commentator, schrijver, muzikant

Nederlanders winnen geen finales

woensdag 12 juni 2019

Afgelopen zondag was de finale tussen Portugal en Nederland in de Nations League voor nationale mannenvoetbalteams. Ik had nog nooit van deze competitie gehoord en niemand kon me goed vertellen wat dit voorstelde. Nu zegt dit niet alles, want ik volg al jaren het voetballen niet meer echt, afgehaakt als ik ben door de vele verhalen over fout geld[1], schimmige transfers[2], corruptie[3] en omkoping[4].
Maar goed, mijn schoonouders uit Hongarije zijn hier en zoals veel mensen[5] blijven zij wel voetbalfans. Het leek daarom een goed idee om weer eens in een café naar de wedstrijd te kijken. Ergens tegen beter weten in, want eigenlijk ben ik al weer bang voor wat er zal gebeuren: Nederlanders winnen namelijk geen finales. Uiteraard zijn er bekende uitzonderingen die deze regel bevestigen en dan zeker de EK-finale mannen van 1988 en die voor vrouwen in 2017. Maar daar staan toch wel heel wat verloren finales tegenover, zoals op de mannen-WK’s van 1974, 1978 en 2010.

De reden hierachter vind ik moeilijk wetenschappelijk te duiden. Uiteraard ken ik de gangbare clichés over onze mentaliteit van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” of “denk maar niet dat je meer waard bent dan ik”. De gedachte is dat dit komt omdat wij altijd tegen het water hebben moeten vechten, dus letterlijk hebben moeten polderen met zijn allen. In de strijd tegen het water kun je maar beter iedereen te vriend houden en is iedereen ook gelijk.
Ook wordt vaak genoemd dat Nederland ontstaan is door het verzet tegen de autoriteit, lees de Spaanse koning Filips II. Volgens Het Plakkaat van Verlatinghe[6], in feite de onafhankelijkheids­verklaring van de Nederlanden, zal een vorst als Filips II die zich als een tiran gedraagt daarmee zijn rechten verspelen. Maar er zijn wel meer landen onafhankelijk geworden en ook over het ideale plaatje in de strijd tegen het water zijn er wel twijfels gekomen[7].

Zelf heb ik altijd de reactie “dat ging best goed” opvallend Nederlands gevonden wanneer iemand weer eens niet veel van een presentatie bakte en dat vooral omdat men vlak voor tijd eens aan komt kakken om te vragen hoe het apparaat eigenlijk werkt. Niets zo belangrijk willen vinden om ook de kleinste details van te voren goed te regelen is voor mij echt Nederlands.
Daarom is men geneigd om iemand die dat wel doet en een perfecte voordracht of show geeft al gauw met een compliment “on-Nederlands goed” te vinden[8]. Dit zegt veel, want je kunt je on-Duits of on-Amerikaans toch niet goed als een compliment voorstellen. En eigenlijk ook niet on-Portugees, dus wellicht dat “we” daarom weer verloren hebben.

Nou ja, een tweede plek is toch ook niet gek? Nou, eigenlijk wel, maar vooruit dan maar: het ging best goed.


[1] https://www.theguardian.com/football/2009/jul/01/money-laundering-football-anti-corruption

[2] https://www.ad.nl/transfer-talk/neymar-600-miljoen-en-de-wraak-van-de-qatari~a0c37204/

[3] https://sportnieuws.nl/voetbal/buitenland/fraude-corruptie-en-smeergeld-precies-20-jaar-geleden-werd-sepp-blatter-fifa-baas/

[4] https://www.dailywire.com/news/44524/report-qatar-paid-880-million-bribes-fifa-secure-josh-hammer

[5] https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-12/soccer-is-the-world-s-most-popular-sport-and-still-growing

[6] https://vandaagindegeschiedenis.nl/26-juli/

[7] https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6821/waren-de-waterschappen-de-voorlopers-van-het-nederlandse-poldermodel.html

[8] https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/361170-on-nederlands-goed-het-geheim-van-de-nieuwe-lichting-nederlandse-popmuzikanten

Deel deze column

1 reactie

  1. harry van den Berg

    we hebben de finale verloren omdat we een hele middelmatige voorhoede hebben als Memphis niet in vorm is en de Portugezen die kunnen portugees goed verdedigen , ontregelen , vaart uit het spel halen , zijn heel goed in de dekking, niet om aan te zien, maar dat kan ze niet schelen.
    waar is je stukje over de finale in de Dominicus kerk , met een gevaarlijk spits die solo met Gloria scoort ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten