dinsdag 30 maart 2021

We zijn nog niet aan het einde van de coronatunnel, sterker nog alle seinen staan weer wat op rood[1]. Toch voelt het tegelijk ook alsof we het ietsjes aan het afsluiten zijn. De reden daarvoor is duidelijk; er wordt nu volop gevaccineerd[2] en de vaccins lijken ook heel duidelijk te werken[3], vaak al na één dosis[4]. Hulde hier dus voor de echte wetenschap waardoor deze vaccins zo snel konden worden ontwikkeld!

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik het maatschappelijk effect van dit SARS-CoV-2 virus behoorlijk onderschat heb in het begin. Ik weet nog goed dat ik met een vriend in januari vorig jaar in Mulligans[5] zat, aan ons favoriete tafeltje aan het raam met uitzicht op de Amstel, en een mooie Guinness voor ons. Inderdaad, dit voelt als vele jaren geleden. Hij vroeg me toen of ik me zorgen maakte over dat virus in China. Niet echt, was mijn reactie, want we hadden met SARS[6] en MERS[7] toch ook meegemaakt dat het allemaal reuze meeviel in de praktijk. Maar ja, een groot verschil is dat dit nieuwe coronavirus mensen al besmettelijk maakt voor ze ziekteverschijnselen hebben[8] en dat maakt het veel moeilijker preventief te bestrijden.

Het nut van mondkapjes heb ik eerst ook onderschat en het argument van schijnveiligheid geloofd[9]. Uiteraard zag ik ook wel dat Aziatische mensen in drukke situaties vrijwel altijd mondkapjes bleven dragen, maar ja daar overheerst groepsdenken toch wat meer dan hier. De omslag bij mij kwam al vroeg, toen ik een interview zag met de man die in China de leiding had om SARS in te dammen, die benadrukte dat het eerste wat je moet doen bij luchtwegvirussen is het dragen van mondkapjes verplicht stellen.
Toen ik verder ging kijken bleek het schijnveiligheidsargument wetenschappelijk nergens op gebaseerd en een hoog ‘horen zeggen-gehalte’ te hebben, iets wat nota bene het gedragsexpertiseteam van het RIVM zelf al concludeerde in mei vorig jaar[10]. Het invoeren ervan heeft achteraf in grote delen van Europa, maar zeker in Nederland, veel te lang geduurd[11].

Voor mij was ook nieuw dat op de IC liggen aan de beademing zo slecht voor je is. Het klonk altijd wel alsof er echt goed voor iemand gezorgd wordt, maar nu is wel voorgoed duidelijk geworden hoe zwaar dit is. Mensen moeten dus ook lang herstellen hiervan[12] en het werd al snel voor ouderen afgeraden[13].
Het gedoe over medicijnen die zouden helpen tegen/bij Covid-19 heeft me ook wel wat verbaasd. Zeker het terugkerende gejuich over hydroxychloroquine[14] of ivermectine[15] maakte wel eens moedeloos. Ik snapte nog wel dat aan een virusremmer als remdesivir wordt gedacht, maar dat lijkt toch ook niet echt te werken[16]. Corticosteroïden in een ondersteunende rol liggen dan wel voor de hand. Dit zijn toch een beetje dé ontstekingsremmers van je lichaam en ze dempen ook een al te actief immuunsysteem[17].  De zoektocht naar medicijnen gaat door, maar verwacht daar niet te snel veel van[18].

Het geloof in niet werkende middelen kwam vooral uit kringen van coronacritici. Daar komt ook elke keer weer terug dat maar 0,23% van de besmette mensen aan Covid-19 dood zou gaan en dit zou zelfs door de WHO onderschreven zijn. Dus wat maken ons nu zo druk. Dit is echt onzin die al lang weerlegd is[19].
Nu is doodgaan een, maar een derde van de mensen is een paar weken goed ziek van Covid-19 en daar weer een derde van (dus 11% van de besmetten) ontwikkelt long Covid[20]. En dat is ook bepaald geen pretje[21].

