Dinsdag 30 augustus 2021

Terug van de zomerstop en gelijk maar weer een stevige column over de klimaatcrisis.

Want vandaag is volop in het nieuws dat een grote zeespiegelstijging door het smelten van de Groenlandse ijskap nu onvermijdelijk is, zelfs als de verbranding van fossiele brandstoffen die de klimaatcrisis veroorzaakt van de ene op de andere dag zou stoppen. Dit onderzoek gepubliceerd in Nature Climate Change[1] toont aan dat de opwarming van de aarde tot nu toe al een absolute minimum zeespiegelstijging van 27 cm (10,6 inch) zal veroorzaken doordat vanaf Groenland alleen al 110 biljoen ton ijs smelt.

Dit is ‘maar’ ruim 3 procent van het ijs daar. Met aanhoudende koolstofemissies, het smelten van andere ijskappen en thermische uitzetting van de oceaan, lijkt een zeespiegelstijging van meerdere meters daarom waarschijnlijker. Miljarden mensen wonen in kustgebieden[2], waardoor overstromingen als gevolg van de stijgende zeespiegel een van de grootste langetermijneffecten van de klimaatcrisis zijn. Als het recordsmeltjaar 2012 van Groenland[3] later deze eeuw een routinegebeurtenis wordt, wat heel goed mogelijk is, dan zal de ijskap een “onthutsende” zeespiegelstijging van 78 cm opleveren, aldus de wetenschappers.

Eerdere studies hebben computermodellen van ijskapgedrag gebruikt om toekomstige verliezen te schatten, maar de fysieke processen zijn complex en dit leidt tot aanzienlijke onzekerheden in de resultaten. Deze studie maakt gebruik van satellietmetingen van ijsverliezen uit Groenland en de vorm van de ijskap van 2000-19. Met deze gegevens konden de wetenschappers berekenen in hoeverre de opwarming van de aarde tot nu toe de ijskap uit het evenwicht heeft geduwd waarbij sneeuwval overeenkomt met het verloren ijs. Hierdoor kon worden berekend hoeveel meer ijs er verloren zal gaan om weer stabiliteit te krijgen en dat geeft de genoemde minimum zeespiegelstijging van 27 centimeters.

Ja, dit krijg je er nou van als je al tientallen jaren bij lange na niet genoeg doet[4], dus hoogste tijd om nu wel in actie te komen. Alleen maar er over praten kan echt niet meer!


[1] https://www.nature.com/articles/s41558-022-01441-2

[2] https://www.prb.org/resources/ripple-effects-population-and-coastal-regions/

[3] https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/summer-2012-brought-record-breaking-melt-greenland

[4] https://www.duurzaamnieuws.nl/mens-veroorzaakt-zes-keer-grotere-stijging-co2-uitstoot/

Deel deze column