commentator, schrijver, muzikant

Vluchteling ja/nee of toch wel?

Wie mij kent zal weten dat ik een ruimhartige opstelling heb naar mensen die op weg gaan om een uitzichtloze situatie in hun eigen land te ontvluchten[1]. Vaak is dat een grote stap, ook voor je achterblijvende familie en wachten er na een gevaarlijke reis[2] vele jaren van uitbuiting[3] in de hoop uiteindelijk toch je situatie zo te kunnen verbeteren dat je wat voor de achterblijvers kunt doen[4].

Je kunt deze mensen denigrerend gelukzoekers noemen, zoals iemand als Geert Wilders eigenlijk altijd doet[5]. Maar daarmee ga je eraan voorbij dat we dat allemaal zijn en Wilders zijn familie blijkbaar helemaal, aldus zijn broer op Twitter[6]. En dan is onze start als Nederlander nog eens vele malen beter. Niet alleen hebben we het al vrijwel allemaal erg goed, de mogelijkheden om je situatie elders te verbeteren zijn ook nog eens volop aanwezig. In principe zijn wij in de meeste landen op aarde van harte welkom om daaraan te werken[7].

In het bovenstaande gooi ik bewust vluchteling, asielzoeker en economische migrant[8] door elkaar omdat dit in de praktijk ook bij de meeste mensen de feitelijke situatie is. Maar goed, het onderscheid is superbelangrijk voor de officiële instanties, want alleen échte vluchtelingen hebben recht op een verblijfsstatus, veelal op basis van het vluchtelingenverdrag van de VN uit 1951[9]. Vandaar dat iedereen dat in de praktijk ook zegt te zijn, wat dan weer gecontroleerd moet worden met alle tijdsvertraging in de afhandelprocedure van dien[10]. Er daar begint meestal de ellende dan ook, dus daar zou je wel eens iets aan mogen doen.

Maar ja, als dan rechts in bijna alle Europese landen er een verkiezingspunt van maakt om de ‘onhoudbare vluchtelingenstroom aan te pakken’, ja dan heb je wel gauw een extra probleem er nog mee. Want vluchtelingen laten zich door populistische praatjes niet stoppen. Dat zien we in ons land, wat ook volop in het nieuws is, maar zeker ook in Italië[11]. Dat land wordt er inderdaad haast door overspoeld en vervolgens blijven de vluchtelingen daar zonder echt iets te kunnen opbouwen in hun leven. Precies zo het niet hoort, dat ben ik dan wel met de Italiaanse premier Meloni eens[12]. Maar dan moet je ze niet zoveel mogelijk terug willen sturen, want we hebben juist heel veel extra mensen nodig in Europa[13]. Je moet dus de mensen echt durven opvangen en daar gezamenlijk beleid op willen zetten en ze ook over Europa gaan verdelen.

In theorie gebeurt dat ook wel wat, maar in de praktijk heeft vrijwel geen enkel Europees land door de rechts-populistische druk zin om nieuwkomers van andere landen over te nemen. Ondanks dat dit wel (weer!) de afspraak is tussen de EU-landen en er ook harde sancties dreigen als je je aandeel als lidstaat niet levert[14]. Maar goed die worden dan weer niet opgelegd om de handelsrelaties niet te verstoren, dus blijven landen als Italië en Griekenland er nu inderdaad vooral mee zitten. En zie je in feite bevestigd dat wie iets als een probleem behandelt, ook vooral een probleem krijgt.

Hier worden heel veel goedwillende mensen de dupe van, want blijf toch altijd beseffen dat veruit de meeste vluchtelingen dat zijn. Mensen als u en ik die het ook graag een beetje voor elkaar willen hebben en daar ook zeker wel voor willen werken. En als Europa door hierop beter samen te werken ze daar de kans voor gaat geven zouden we wel eens vrijwel geen probleem met vluchtelingen meer over hoeven hebben.


[1] https://petersvisser.nl/2018/09/05/zijn-er-nou-echt-te-veel-buitenlanders/

[2] https://www.unhcr.org/nl/2020/07/duizenden-vluchtelingen-en-migranten-verduren-extreme-mensenrechtenschendingen/

[3] https://www.nji.nl/seksuele-uitbuiting/aandacht-voor-uitbuiting-bij-vluchtelingen

[4] https://sociaal.net/achtergrond/remittances-miljarden-naar-thuisland-sturen/

[5] https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1509038338149396486?lang=nl

[6] https://www.linda.nl/nieuws/broer-wilders-kritiek-tweet-gelukszoekers/

[7] https://visum.nl/visa-quick-check

[8] https://doktersvandewereld.org/vluchteling-migrant-en-asielzoeker-wat-is-het-verschil/

[9] https://wetten.overheid.nl/BWBV0001002/1956-08-01

[10] https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/wachttijd-asielprocedure-loopt-op-tot-twee-jaar

[11] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/italiaanse-regering-wil-migratie-stremmen-maar-recordaantal-vluchtelingen-op-lampedusa-aangekomen~bde9065a/

[12] https://nos.nl/artikel/2466637-rutte-naar-italiaanse-premier-meloni-migrantenschepen-hoog-op-de-agenda

[13] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nieuwe-arbeidsmigranten-in-nederland-de-oplossing-voor-personeelstekorten-de-arbeidsmarkt-schreeuwt-erom/

[14] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5366587/experts-kraken-europese-aanpak-immigratie-ik-verwacht-er-niets-van

Deel deze column

2 reacties

  1. Job Van Amerongen

    Beste Peter,

    Ik ben voorstander van een restrictief vluchtelingenbeleid. Simpelweg omdat we ‘das nicht mehr’ schaffen. Wie de grenzen voor iedereen openstelt, ondergraaft de solidariteit en legt een veel te grote claim op het ontvangende land. Ik vind beteugeling van de asielstroom ook helemaal niet ‘rechts’ of ‘populistisch’, een term waar ik überhaupt moeite mee heb. Het getuigt eerder van realisme. Zie het effectieve beleid van de linkse Mette Frederiksen in Denemarken.

    • petersvisser

      En ik vind het in toenemende mate steeds raar om vrijwel overal personeelstekorten te hebben, maar om als Europa niet gezamenlijk iets te doen te doen met de mensen die hier al gekomen zijn en zich ook niet zomaar weer weg laten sturen zoals we ook dagelijks zien, ook in Denemarken. De krant Jyllands Posten ontdekte onlangs dat bijna driehonderd vluchtelingen al langer dan drie jaar in een terugreiscentrum zitten, de meeste van hen Iraanse Koerden. Twaalf vluchtelingen zijn al vijftien jaar uitgeprocedeerd. Verder is het moeilijk vergelijken omdat Denemarken ooit een uitzonderingspositie heeft bedongen na het referendum in 1992, waardoor ze niet aan het asielbeleid hoeven deel te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten