Vrijdag 30 september 2022

Mijn vrouw en ik lijken onze covid nu achter de rug te hebben en horen dus bij de beginnende najaarsgolf[1]. Alles lijkt ook te verlopen volgens het omikron-boekje: drie dagen na besmetting (koffie halen in de schouwburg) ziek, op de vijfde dag klachtenvrij en de zesde dag weer naar buiten mogen[2]. Niks is zeker maar we hopen uiteraard dat het resterende conditieherstel vlot gaat, want dat blijft toch een beetje spannend met covid[3]. En zoals wel vaker roept iets zelf meemaken toch weer andere vragen op en mijn reactie is dan om er een column over te schrijven.

Het was de eerste keer in ruim twee jaar dat ik geen mondkapje opdeed in een heel drukke omgeving, vanuit de gedachte om ook weer eens wat ‘normaler’ te gaan doen. En dan gelijk drie dagen daarna ziek. Uiteraard moet ik deze ene ervaring niet gelijkstellen aan wetenschappelijk bewijs en dat wil ik ook absoluut niet doen. Maar het lijkt er voor mij dan wel wat op dat mondkapjes werken en zeker goede FFP2[4]. Ik heb nooit anders beweerd, integendeel[5]. Dus valt het me des te meer op dat deze aanbeveling nu weer in de officiële adviezen helemaal achterwege blijft[6], hoewel ik gelukkig niet de enige ben die dit vindt[7].

Het tweede wat opvalt is dat je een positieve coronatest nergens meer kunt melden of laten registreren. Oké, ik heb het zelf online bij de huisarts gemeld met het verzoek om het in onze dossiers op te nemen. Gevolg is dat ik nu ook met verbazing zit te kijken naar de discussie over het wel of niet aanhouden van de mogelijkheid een coronatoegangsbewijs (CTB) in te voeren[8]. Dit verzoek zou komen onder andere uit de culturele sectoren, de evenementensector en veel recreatieve sectoren, waar een afstandsnorm tot ingrijpend capaciteitsverlies en de facto sluiting zou leiden. Overigens komt het niet uit de horeca[9]. Maar die andere sectoren hebben het CTB (in de vorm van 3G of 1G) opgenomen in hun sectorplannen. Alleen, waar wil je dat op baseren? Buiten het enige algemene ‘vuile’ cijfer[10] dat wel klopt, zijn de andere registraties nu toch juist echt vervuild? Wij nemen nu voorlopig uiteraard geen herhaalprik en dat wordt in feite dit najaar in feite wel geregistreerd, maar onze terechte weigering omdat we net covid hebben gehad niet. Daarmee is het CTB een onzinnig instrument geworden, even los van de werkzaamheidsdiscussie erover[11].

Tja, dan speelt ook de vraag of wij nu zo beschermd zijn dat we ons nergens meer wat van aan hoeven te trekken wat coronamaatregelen betreft. Je hoort volop dat je omikron zeker vaker kunt krijgen[12] en dat dit ook bepaald risico’s met zich meebrengt[13] en dat lijkt ook goed te begrijpen. Tegelijk is gesignaleerd dat dit vooral geldt voor mensen die niet gevaccineerd waren dan wel niet geboosterd zijn [14]. Dat geldt dan niet voor ons, maar zoals wel vaker is niets zeker in het leven en moeten we zelf ook weer inschatten hoe hiermee om te gaan.

Dus?

Nou, niet zoveel verder. Inderdaad is corona niet weg, maar het lijkt hanteerbaarder geworden. Toch vallen er zeker nog doden en komen er ook in Nederland weer meer mensen in het ziekenhuis[15]. Daarom blijft het ook deze winter weer belangrijk om je herhaalprik op te halen, helemaal als je kwetsbaar of ouder dan 60 bent. En ook dat laatste is los van de eigen situatie, je doet dat ook wat voor elkaar. Blijf er verder een beetje verstandig mee omgaan en ja, dan lijkt ook dat ‘rottige’ mondkapje zo gek nog niet als aanvullende maatregel.

Heel veel meer heb ik eigenlijk na deze week in mijn wat kleine isolatiewereld niet te melden.


[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5336138/rivm-jaap-van-dissel-coronamaatregelen-besmettingen-vaccinatie

[2] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/thuisquarantaine/in-isolatie-na-positieve-test

[3] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/gezondheid-en-zorg/long-covid

[4] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks#:~:text=Masks%20should%20be%20used%20as,as%20effective%20as%20possible.

[5] Laatstelijk nog in https://petersvisser.nl/2022/03/23/coronamaatregelen-zijn-voorbij-of-toch-niet/#more-1582

[6]  https://www.nu.nl/coronavirus/6226579/rivm-vindt-nieuwe-maatregelen-ondanks-mogelijke-najaarsgolf-nog-niet-nodig.html

[7] https://www.gld.nl/nieuws/7774813/deskundige-ziet-mondkapjes-graag-terugkeren-veel-effectiever-dan-andere-zaken

[8] https://www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws/66066-jolande-sap-kabinet-niet-voorbereid-op-zware-scenario-s-corona.html

[9] https://www.deondernemer.nl/corona/coronavirus/prinsjesdag-kabinet-rutte-kuipers-mogelijk-toch-coronapas-coronatoegangsbewijs-horeca-recreatie~4126704?

[10] https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater

[11] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5336284/kabinet-verdeeld-over-terugkeer-coronatoegangsbewijs

[12] https://www.nature.com/articles/s41586-022-04980-y

[13] https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2022/08/waarom-het-risicovol-is-verschillende-keren-covid-19-te-krijgen

[14] https://www.rivm.nl/nieuws/boosters-helpen-bij-mindere-bescherming-tegen-omikron-besmetting-na-basisvaccinatie-of

[15] https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames

Deel deze column