donderdag 20 juni 2019

“Uiteindelijk hebben ongeveer vijf van de zes kiezers niet op Forum voor Democratie gestemd en vraag ik me af wie er in de verschillende provincies zin heeft om met onbekende en politiek onervaren mensen in een coalitie te gaan zitten. [….] wees niet verbaasd als FvD door eigen toedoen overal buiten staat als men vooral aan het eigen verhaal wil vasthouden […]”.

Bovenstaande schreef ik in mijn column[1] naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart, waarin FvD de grootse partij werd. Nu de drie maanden om zijn die wettelijk gegeven zijn om nieuwe colleges te vormen in de provincies, kunnen we constateren dat ik dat aardig goed heb ingeschat[2]. Alleen in Limburg lijkt het wel te lukken, zij het dat daar een speciale constructie voor bedacht is, een zogeheten extraparlementair college[3]. Strikt genomen zit FvD ook hier niet in een coalitie, want die is er daar dus niet. Per keer zullen wisselende meerderheden gezocht moeten worden. Niet bepaald gebruikelijk, dus maar afwachten of dat lukt.

Hoe heeft dit zo kunnen komen? Het helpt al niet dat er over het algemeen wel grote namen zijn gevraagd door FvD om te formeren, maar met uitzondering van Hans Wiegel in Zuid-Holland dit politiek onervaren mensen waren, zoals Hans Smits in Noord-Holland of Annemarie van Gaal in Flevoland.
Van een van de deelnemers aan het eerste oriënterende gesprek in Noord-Holland hoorde ik dat Hans Smits, zondermeer een kundig bestuurder hoor, er op gewezen moest worden dat hij zijn opdracht waarschijnlijk verkeerd had begrepen. Smits ging toen even bellen en moest toegeven dat dit klopte. Daarna was alles ook weer zo verrassend snel over[4], dat dit vraag opriep of FvD wel wilde meebesturen.

Ook met een politiek dier als Hans Wiegel in Zuid-Holland lukte het dus niet. De “boreale” overwinningsspeech van Thierry Baudet had bij velen de ogen al geopend. Daarna begon FvD intern te rommelen met de machtstrijd tussen Henk Otten en Thierry Baudet, die ook oversloeg naar de provincies[5]. Klap op de vuurpijl was het filmpje dat Baudet twitterde[6] waarin hij een link legde tussen het migratiebeleid en verkrachtingen van vrouwen. CU/SGP haakte daarop volledig af in Zuid-Holland.
Effect op de formatie had de winst van FvD al met al dus vooral omdat overal de onderhandelingen erg lang duurden en soms ronduit knullig verliepen. En nu na drie maanden moeten dus Flevoland en Zuid-Holland nog steeds de formatie zien af te ronden.

Zo werd door toedoen van een al te ijdele partijleider Baudet die net als Ikaros[7] toch te hoog ging vliegen de gewraakte uil van Minerva[8] vooral een zielig dood vogeltje.

Tel uit je winst als overtuigde FvD stemmer.


[1] https://petersvisser.nl/2019/03/27/forum-voor-democratie-nog-langer-negeren-dat-lukt-je/

[2] https://www.ad.nl/politiek/baudet-buitenspel-in-11-provincies~a95aa170/

[3] https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190607_00109173/forum-voor-democratie-en-pvv-in-limburg-aan-de-macht

[4] https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/03/noord-holland-dan-maar-zonder-forum-a3955718

[5] https://www.ad.nl/politiek/ruzie-baudet-en-otten-slaat-over-naar-provincie~ae565874/

[6] https://twitter.com/thierrybaudet/status/1136232855883980800

[7] Of Icarus als u Latijn prefereert, maar goed hij was een Griek.

[8] https://www.trouw.nl/democratie/de-uil-van-minerva-en-de-boreale-wereld-wat-zei-baudet-nou-eigenlijk-~ac79ea83/

Deel deze column