In Amsterdam is Shula Rijxman (D66) al na acht maanden opgestapt[1]. Geen idee of u haar kent, maar zij was trots door D66 hier binnengehaald als wethouder nadat zij stopte als bestuursvoorzitter van de NPO[2].

Rijxman zegt tot het inzicht te zijn gekomen dat het wethouderschap haar niet ligt en dingen niet ‘effectief’ te kunnen doen binnen de gemeente. Eerlijk gezegd was ze ook gewoonweg niet goed. Warrig en weifelend tijdens debatten, ze moest openlijk gesouffleerd worden door haar ambtenaren en ze las haar antwoorden wel heel duidelijk voor van de iPad. Daarnaast bleef ze in de praktijk ook nog eens vaak zelf onderwerp van gesprek.

Na haar aantreden in mei vorig jaar, kwam ze door kwesties uit haar verleden als hoogste bestuurder van de NPO in opspraak. Zo bleek dat ze naliet een privérelatie met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te melden[3]. En ja, dat had wel gemoeten, want nu werd een klokkenluider over de NPO daardoor bewust het bos ingestuurd[4]. Ook meldde ze niet dat ze in 2017 met toenmalige de staatssecretaris voor media Sander Dekker op vakantie geweest[5].

Kortom, gedoe en geklungel volop en dat zie je wel vaker bij mensen die van buiten het politiek bestuur in worden gehaald. Denk niet zomaar dat je zonder politieke ervaring het als topbestuurder even gaat maken. Politiek is toch echt een vak en zoveel natuurtalenten zijn er nou ook weer niet. En je moet vooral ook heel veel stukken willen lezen. Lang niet iedereen kan of wil dit zomaar, we hebben dit bij de vorige Statenverkiezingen ook gezien met Forum voor Democratie[6]. Ik verwacht dat we dit ook weer gaan zien bij de BoerBurgerBeweging (BBB) na de komende provinciale verkiezingen in maart en blijkbaar ben ik daar niet alleen in[7].

Bij BBB zal ook nog tegen ze werken dat ze in feite achterbanbelangen moeten realiseren. Maar in Nederland – coalitieland zul je als bestuurder of politicus altijd iets moeten inleveren om anderen ook wat te gunnen en zo een besluit erdoor te krijgen. Daarvoor heb je nu eenmaal een meerderheid nodig. Maar de achterban wil maar al te vaak helemaal niet inleveren, die wil dan alleen het eigen gelijk binnenhalen. Dan kun je wel heel erg groeien als nieuwe partij, nog steeds zul je het met anderen moeten doen en dat weten de meer traditionele partijen nu juist wel als geen ander. Vandaar dat die met je stem toch zo vaak meer kunnen bereiken.

De hoop dat iedereen van de vorige keer geleerd heeft heb ik niet, maar we zullen het zien. Ik krijg hierin graag ongelijk.


[1] https://www.parool.nl/amsterdam/shula-rijxman-d66-stapt-al-na-8-maanden-op-als-wethouder-in-amsterdam~b0ec6319/

[2] https://showbizznetwork.nl/artikel/69491/shula-rijxman-vertrekt-na-2021-als-bestuursvoorzitter-npo

[3] https://nos.nl/artikel/2432989-kabinet-laat-klokkenluiderkwestie-bij-npo-onderzoeken

[4] https://www.bnr.nl/nieuws/media/10477736/topambtenaar-zet-klokkenluider-npo-in-de-kou-kamerleden-willen-opheldering

[5] https://nos.nl/artikel/2435656-npo-baas-rijxman-meldde-vakantie-met-mediabewindsman-niet-onderzoek-ingesteld

[6] https://petersvisser.nl/2019/06/20/forum-voor-democratie-van-grootste-winnaar-naar-grootste-verliezer/#more-540

[7] https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/bbb-kandidaten-bij-provinciale-staten-zijn-opportunistische-gelukszoekers

Deel deze column