Wie is Peter S. Visser?

Het gezin Visser

Jeugd

Ik ben geboren in 1957 in Wageningen als derde en jongste zoon van een politieman. Mijn moeder werkte op het kantoor van een zaadhandel voor ze trouwde en heeft daarna altijd als huisvrouw gewerkt. Allebei mijn ouders stemden ARP; een man een man, een woord een woord is er bij mij met de paplepel ingebracht en dat geldt nog altijd voor me. Als ik iets beloofd heb dan zal ik er alles aan doen om dat ook uit te voeren.

Allebei mijn ouders zijn in 1924 geboren en zij kwamen uit Friesland, uit de Noordwesthoek. Als ik een paard zou zijn zou ik dan ook gewoon een volbloed Fries zijn, nu is Friesland vooral het gebied van kindervakanties en familiebezoek voor me.

Mijn moeder is in 1995 op 71-jarige leeftijd overleden. Haar leven is de laatste twintig jaar ervan heel moeilijk geweest, omdat zij het geestelijk nauwelijks meer aankon. Iemand die je liefhebt zo duidelijk niet kunnen bereiken en helpen; velen maken het helaas mee maar het blijft heel hard. Ik had het graag zo anders willen zien voor haar. Mijn vader heeft nog een heel gelukkige periode gehad met zijn tweede vrouw en hij is in 2011 overleden. Zijn leven is dus heel veel meer afgerond geweest.

Studie en werk

Na mijn studie biologie, heb ik sinds mijn afstuderen bijna twintig jaar gewerkt als zelfstandig adviseur, waarbij ik regelmatig ook mensen voor me had werken. Ik heb dus vrijwel altijd mijn eigen werkgelegenheid gemaakt. Soms had ik meerdere mensen voor me werken, soms helemaal niet. Soms verdiende ik vrij veel en ook soms helemaal niet.

Ook heb ik in Zambia en Ierland gewerkt. Van beiden periodes heb ik veel geleerd en zeker het werken in Zambia was een heel vormende en rijke periode voor me en dat laatste dan niet materieel.

Peter met Gerdi Verbeet

Politiek

Vanaf eind 2004 ben ik bijna vijf jaar voltijds politiek bezig geweest. Eerst als fractievoorzitter voor de PvdA in Noord-Holland, met een fractie van 24 mensen. Later als lijsttrekker en gedeputeerde Klimaat, Landelijke Gebied en Personeel voor die partij in deze provincie. Toen heb ik geleerd hoe je in de besluitvorming wat kunt bereiken en het gaat dan bepaald niet om kennis alleen.

Duurzaamheid

Na mijn gedeputeerdenschap ben ik als onafhankelijk voorzitter gevraagd voor het Regionaal Overlegorgaan IJsselmeergebied, de maatschappelijke klankbordgroep binnen het Deltaprogramma IJsselmeergebied. Het ROIJ bestaat uit ongeveer 25 sectorale belangenvertegenwoordigers, vanuit natuur, recreatie, economie, landbouw, visserij, energie, water of cultuurhistorie. Vanuit deze groep ben ik adviserend lid geweest van de Bestuurlijke Kerngroep IJsselmeergebied.

Peter met Erwin Kroll

Van mijn andere functies was het voorzitterschap van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) de belangrijkste. Dit is een landelijke vereniging met 170 lokale afdelingen en een bureau met ongeveer 100 medewerkers. Ook was ik enige tijd voorzitter van de maatschappelijke klankbordgroep Faunabeheer van Natuurmonumenten. Ik ben actief in de Fietsersbond, waarvan ook jarenlang als lid van de landelijke Controlecommissie. Daarnaast ben ik nog actief in de Reizigers Advies Raad, de klankbordgroep van ov-gebruikers binnen de Vervoerregio Amsterdam.

Peter helpt bij het ringen van haviksjongen

Ik ben altijd erg gegrepen door milieuvriendelijk werken en later duurzaamheid. In feite betekent duurzaam bezig zijn voor mij het voorkomen van afwenteling. Afwenteling in de tijd (op de kinderen van nu of zelfs weer daarvan) in de ruimte (vaak de onderontwikkelde landen) of van de ene sector naar de andere. Bijvoorbeeld van milieu naar sociaal; batterijen apart inzamelen maar in India door kinderen uit elkaar laten halen.

In feite moet je als persoon, organisatie of provincie of land je eigen rotzooi opruimen en dat niet bij anderen (elders of in de toekomst) dumpen. Er is nu veel mogelijk, maar toch hebben we nog heel wat te winnen.

Nevenactiviteiten

Naast mijn werk heb ik ook vrij veel dingen gedaan. Binnen de PvdA was ik o.a. voorzitter van de landelijke werkgroep Milieu en Energie, lid van de fractieadviescommissies Milieu en Landbouw, lid van het presidium van de Adviescommissie Europese politiek (ACEP) en voorzitter van het PvdA-Waddenoverleg.

Peter met Ahmed Aboutaleb

Buiten de partij was ik o.a. voorzitter van het Progressief Milieuberaad, lid van de programcommissie Milieukunde Geoplan, lid van de groep Economie en Milieu van Raad voor het Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO), lid van de werkgroep Milieuzorg van het Landelijk Milieu Overleg (LMO), medeoprichter van de filosofische discussiegroep “de Huiskamerconferentie”, lid van de Civil Information Group van het Zambia Elections Monitoring Committee te Lusaka en mede-oprichter van de werkgroep Duurzaamheidswaarden.

Peter schrijft zijn eerste boek: Moordvakantie in Wales

Schrijver

Sinds 2014 ben ik ook actief als schrijver en commentator. Daarnaast deed ik nog regelmatig betaald werk, zeker als mijn inbreng echt een meerwaarde kon hebben. Vaak was dat als voorzitter van een werkgroep of klankbordgroep. De coronacrisis had dit wel wat op afstand gezet, ik deed toen nog een paar kleine werkzaamheden en ben me meer op mijn muziek gaan richten. Dat is wel weer veranderd sinds ik najaar 2023 ben ingehuurd als interim-directeur bij VVM netwerk van milieuprofessionals. Zie verder www.vvm.info daarover.

Privé

Na eerdere relaties, ben ik sinds 1995 heel gelukkig getrouwd met een van oorsprong Hongaarse uit Boedapest. We hebben elkaar in Stockholm ontmoet in de trein, dus leve het openbaar vervoer!

Save