woensdag 7 september 2022

Dit najaar kunnen we aangepaste en goedgekeurde[1] coronavaccins gaan ophalen[2]. Deze ge├╝pdate coronavaccins zijn een mengsel van het oorspronkelijke vaccin en een aangepast vaccin dat is geherformuleerd om de gemuteerde spike-eiwitten van de nu dominante Omikronvariant aan te pakken.
Het aangepaste vaccin zal de productie van neutraliserende antilichamen stimuleren die ook de Omikronsubvarianten gemakkelijker zullen herkennen en uitroeien. Tegelijk blijft het originele vaccin nodig om te voorkomen dat eerdere versies van het virus die niet langer dominant zijn, zoals Delta, weer zouden kunnen opbloeien en zo volop toeslaan[3].

Helaas lijkt de grote desinformatiecampagne tegen de aangepaste vaccins nu duidelijk ook begonnen. Er wordt volop op de sociale media geroepen dat deze vaccins niet getest zouden zijn op mensen. Nou, dat is dus wel gebeurd: 1800 bij Pfizer en 800 bij Moderna. Uit de studies komt naar voren dat de aangepaste vaccins een goede boosterrespons geven tegen zowel de originele als de Omikronsubvariant[4].

Zijn deze aantallen niet wat weinig? Ja, dat zou het zijn als het een eerste goedkeuring betreft, dan zijn – zoals bij deze vaccins ook gebeurd is – die heel veel grotere klinische studies nodig. Maar dit zijn aanpassingen, zoals elk jaar ook het griepvaccin wordt aangepast[5]. Daarbij hoef je uiteraard niet opnieuw al die klinische onderzoeken te doen. Het basisvaccin is namelijk veilig gebleken en dat weten we bij de coronavaccins nu wel heel zeker na bijna 13 miljard prikken[6].

En voor wie nu denkt dat dit geen zin heeft want we zitten al op de BA.5-variant van Omikron en dat gaat maar door. Uiteraard weten Pfizer en Moderna dat ook en hebben ze de vaccins verder ontwikkeld en de data over hoe die tegen de laatste varianten BA.4 en BA.5 lijken te werken al twee weken geleden overgedragen aan de FDA en starten de menselijke onderzoeken daarnaar deze maand.[7].

Dus ja, zij gaan uiteraard ook door als er nieuwe subvarianten komen!


[1] https://www.ema.europa.eu/en/news/first-adapted-covid-19-booster-vaccines-recommended-approval-eu

[2] https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/herhaalprik-tegen-corona

[3] https://www.aamc.org/news-insights/what-know-about-ba5-paxlovid-and-new-vaccines-coming-out-fall

[4] https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2022/09/01/eerste-aangepaste-coronavaccins-onder-voorwaarden-goedgekeurd

[5] https://nos.nl/artikel/2442899-vier-vragen-en-antwoorden-over-de-nieuwe-coronavaccins

[6] https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

[7] https://www.science.org/content/article/omicron-booster-shots-are-coming-lots-questions

Deel deze column