Donderdag 14 oktober 2021

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn dat er stevige kritiek is gekomen vanuit KPMG op het in Nederland gevoerde coronabeleid[1]. Het adviesbureau heeft een uitgebreide literatuurstudie van openbare bronnen gedaan en wereldwijd beschikbare data geanalyseerd. Hoofdconclusie is dat er in Nederland onnodig meer doden zijn gevallen, doordat te vaak, te laat werd ingegrepen en dat daarmee de economie ook nog eens extra schade heeft opgelopen.

Opvallend is ook de conclusie dat het Nederlandse beleid bij een aantal grote beslissingen wel heel erg afweek van wat internationaal werd geadviseerd. Dat begon met het negeren van het WHO-advies om in te dammen. Verder werd in Nederland eerst heel weinig getest, terwijl de oproep van de WHO juist ‘testen, testen, testen’ was. Ook was er hier veel te lang debat over de noodzaak van een mondkapjesplicht, terwijl veel andere Europese landen die al hadden ingevoerd. En dat allemaal op basis van het totaal onbewezen ‘schijnveiligheid’-argument[2], ik heb me daar ook regelmatig enorm aan geërgerd[3].

En om eerlijk te zijn doe ik dat nog steeds. Ik was net voor een afspraak op de UvA hier op Roeterseiland en zie dan massa’s studenten zonder mondkapjes kriskras door elkaar lopen en met zijn allen in volle liften staan. Wat is dit nou, denk ik dan, bestaat corona opeens niet meer? Dat zou je in ieder geval op basis van de stijgende besmettingscijfers toch bepaald niet zeggen[4].

Niet voor niets constateert KPMG dat in Nederland te vaak het voorzorgsprincipe niet is toegepast. Nou daar gaan universiteiten als de UvA dan blijkbaar volop mee door.


[1] https://home.kpmg/nl/nl/home/insights/2021/10/covid-19-in-nederland.html

[2] https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-05/Gedragswetenschappelijke%20literatuur%20mondkapjes%20-%20Corona%20Gedragsunit%20beveiligd.pdf

[3] https://petersvisser.nl/2021/03/30/the-end-is-near/#more-1020

[4] https://www.nu.nl/uitgelicht/6162353/bekijk-de-coronacijfers-van-vandaag.html

Deel deze column