commentator, schrijver, muzikant

Luister nou gewoon een paar weken!

dinsdag 27 oktober 2020

Door de onthoofding van Samuel Paty[1] werd weer eens duidelijk dat we ook in ons vrije West-Europa geconfronteerd worden met mensen die hun handelen laten leiden door een dogmatische overtuiging en niet door controleerbare kennis. Ook de vele opgewonden discussies rond Covid-19 laten dat volgens mij volop zien[2].

Hoewel het bijna onmogelijk is, probeer ik zelf elke vaste regel of dogma te vermijden in mijn leven en dus zeker elke vorm van religie of geloof. Ik trek deze begrippen uit elkaar omdat ik antroposofie ook een religie vind. Zo wordt het niet erkend, hoewel ze daar zelf blijkbaar ook mee worstelen[3].
Ik zie totaal niet wat een mens beter wordt van het aanbrengen van een beperking in je vrijheid van denken en onderzoeken en dan ook nog eens door iets dat niet aantoonbaar is en dus in normaal spraakgebruik niet bestaat. Dit is een houding die niet iedereen lijkt te delen, want er zijn veel mensen die geloven[4] en dit aantal lijkt zelfs te groeien[5]. In de praktijk leiden religies vrijwel altijd tot waarheidsclaiming en zijn ze dan ook vaak een bron van veel conflicten onderling en intern[6].

Precies daarom kun je er in mijn ogen als wetenschapper niets mee en moet en mag je er in je werk ook niets mee willen. Het is als een hobby en dat maakt ook waarom religies geen sturende rol zouden mogen hebben in het maatschappelijk leven.Wat telt is datgene dat controleerbaar en reproduceerbaar niet verworpen is en dat dus ook maar voor zolang het duurt. Inderdaad, zo puur wetenschappelijk mogelijk aangetoond, ik heb daar vaker over geschreven, zoals in [7] en [8].
Diep in hun hart weten mensen ook wel dat je aan geloof of een religie niet veel hebt als het er echt om gaat. Toen iemand in mijn omgeving en ik ongeveer in dezelfde tijd last kregen van galstenen, was ik dan ook benieuwd wat zij zou doen als fervent antroposofisch aanhanger van homeopathie. Gelukkig genoeg zei toen ook haar hele in homeopathie gelovende omgeving dat je hiermee natuurlijk wel gewoon naar het ziekenhuis moet gaan om door een chirurg je galblaas eruit te laten halen.
Uiteraard zou je denken, want inmiddels is genoegzaam bekend dat homeopathie geen enkele medicinale werking kent[9]. Hoe je er dan toch in kan blijven geloven, terwijl je blijkbaar weet dat je er niets mee kan als je echt iets hebt. Nee, echt begrijpen waarom mensen in vrijheid zo gespleten willen denken doe ik niet.

Met de aanpak van Covid-19 begint dit me ook behoorlijk te storen. Twee weken geleden schreef ik dat we het nu wel allemaal weer serieus moeten nemen, want het is de komende weken echt erop of eronder[10]. Nu twee weken later mag je je afvragen of dat serieus nemen al zo gebeurt[11] als zou moeten. Ondanks de stevige maatregelen en ondanks dat het vrij eenvoudig is hoe we het virus moeten verslaan. Inderdaad met de nu zo bekende regels: afstand houden, liefst buiten afspreken, goed luchten, een mondkapje opdoen, met zo weinig mogelijk mensen afspreken en was je handen. En dan het allerbelangrijkste: met klachten blijf je overal weg.

Nu was het al zichtbaar dat een behoorlijk deel van de mensen de coronaregels niet meer echt opvolgt[12]. Gelukkig een groot deel wel, maar die wordt dan zomaar weer thuis besmet door iemand die het niet zo nauw neemt.

Er zijn kleine lichtpuntjes: het aantal mensen dat nieuw besmet is wordt niet elke dag groter en de R-waarde lijkt verder te dalen[13]. Maar wel heel schoorvoetend, dus het is nog steeds alle hens aan dek. En laat nu echt de wetenschap daarbij ons aller kapitein zijn. En gewoon even een paar weken allemaal naar luisteren dus!


