Het zal u uiteraard niet ontgaan zijn dat er een forse aardbeving met naschokken is geweest in Turkije en Syrië[1]. Deze regio is nogal aardbevingsgevoelig, zo zijn er vorig jaar meer dan 22.000 gemeten, uiteraard vooral kleine[2]. Het gebied ligt op de Anatolische plaat, tussen drie grotere aardplaten in, die altijd in beweging zijn. Vanuit het zuiden drukken de Arabische en Afrikaanse plaat ertegenaan, waardoor de Anatolische plaat tegen de Euraziatische plaat wordt geperst. Door deze druk verschuift de Anatolische plaat, waardoor er eens in de zoveel tijd ook zo’n grote aardbeving is[3].

Er zijn al vele duizenden slachtoffers gevonden. Men probeert de noodhulp steeds meer op gang te brengen en volgende week is hier in Nederland een grote televisieactie[4]. Allemaal heel nodig dat dit gebeurt, maar er zijn ook wel kanttekeningen hierbij te maken.

Zo lijkt de hulp in Syrië maar moeilijk op gang te komen, omdat het regime van president Assad de toegang hindert tot het door de oppositie beheerste gebied in het noorden waar de aardbeving vooral heeft toegeslagen[5]. En hoewel het inmiddels weer lijkt te werken, viel wel op dat bijna alle grote Turkse internetproviders Twitter hadden geblokkeerd, iets wat de overheid daar blijkbaar vaker laat doen bij nationale rampen en grote incidenten[6]. Ook meldt NOS teletekst [7] dat de Turkse politie zeker achttien mensen heeft opgepakt vanwege “provocerende” berichten over de aardbeving op Twitter.

Maar, uiteraard is noodhulp nu echt van belang. Wel zie je ook nu weer dat er veel acties zijn zoals deze[8] om spullen in te zamelen voor het rampgebied. Als dat goed georganiseerd is, kan dat zeker helpen, maar dan moet het ook wel echt heel goed georganiseerd zijn. Een land dat al in crisis is nog eens opzadelen met spullen waar ze niet op zitten te wachten heeft inderdaad weinig zin[9]. Vandaar dat het toch vaak beter is om gewoon geld te geven[10].

Daarvoor kun je altijd bij het Rode Kruis zijn[11], hoewel ook giro 555 weer is opgesteld door de samenwerkende hulporganisatie[12]. Wil je iets gerichter dan kun je denken aan de Syrische White Helmets[13], die de afgelopen jaren dagelijks al mensen redden uit gebombardeerde gebouwen in het noordwesten van Syrië. Ze zijn nu actief om mensen onder het aardbevingspuin te halen en eerste hulp te bieden. In Turkije is AKUT Search and Rescue actief, een soortgelijke ngo daar die zich ook al langere tijd bezighoudt met het zoeken, bijstaan en redden van mensen bij natuurrampen en noodsituaties[14].

Dit is de noodhulp, maar wat daarna?

Moeilijk om zo even te zeggen, want ik zou niet graag zien dat we gaan bijdragen aan het steunen van Assad of het helpen bij de herverkiezing van Erdoğan in de komende verkiezingen. Verkiezingen, waar op zich toch al heel wat vraagtekens bij te zetten zijn[15].  Dus het weer gaan wederopbouwen van alles, daar moet je in mijn ogen terughoudend mee zijn. Er hadden al veel meer gebouwen aardbevingsbestendig moeten zijn[16] maar is er aan de aanpak van corruptie hierbij blijkbaar niet zoveel gebeurd als beloofd was door Erdoğan[17].  

Kortom, nu de eerste noodhulp bieden is uitstekend, maar daarna zou ik erg oppassen. Juist ook omdat beide heren toch al bezig waren om samen met Rusland ‘constructief’ na te denken over een meer gezamenlijke aanpak in deze regio[18].

Blijf dus verre van steun daaraan, ook met je zo goedbedoelde hulp!


[1] https://nos.nl/liveblog/2462725-meer-dan-3600-doden-in-turkije-en-syrie-nederlands-reddingsteam-geland

[2] https://nos.nl/collectie/13922/artikel/2462805-in-turkije-dreigt-altijd-een-aardbeving-maar-huizen-zijn-er-niet-op-gebouwd

[3] https://namonieuws.nl/2023/02/06/waarom-is-turkije-zo-gevoelig-voor-aardbevingen/

[4] https://nos.nl/collectie/13922/liveblog/2462936-volgende-week-televisieactie-op-npo-1-honderdduizenden-afhankelijk-van-noodopvang

[5] https://www.theguardian.com/world/2023/feb/07/syria-earthquake-aftermath-aid-politics

[6] https://netblocks.org/reports/twitter-restricted-in-turkey-in-aftermath-of-earthquake-oy9LJ9B3

[7] https://nos.nl/teletekst#127

[8] https://indebuurt.nl/tilburg/nieuws/inzamelingsacties-aardbeving-turkije-syrie-helpen-tilburg~176715/#slide-2

[9] https://www.youtube.com/watch?v=h3tupPamERU , vanaf 1.52

[10] https://nieuws.nl/algemeen/20230208/rode-kruis-heeft-liever-geld-dan-spullen/

[11] https://doneer.rodekruis.nl/aardbeving-turkije-syrie?

[12] https://giro555.nl/22810-2/

[13] https://www.whitehelmets.org/en/

[14] https://www.akut.org.tr/en/mission-ethical-values

[15] https://dekanttekening.nl/nieuws/erdogan-vervroegt-verkiezingen/

[16] https://www.rtl.nl/rtl-nieuws/artikel/5364098/aardbeving-turkije-syrie-aardbevingsbestendig-bouwen-beton

[17] https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/3173edc2-c7bb-45d8-8d75-b322c4eb4e5a/2023-02-07-woningen-en-infrastructuur-in-turkije-niet-aardbevingsbestendig

[18] https://www.mei.edu/publications/turkish-syrian-re-engagement-drivers-limitations-and-us-policy-implications

Deel deze column