dinsdag 24 november 2020

En weer struikelt er in mijn ogen terecht iemand in de Nederlandse politiek die niet in staat blijkt om zijn grote verhalen te vertalen in het echte politieke handwerk[1]. Er was ook al nauwelijks iets gemaakt van de grote overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar[2].

Altijd ook opvallend hoe zo’n opstappen dan in fasen gaat bij mensen die hun mening onmisbaar achten[3]. En ook altijd opvallend hoe de oorzaken van het mislukken bij zo iemand als Baudet altijd buiten hemzelf liggen[4]. Het is helemaal in lijn met zijn karakter. In feite is eerder zijn literaire carrière mislukt net als zijn academische loopbaan. Ook moest hij stoppen als columnist bij de NRC[5] en nee ook dat lag niet  aan hemzelf. Dat zijn politieke loopbaan nu zo sneu afloopt, komt ook weer van buitenaf, door het ‘trial by media’[6].
Zijn bij tijd en wijle aanstekelijke enthousiasme en charme hebben hem dan wel vaak geholpen, maar de laatste tijd eindigde dit vooral in contraproductief geflirt met extreemrechts en Covid-19 complotdenkers[7]. Al langere tijd leek hij zich het liefst terug te trekken in het eigen FvD-journaal[8] waarin hij in allerlei functies optrad en tot zijn genoegen nooit werd tegengesproken. Kritiek kunnen verdragen is inderdaad nooit zijn sterkste eigenschap gebleken[9].

Baudet blijkt vooral sterk in grote verhalen houden voor de bühne, waarin hij ook vooral afgeeft op de groep die hem tegelijk moet helpen aan een meerderheid. Inderdaad, niet echt de productiefste manier, zeker niet als je maar met zijn tweeën de Kamer binnenkomt, maar dan wel gelijk pretendeert dat je het systeem van binnenuit volledig gaat veranderen[10]. Hmm, dat zijn wel heel grote praatjes voordat je wat bereikt hebt. En echt er aan gaan werken bleek vanaf het begin nou ook niet zijn beste kant[11].
Zeg nou niet dat het ook moeilijk is voor zo’n kleine fractie van twee, want de PvdD heeft vaak genoeg laten zien dat ze wel hun onderwerpen langzaam aan geagendeerd en gesteund hebben gekregen. De consistente wijze waarop Marianne Thieme en later Esther Ouwehand in de Tweede Kamer steeds weer de strijd aangaan tegen de vele misstanden waar dieren, natuur en milieu onder te lijden hebben. Meer en meer valt op dat ze daar steeds meer steun bij hebben gekregen[12].

Je hebt in Nederland als politieke partij ook anderen nodig, zelfs als je vanuit het niets in 2019 de grootste wordt, schreef ik direct na de Statenverkiezingen vorig jaar[13]. Die anderen zijn niet gezocht, met als resultaat een sterke teruggang al in de peilingen voor FvD tot maar 4 zetels[14]. En dat zal nog wel verder zakken.

Jammer voor de mensen die elke keer weer hun hoop zetten op de mooipratende nieuwkomer. Er is zeker een groep die door de neoliberale politiek van de laatste vijfentwintig jaar tekort is gedaan, ook door hun ‘eigen’ partij de PvdA[15].

Maar kies dan iemand die ook echt wat voor je wil gaan doen en niet iemand die de uil van Minerva te dicht bij de zon van het kritiekloze eigengelijk laat vliegen. We moeten nog zien wat dit allemaal oplevert, maar de kans dat Baudet in de politiek nog serieus wordt genomen lijkt toch wel verspeeld.


[1]https://nos.nl/artikel/2357893-thierry-baudet-stapt-ook-op-als-partijvoorzitter-van-forum-voor-democratie.html

[2]https://petersvisser.nl/2019/06/20/forum-voor-democratie-van-grootste-winnaar-naar-grootste-verliezer/

[3]https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/baudet-verliest-macht-maar-sluit-terugkeer-in-de-kamer-niet-uit~bf1855d6/

[4]https://www.parool.nl/nederland/baudet-trekt-zich-terug-als-lijsttrekker-van-forum-voor-democratie~b53542e9/

[5]https://www.trouw.nl/nieuws/ongrijpbaar-paradoxaal-pragmatisch-wie-is-thierry-baudet~b8e6f835/

[6]https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/baudet-verkiezingen-geen-lijsttrekker/

[7]https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/baudets-flirt-met-complotdenkers-jaagt-kiezers-weg-weblog-gijs-rademaker/

[8]https://www.youtube.com/playlist?list=PLi70rMmZGePv6uftti2QsIhpyYEdiFwtw

[9]https://www.ad.nl/politiek/gemor-binnen-fvd-baudet-luistert-niet-naar-kritiek-je-belandt-nog-eerder-op-een-zijspoor~afff297d/

[10]https://www.parool.nl/nieuws/wat-is-de-reden-van-het-succes-van-thierry-baudet~bc69f73a/

[11]https://www.trouw.nl/nieuws/een-vraag-stellen-in-de-kamer-daar-zijn-baudet-6-en-hiddema-0-niet-zo-van~bf58032a/

[12]https://www.partijvoordedieren.nl/successen

[13]https://petersvisser.nl/2019/03/27/forum-voor-democratie-nog-langer-negeren-dat-lukt-je/

[14]https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/laatste-cijfers.html

[15]https://www.athenaeum.nl/leesfragmenten/2020/dat-hadden-we-nooit-moeten-doen/

Deel deze column