[1]https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5190918/samuel-paty-47-kreeg-al-meerdere-bedreigingen-voordat-hij-werd

[2]https://www.parool.nl/ps/coronasceptisch-of-complotdenker-waar-ligt-de-grens~b3152915/

[3]https://everydaymommyday.com/zijn-vrijescholen-religieus

[4]https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-grootste-religies/

[5]https://www.knack.be/nieuws/wereld/wereldbevolking-wordt-steeds-religieuzer-islam-snelste-groeier/article-normal-848025.html?cookie_check=1596711044

[6]https://www.trouw.nl/nieuws/religie-zal-altijd-een-bron-van-conflicten-blijven~bfdb45d1/

[7]https://petersvisser.nl/2020/08/12/hoe-herken-je-echte-wetenschap/

[8]https://petersvisser.nl/2019/10/23/vrijheid-op-elke-mening-maar-niet-op-elk-feit/

[9]https://www.nemokennislink.nl/publicaties/homeopathie-werkt-niet/

[10]https://petersvisser.nl/2020/10/13/gaan-we-covid-19-nu-wel-eens-serieus-nemen/

[11]https://www.rivm.nl/nieuws/aantal-meldingen-covid-19-stijgt-nog-steeds

[12]https://www.ad.nl/binnenland/een-op-zes-nederlanders-laat-coronaregels-vallen-er-is-echt-iets-mis~aca1bb5b/

[13]https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/reproductiegetal

Deel deze column

2 reacties

 1. Rolf

  Ik constateer dat je sterk leunt op de wetenschap. En dat je van daaruit de maatregelen van het kabinet steunt. Ik kan een heel eind meegaan in je redenering, maar bij het dragen van mondkapjes zou je dan juist vanuit de wetenschap vraagtekens moeten zetten. Op de site van het RIVM wordt de wetenschappelijke onderbouwing namelijk niet gegeven. Sterker nog, het RIVM doet afstand van deze maatregel: “Op 30 september gaf HET KABINET HET ADVIES om mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. De basisregels [red.: dus die waar het RIVM wel achterstaat] blijven van kracht en zijn essentieel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen: blijf met verkoudheidsklachten thuis en laat je testen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen.

  Niet-medische mondkapjes
  Waarschijnlijk helpen mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Als iedereen zich aan de basisregels houdt, is het niet nodig om een mondkapje te dragen. (Dus: blijf thuis bij klachten, laat je testen, houd afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen). Eerder werd berekend dat een buitenproportioneel aantal mensen in openbare ruimte een mondkapje moest dragen om één besmetting te voorkomen. Inmiddels is het aantal besmettelijke mensen in Nederland echter zodanig toegenomen, dat deze verhouding kleiner is geworden. Toch is het bewezen effect van het dragen van niet-medische mondkapjes om de verspreiding van het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) te voorkomen klein. Op korte termijn zal ook niet met zekerheid gezegd kunnen worden of mondkapjes wel of geen meerwaarde hebben.”

  Enige nuance zou wel op z’n plaats zijn.

 2. petersvisser

  Dank voor je reactie, maar ik ben die nuance wel wat voorbij en begrijp de Nederlandse ontkenning via Van Dissel hier echt niet meer.
  Al sinds eind mei groeit de bewijsvoering dat mondkapjes een bijdrage hebben in het bestrijden van het virus, niet ter vervanging van welke maatregel dan ook, maar ter aanvulling. Liefst iedereen moet ze dan dragen, want je beschermt vooral de ander ermee, maar dan helpen ze.Voor mezelf is het duidelijk dat ze werken; probeer maar eens een lucifer uit te blazen met eentje op. Dat lukt dus niet. Het houdt dus de grotere druppeltjes, met veel virus erop, tegen. Als ze ook niets doen, waarom dan wel meteen in het OV en vliegtuigen verplichten?
  https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8 of https://www.eatthis.com/dr-fauci-face-mask-proof/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten