Woensdag 20 juli 2022

Soms zit ik wel te worstelen om een onderwerp te vinden voor mijn column hier. Wellicht ook niet zo raar na bijna 140 columns. Tegelijk kan ik ook niet zeggen dat er geen onderwerpen meer over zijn omdat alles waarover ik eerder geschreven heb is opgelost.

Zo zou ik na de hitte van de afgelopen dagen wel weer eens over klimaatverandering kunnen schrijven. Daardoor is er ook weer bij ons extra veel aandacht voor. Dat is mooi, maar tot echt veel actie leidt het meestal toch nog niet[1] en dat is heel herkenbaar. Aandacht voor klimaatverandering is er al even als je beseft dat ik in feite net zo oud ben als de artikelen waarin Gilbert Plass vrij precies de effecten van hogere CO2-niveaus beschreef.
Een verdubbeling van de CO2 zou leiden tot een opwarming van 3,6ºC, eind 20e eeuw zouden we 30% meer CO2 kunnen verwachten met een temperatuurstijging van ongeveer 1ºC. Opmerkelijk kloppende voorspellingen dus, nu al weer 65 jaar geleden[2], maar zijn waarschuwingen hebben ook toen nog niet echt tot grote actiebereidheid geleid, integendeel.

Misschien dat er nu wel wat gaat veranderen, want geluk bij een ongeluk hierbij is dat de energieprijzen enorm hoog zijn geworden. Ja, dat is mede door de oorlog in Oekraïne, maar niet alleen daardoor[3]. Er wordt door die hoge prijzen wel volop druk gezet om meer werk te maken van energiebesparing[4]. Toch blijft tegelijk de zoektocht naar nieuw fossiel ook nog volop doorgaan[5] en zijn er ook weer geluiden dat ‘Groningen’ misschien weer open moet[6].

Tja, de oorlog in Oekraïne, dat lijkt er inderdaad wel een van lange adem te worden[7]. Het helpt nu wel dat Oekraïne kan beschikken over de Himars (High Mobility Artillery Rocket Systems)[8]. Deze Amerikaanse raketten met gps werken tot op 70 kilometer met grote precisie. Zo kunnen de Oekraïners Russische commandocentra, aanvoerlijnen of opslagplaatsen raken. Ze werken veel beter dan de westerse houwitsers die Kyiv eerder heeft gekregen[9], hoewel ook die zeker een nuttige rol hebben[10]. Maar ook hier is dus voorlopig het laatste woord nog niet over gezegd.

En dat geldt ook voor oud-president Trump en de vele inspanningen die verricht worden om hem juridisch aan te pakken. En dan bedoel ik niet alleen het January 6 Committee en hun vele werk, inclusief de openbare verhoren[11]. Zeker zo belangrijk zijn de andere pogingen zoals de onderzoeken naar zijn belastinggerommel[12] of zijn illegale acties om de overwinning van Joe Biden in 2020 tegen te werken[13]. Allemaal bedoeld om te voorkomen dat Trump ooit nog aan een verkiezing deel kan nemen. Of het zo ver gaat komen weet ik niet, maar er zal nog zeker heel wat over gezegd gaan worden.

Kortom, er komt nog genoeg aan dus het lijkt niet verkeerd om even pauze te nemen. Begin september verwacht ik dan opgefrist mijn columns hier weer op te pakken.

Heb allemaal ook een goede zomer!


[1] https://nos.nl/artikel/2437361-vaker-extreme-hitte-in-nederland-hoe-ziet-zomer-er-in-toekomst-uit

[2] https://www.nndb.com/people/365/000275537/

[3] https://pure-energie.nl/kennisbank/stijgende-energieprijzen/

[4] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/europa-wil-15-procent-energiebesparing-afdwingen-wat-betekent-dat-voor-nederland-en-voor-het-klimaat~bbb655ea/

[5] https://businessam.be/afrika-gas-energie-aardgas-europa-energiecrisis/

[6] https://www.rtvnoord.nl/nieuws/900013/hoogleraar-in-op1-draai-groningse-gaskraan-weer-open-en-compenseer-ruimhartig-update

[7] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5316008/navo-chef-oorlog-oekraine-kan-jaren-duren

[8] https://www.vice.com/en/article/3adbq8/himars-the-weapon-ukraine-sings-about-and-russia-wants-destroyed

[9] https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/04/26/nederland-stuurt-pantserhouwitsers-naar-oekraine

[10] https://nos.nl/artikel/2437147-nederlandse-houwitsers-aan-het-front-in-oekraine-krijgen-geen-pauze

[11] https://january6th.house.gov/

[12] https://www.washingtonpost.com/dc-md-va/2022/07/08/trump-taxes-house-subpoena/

[13] https://edition.cnn.com/2022/07/19/politics/georgia-grand-jury-trump-electors/index.html

Deel deze column