Neoliberalisme (nog) langer onder ons?

Woensdag 29 juni 2022

Met interesse heb ik het boek Neoliberalisme van historicus Bram Mellink en socioloog Merijn Oudenampsen gelezen[1]. Dit boek gaat dus over het neoliberalisme en dat is een stroming binnen het liberalisme waarbij de overheid beslist een rol heeft als schepper en handhaver van markten en concurrentie, met de nadruk op het maximaliseren van de individuele vrijheid. Iets anders dus dan het klassieke liberalisme, dat de overheid juist een minimale rol in het economisch verkeer toebedeelt: het laissez faire. Een van de bekendste grondleggers daarvan was wel Adam Smith met The Wealth of Nations uit 1776[2].

Lees verder

Tja, steun voor de boerenacties?

woensdag 22 juni 2022

“De steun voor de boeren is vooral groot bij kiezers van rechtse partijen als FvD, BBB, PVV, SGP en Ja21”, bericht Trouw vandaag[1] Los van het altijd wat geforceerde onderscheid in rechts of links is het niet zo verrassend dat het deze partijen betreft. Wel vaker, zoals bijvoorbeeld bij het coronabeleid, was het volume bij hen heel wat groter dan het verstand hebben van de feiten.

Lees verder

Rob Scholte? Ja, dus!

Woensdag 1 juni 2022

Omdat ik laatst in Zwolle moest zijn, leek het me wel aardig om dan ook naar Museum de Fundatie te gaan. Er bleek een tijdelijke tentoonstelling over Rob Scholte te zijn en om heel eerlijk te wezen aarzelde ik daar wel even over. Dat leek me altijd zo’n kopiërende lefgozer waar praten wat meer de kunst bepaalde dan de artistieke kwaliteiten[1]. Beetje zoals Jan Cremer[2], zeg maar.

Lees verder

Omvolkt, ach ….

Maandag 23 mei 2022

Eerlijk gezegd heb ik pas door Payton Gendron, de achttienjarige witte jongen die onlangs tien mensen vermoordde in een zwarte wijk in Buffalo in New York, echt gehoord van de ‘omvolkingstheorie’[1]. Uiteraard weet ik nog wel dat Thierry Baudet het hier in 2017 tijdens de campagne had over de ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk[2]. Maar goed die zegt wel meer dingen die laten blijken dat hij van echte wetenschap geen verstand heeft. Homeopathie werkt namelijk niet[3], dus kan ik weinig met zo’n uitspraak.

Lees verder

Eurocrisis revisited?

Dinsdag 11 mei 2022

In een heldere en daardoor best enge analyse in de Volkskrant laat Peter de Waard zien hoezeer de eurozone aan de vooravond staat van een mogelijk nieuwe eurocrisis[1]. En dan een crisis die wel eens erger uit kan pakken dan de vorige die in 2012 pas tot rust kwam door de beroemde ‘whatever it takes’-uitspraak van toenmalig ECB-president Mario Draghi[2].

Lees verder

Weg van fossiel? Nou, money talks!

woensdag 6 april 2022

In drie verdiepingsrapporten belicht het IPCC elke zeven/acht jaar de klimaatsituatie en deze rapporten vormen de basis voor het klimaatbeleid van regeringen wereldwijd de komende jaren. Het eerste deel van de huidige reeks verscheen vorig jaar zomer en gaat over de opwarming van de aarde en de natuurwetenschappelijke onderbouwing. Het tweede deel van afgelopen februari ging over de gevolgen van klimaatverandering. En deze week verscheen het derde rapport over wat er moet gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook dit derde rapport is net als de eerste twee alarmerend: de opwarming gaat hard en we doen veel te weinig om dat tegen te gaan[1].

Lees verder