commentator, schrijver, muzikant

Publiciteitsstrijd over de ruggen van migranten

woensdag 10 juli 2019

Zoals bijna elke avond zat ik maandagavond naar Nieuwsuur te kijken, waarin het eerste item ging over de confrontatie tussen kapitein Carola Rackete en minister Matteo Salvini over het afmeren van de Sea-Watch 3 op het Italiaanse eiland Lampedusa[1]. Gaandeweg begon ik me aan beiden behoorlijk te ergeren.

Rackete gedraagt zich als de reddende engel die het beste met de opgepikte vluchtelingen op haar boot voorheeft, maar onderwijl lijkt ze wel bewust Italië uitgekozen te hebben om zo veel meer kans te hebben om haar punt naar Europa te kunnen maken. Salvini maakt er een net zo grote show van en heeft het over het aanhoudende overspoelen van Italië door vluchtelingen. Maar goed, hij is dan ook zo’n typische populist die altijd maar weer het bestrijden van een volksramp nodig lijkt te hebben om zijn achterban aan zich te blijven binden. Ook het schampen van een douaneboot door de Sea-Watch 3 bij het afmeren wordt bij hem gelijk een moordaanslag.

In feite zijn zowel Rackete als Salvini bezig om hun eigen gelijk te halen over de ruggen van de vluchtelingen. Uiteraard moeten deze mensen menswaardig geholpen worden, alleen hoeft dat niet per se in Italië. Dat land heeft zijn aandeel nu inderdaad echt wel geleverd. Rackete had ook naar Malta, Algerije, Gibraltar of Tunesië kunnen varen, om maar wat te noemen. Tegelijk is ook duidelijk dat het aantal migranten dat vanuit Noord-Afrika Italië probeert te bereiken, flink is afgenomen. Kwamen er in de eerste helft van 2018 nog 16.709 mensen aan land, in de eerste zes maanden van dit jaar waren het er 2.790, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)[2].

Voordat Salvini zich rijk rekent, er is geen direct bewijs dat het door het zerotolerancebeleid van Italië komt. Een groot deel van de daling is toe te schrijven aan de deals die Italië de afgelopen jaren sloot met Libië om migranten daar vast te houden. Tegelijk is er ook weinig reden voor Rackete om zich op de borst te kloppen. Het aantal vluchtelingen dat Europa probeert te bereiken lijkt nauwelijks beïnvloed te worden door het aantal reddingsschepen op de Middellandse zee[3] en het is dus maar toeval wie je wel of niet redt.

Al met al wordt er zo het zoveelste toneelstukje opgevoerd in de internationale politiek, puur om de eigen achterban tevreden te stemmen, maar waardoor de oplossing van het probleem alleen maar verder weg komt te liggen. Niemand gaat immers zijn handen vrijwillig branden aan een steeds explosiever gemaakt onderwerp. En dan moet je het van Europa al helemaal niet verwachten, want de lidstaten geven de EU hier geen enkele doorzettingsmacht in[4].

Kan er alsjeblieft weer eens wat gezond verstand terugkomen in de internationale politiek en er ook weer eens ouderwets achter de schermen met elkaar een oplossing bereikt worden zonder steeds met elke oprisping de publiciteit te zoeken primair voor de eigen achterban?

Ik denk dat de vluchtelingen daar toch echt meer bij gebaat zijn dan bij deze show van beide kanten!


[1] https://www.npostart.nl/nieuwsuur/08-07-2019/VPWON_1303189

[2] https://www.iom.int/news/mediterranean-migrant-arrivals-reach-29844-2019-deaths-reach-681

[3] https://nos.nl/artikel/2292277-salvini-wil-nul-bootmigranten-in-italie-en-schuwt-een-relletje-niet.html

[4] https://nos.nl/artikel/2285014-europees-migratiebeleid-muurvast-eu-leiders-vechten-elkaar-de-tent-uit.html

Deel deze column

1 reactie

  1. harry van den Berg

    Peter, kan me je ergernis voorstellen als je inderdaad het gevoel krijgt hier wordt over de rug van …..een show opgevoerd. mooi, jouw pleidooi om achter de schermen partijen bij elkaar te brengen/te zetten die zonder show en geschreeuw en puur eigen belang dit giga complexe dossier mogelijk tot een iets humaner oplossing kunnen brengen . afschuwelijk gedachte, afschuwelijk besef hoe door de deals met Libië daar ” ons probleem ” opgelost wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten