Op het gevaar af er te vaak over te beginnen, wil ik toch een reflectie geven over mijn eerste openbare optreden als Peter Sjarde de muzikant gisteravond in PX te Volendam. Al is het maar om wat tips te geven voor anderen die voor het eerst gaan optreden. En dan zal ik niet ingaan op het voor de hand liggende punt dat je je uiteraard zo goed mogelijk moet voorbereiden.

Mijn optreden was onderdeel van een hele geslaagde avond waarop behoorlijk wat singer-songwriters steeds in twee songs hun vaardigheden mochten tonen, meestal in eigen nummers. Ik mocht vier nummers doen omdat ik een CD release had. Als ik dan naar die anderen zit te luisteren hoor ik regelmatig mensen die beter gitaar spelen dan ik, betere teksten schrijven dan ik of beter zingen dan ik. Het is moeilijk om dan niet weg te zakken in je eigen onvermogen, maar voor ogen te houden dat ik door de combinatie van mijn muziek, teksten en zang wel degelijk ook iets te bieden heb en dat graag wil delen met mensen.

            Dus tip 1: Blijf uitgaan van je eigen kracht en niet van je zwaktes.

Als het dan zover is sta je daar en hoe goed je je ook voorbereid hebt, toch verloopt niet alles even vlekkeloos. Dat is live ergens ook wel te verwachten. Zo gebeurde precies datgene waar ik zo bang voor was, namelijk blanco vallen tijdens de eerste song. Accepteren, even ademhalen en weer doorgaan. Tijdens de tweede song (Why, echt mijn hoofdnummer en mijn meest gevoelige song) viel de versterking van mijn gitaar uit. Even krijg je dan het gevoel voor de kat zijn … te staan spelen, maar het publiek bleef net zo aandachtig luisteren als voor het gitaargeluid wegviel. Ik ben blij dat ik doorgegaan ben en het nummer heb afgemaakt en hier niet gestopt ben om na storend gepruts met snoeren opnieuw te beginnen.

            Dus tip 2: Concentreer je op waar je iets aan kan doen en dat is niet de techniek op het moment van optreden. Dat mogen anderen oplossen.

Op een gegeven moment kwam ik er zelf ook echt lekker in. Ik voelde dat het publiek oprechte waardering naar mij uitstraalde en ik begon me zowaar rustig genoeg te voelen om eens goed naar de mensen te kijken die speciaal voor mij gekomen waren, waaronder een neef helemaal over uit Parijs waar hij met zijn vriend woont. Inderdaad, heel lief! Maar goed, ik kijk de mensen dan echt aan en dreig gelijk weer blanco te vallen. Je moet dus blijkbaar ook niet te intensief naar je publiek kijken tijdens het optreden, iets wat ik juist bij het spreken in het openbaar wel doe en ook volop de tijd voor heb.

            Dus tip 3: Heb contact met je publiek, maar beslist niet op een manier die je afleidt.

Dan is het optreden achter de rug met veel applaus, maar weet jij toch nog steeds als geen ander wat er allemaal mis is gegaan. Maar blijkbaar heeft het publiek vooral gehoord wat er goed ging. Voor een analytisch ingesteld persoon als ik ben, is de neiging groot om vooral wat mis ging gelijk eens met iedereen grondig door te nemen. Maar gelukkig weet ik van mijn inleidingen of toespraken dat je dat nou juist niet moet gaan doen. De volgende dag mag dat al wel weer wat, zoals hier in deze column. Maar nee, na je optreden mag dat eigenlijk niet.

            Dus tip 4: Probeer wat fout ging echt los te laten en geniet gewoonweg even met je publiek mee. (En ik geef gelijk toe dat ik deze tip ook nog wel wat meer ter harte mag nemen)

Al met al blijft het me wel verbazen dat iemand als ik, die gewend is om in het openbaar te spreken en dat ook vrij makkelijk uit het hoofd doet, zoveel moeite heeft om hetzelfde te doen, maar dan met mijn eigen muziek. Tegelijk is dat weer niet zo verwonderlijk, want als ik mensen toespreek improviseer ik vrij veel en met muziek alleen (bijvoorbeeld op de piano) kan ik dat ook, maar met songs kan dat niet. De tekst is toch de tekst en daar heb je je ook aan te houden. Verder speel en zing ik tegelijkertijd en ook dat vraagt altijd aandacht, zeker als je nog maar net met optreden begint. En los van wat ik allemaal verder kan, in optreden met mijn muziek ben ik echt alleen maar een beginner. De laatste tip ligt dan ook wel voor de hand

            Dus tot slot tip 5: Gewoon meters maken. Iedereen zegt het, maar waarschijnlijk is het dus ook echt zo.

Kortom, doen! Treed op waar het maar kan, blijf je tussendoor ook goed voorbereiden en dan zal het echt wel veel makkelijker moeten worden en ook dieper in de interactie met het publiek.

Zeg ik dan ook maar hoopvol tegen mezelf, want ik worstel zeker nog wel met wat ik nou verder met mijn muziek aan moet. Maar de kop is eraf!

Voor mijn EP: https://open.spotify.com/intl-nl/album/4PxSn4QUlDtoAH2exm5Tfz.

Deel deze column