Maandag 19 september 2022

Ik heb u als lezer van mijn columns een klein beetje verwaarloosd, omdat ik vorige week al mijn aandacht nodig had voor een opnamesessie afgelopen vrijdag van vijf van mijn songs met gitaar in een professionele studio[1]. Dat is gelukkig goed gegaan en nu dus weer achter de rug. Vandaag ben ik dus gelijk weer eens echt gaan zitten voor u.

Het ligt voor de hand om nog over het overlijden en de begrafenis van koningin Elizabeth II te schrijven, maar eerlijk gezegd negeer ik dat onderwerp zoveel mogelijk. Ik heb niet veel met koningshuizen. En ja, ik weet ook wel dat je iets moet hebben in een land; een koning(in) of een president. Ik heb al eens uitgezocht dat het in kosten niet zoveel uitmaakt[2], hoewel ik dat betwijfel in de Britse situatie[3].  Maar principieel heb ik echt een probleem met ondemocratisch zoveel macht krijgen puur door geboorte en niet door enige verdienste verder. Dus nee, daarover niet vandaag.

Verder is de nieuwe boostercampagne begonnen, sorry herhaalprik moeten we nu zeggen[4], en de animo daarvoor is in de categorie het glas is halfvol of halfleeg[5]. Men vindt het nu vaak wel genoeg geweest met al die prikken. Tja, of een virus luistert naar wat men genoeg vindt? Hmmm, ik waag dat te betwijfelen. Wie zestigplusser is zou in mijn ogen zeker moeten gaan en dan ongeveer zes maanden na de laatste vaccinatie/besmetting. Veel eerder zou ik niet doen, omdat alle aanwijzingen er zijn dat de antistoffen tegen het virus echt wel werken tot dan[6] en ook heb je nog de T-cel afweer die wel een jaar of wat op peil lijkt te blijven[7].

En nee, deze aangepaste vaccins die we nu krijgen zijn niet alleen op acht muizen getest zoals het al weer volop rondgaat op de sociale media, maar gewoon op mensen[8]. Die acht muizen zijn niet meer dan een voortest voor de volgende serie vaccins waarmee de tests op mensen nu ook begonnen zijn[9]. Maar ja, het is nu weer wat rustiger aan het boerenfront en aan Poetin is ook geen eer meer te behalen, dus gelijk vlamt de antivaccinatie-onzin van de complotters weer op. Ik word daar wel een beetje moe van, dus nee, daar ga ik ook niet over schrijven.

Wat dan?

Nou ik las tussen de middag een artikel in TIME over de intercontinental ballistic missiles (ICBM’s) met een kernkop van de VS en dat deze nu vaak al zo’n zestig jaar oud zijn[10]. Wie in de lanceerbunkers ervan komt, ziet oude turquoise elektronicarekken vol industriële kabels en analoge bedieningselementen die hier al staan sinds het Amerikaanse leger de apparatuur vele decennia geleden installeerde. Je ziet namen  op de machines van fabrikanten zoals Radio Corporation of America, ter ziele gegaan in 1987[11], en Hughes Aircraft Co., ter ziele gegaan in 1997[12]. Sommige systemen zijn in de loop der jaren uiteraard geüpdatet, maar deze verbeteringen zijn onherkenbaar voor wie zoals wij de revolutie van de personal computer heeft meegemaakt, laat staan ​​het internettijdperk. De hele nucleaire ICBM-vloot, van blijkbaar zo’n 800 stuks[13], draait op minder rekenkracht dan wat er momenteel in de smartphone in je zak zit, aldus het TIME-artikel.

Los van of dat laatste nou helemaal klopt, geschokt ben ik toch wel door dit artikel. Dit zijn dus de ICBM’s die aan de ene kant blijkbaar toch nog nodig zijn als afschrikking naar China of Noord-Korea en zeker naar het Rusland van Poetin toe en ons zo dus ook moeten beschermen. Dat doen ze met koppen van ieder ruim 20 maal sterker dan de Hiroshima-bom[14]. Ze kunnen echter ook een onbedoelde nucleaire ramp veroorzaken door een foutieve lanceringswaarschuwing, een verkeerde inschatting van de Amerikaanse bedoelingen door een tegenstander of een andere blunder. En hoe ouder de basisapparatuur hoe sneller zo’n fout is gemaakt, lijkt mij.

Brrr. Wordt de song van Doe Maar[15] uit 1987 dan toch weer opeens heel actueel.


[1] https://www.linkedin.com/posts/peter-s-visser-a7560137_debuut-sjardevisser-activity-6976822566262820864-9KGs?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

[2] https://petersvisser.nl/2018/05/02/koning-of-president/#more-272

[3] https://www.forbes.com/sites/giacomotognini/2022/09/15/how-rich-is-king-charles-iii-inside-the-new-monarchs-outrageous-fortune/

[4] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/boostervaccinatie

[5] https://nos.nl/artikel/2445132-helft-van-volwassen-nederlanders-wil-geen-herhaalprik

[6] https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-26/boosters-protect-against-severe-covid-for-six-months-study-says

[7] https://www.nature.com/articles/s41590-021-01122-w

[8] https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2022/09/01/eerste-aangepaste-coronavaccins-onder-voorwaarden-goedgekeurd

[9] https://www.linkedin.com/posts/peter-s-visser-a7560137_vier-vragen-en-antwoorden-over-de-nieuwe-activity-6973187541160128512-Vsfb?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

[10] https://time.com/6212698/nuclear-missiles-icbm-triad-upgrade/

[11] https://ethw.org/RCA_(Radio_Corporation_of_America)

[12] https://www.hugheshistoric.com/hughes-aircraft-company/

[13] https://thebulletin.org/premium/2022-05/nuclear-notebook-how-many-nuclear-weapons-does-the-united-states-have-in-2022/

[14] http://www.jonahhouse.org/archive/WMD%20Here%20Plowshares/WMD%20Here%20Fact%20Sheet.htm

[15] https://www.youtube.com/watch?v=Jw9i0bu7PyQ

Deel deze column