Achtergrondinformatie

Toen ik zestig werd, nu ruim vijf jaar geleden, heb ik weer een goede westerngitaar gekocht. Ik kon al wat spelen en wilde dat weer eens meer gaan oppakken. Van mijn schoonouders heb ik vervolgens ook nog een mooie elektrische Gretsch gekregen. Sinds een jaar of drie maak ik ook eigen songs en nee het is niet toevallig dat dit begon tijdens de coronaperiode.

Inmiddels heb ik er twintig en het zijn vooral traditionele ballads waarbij ik zing en gitaar speel. Vorig jaar heb ik er een aantal laten horen aan Frank Bond, een echte muziekprofessional van King Forward Records, die me aanraadde er meer mee te doen. Onder zijn bezielende leiding zijn er vijf van mijn songs vorig jaar september opgenomen in zijn studio te Volendam, met wat hulp van mijn vrouw op backing vocals en Frank Bond op bas en orgel. Een studio overigens vol geschiedenis want de Cats hebben daar hun platen opgenomen, een groep die echt behoort tot de Nederlandse popgeschiedenis.

Inmiddels zijn de nummers heel mooi gemasterd en zijn ze onder mijn artiestennaam Peter Sjarde beschikbaar op alle streamingplatforms, zoals Youtube of Spotify: https://open.spotify.com/intl-nl/album/4PxSn4QUlDtoAH2exm5Tfz. Alles staat ook nog op een CD, met prachtig artwork op het hoesje van Jacobijn Jonker: www.instagram.com/jacobijn9/. Wil je die CD aanschaffen neem dan contact met me op via deze site.

De nu beschikbare nummers zijn On Your Way , Try, The Moment, Stand up and Dance en het nummer Why, dat ook als single uitkomt. Dat laatste is een mooi, gevoelig nummer en zeker een van mijn beste song tot nu. Ik heb het geschreven toen ik zag wat het allemaal deed met een vriendin van ons toen haar man, de vader van hun drie kinderen, zijn wil om te leven verloor en hij het op 46-jarige leeftijd allemaal opgaf. Onderschat zulke gevoelens die hij gehad moet hebben dus niet, praat erover en zoek hulp.

Debuut

Op vrijdag 28 april heb ik ’s avonds in PX te Volendam bij het Songwritersguild vier van mijn nummers gespeeld als formele CD release. In feite was dit eerste openbare optreden ook de start van mijn ‘carrière’ als uitvoerend muzikant. Inmiddels hebben ik een aantal optredens gehad en ja hoe alles verder gaat verlopen valt totaal niet in te schatten, maar tot nu vind ik het een heel mooi avontuur om mee te maken. Het heeft wel gemaakt dat mijn schrijverschap wat ‘on hold’ staat, maar ik ga er toch maar van uit dat dit niet voor altijd zal zijn.

Optredens

Op 30 juni was in De Breek in Etersheim (horend bij Edam-Volendam) voorlopig het laatste van vijf concertoptredens. Ik heb daar vier nummers gedaan, waarvan er twee niet op de CD staan. Mijn vrouw zong bij twee nummers ook mee en het was een heel geslaagd optreden. Mooi om te merken hoe snel je dan toch vooruit gaat, puur door een aantal maal echt voor publiek op te treden.

Smaakt naar meer, dus hopelijk komen er na de zomer weer optredens aan. Ik hou je hier op de hoogte daarover.


Album Why van Peter Sjarde

Peter Sjarde in de studio

Peter Sjarde met de Gretsch

eerste concert peter sjarde

Het eerste concert van Peter Sjarde