Nee, vooral de coronamaatregelen werken preventief en vaccinaties zijn de oplossing. Het tempo van vaccineren houdt jammer genoeg niet altijd over[22]. Dus wat de maatregelen betreft zullen we inderdaad nog ‘gewoon’ even moeten doorzetten[23], want van mooier weer moeten we het ook niet automatisch hebben[24]. Brazilië, need I say more[25].
Toch komt het eind langzaamaan in zicht, tenminste voor de landen die volop kunnen vaccineren. Wat er daarna volgt is nog zeer ongewis[26], dus laat ik daar nu maar niet teveel uitspraken over doen. En toch ook maar nog niet over wereld die we daarna willen zijn[27].

Eerst maar eens op naar een coronavrije zomer, waarin we als geïmmuniseerden ook weer echt wat meer kunnen doen[28]. Daar proost ik de eerste keer op het terras in gedachten met jullie allemaal op!


[1] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rivm-alle-wijzers-in-het-rood-maar-er-is-ook-goed-nieuws~bd0c7503/

[2] https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

[3] https://www.contagionlive.com/view/pfizer-biontech-97-percent-covid-19-vaccine-efficacy-israel-population

[4] https://www.cnbc.com/2021/03/02/coronavirus-uk-charts-show-how-pfizers-vaccine-is-working.html

[5] https://www.mulligans.nl/

[6] https://www.rivm.nl/sars

[7] https://www.rivm.nl/mers-coronavirus

[8] https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/verspreiding

[9] https://www.ad.nl/binnenland/rivm-noemt-dragen-van-mondkapjes-schijnzekerheid-landen-om-ons-heen-geloven-er-wel-in-br~a5702d4d/

[10] https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-05/Gedragswetenschappelijke%20literatuur%20mondkapjes%20-%20Corona%20Gedragsunit%20beveiligd.pdf

[11] https://www.nu.nl/uitleg-over-het-coronavirus/6093836/dit-weten-we-over-de-werking-van-mondkapjes-en-schijnveiligheid.html

[12] https://www.kbonoordholland.nl/actueel/default.asp?page=archief&id=25215

[13] https://nos.nl/artikel/2338128-ook-matig-kwetsbare-ouderen-worden-bij-ic-beddentekort-niet-meer-opgenomen.html

[14] https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/nieuw-inzicht-in-werking-hydroxychloroquine-ondergraaft-het-gebruik-ervan-bij-corona

[15] https://blog.frontiersin.org/2021/03/02/2-march-2021-media-statement/

[16] https://www.nu.nl/coronavirus/6091656/coronamiddel-remdesivir-was-al-goedgekeurd-maar-de-who-raadt-het-nu-af.html

[17] https://www.umcutrecht.nl/nieuws/hydrocortison-werkt-bij-covid-19-patienten

[18] https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-het-nieuwe-coronavirus/medicijnen-tegen-corona 

[19] https://sciencebasedmedicine.org/what-the-heck-happened-to-john-ioannidis/

[20] https://theconversation.com/how-many-people-get-long-covid-and-who-is-most-at-risk-154331

[21] https://trajectum.hu.nl/maanden-na-corona-nog-altijd-last-hebben-van-zware-klachten-deze-medewerkers-hebben-long-covid/

[22] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/afgelopen-week-135-duizend-minder-vaccinaties-dan-verwacht-hoe-kan-dat-we-weten-het-eigenlijk-niet~bf0840c7/

[23] https://www.youtube.com/watch?v=Ct8X1CLKOU0

[24] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5221144/warmer-weer-invloed-op-corona

[25] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-sao-paulo-is-het-alle-hens-aan-dek-door-de-p1-variant~be4d2165/

[26] https://amp-nos-nl.cdn.ampproject.org/c/s/amp.nos.nl/artikel/2374653-oxfam-novib-coronavaccins-snel-ineffectief-door-vaccingebrek-in-arme-landen.html

[27] https://www.speakersacademy.com/nl/een-wereld-na-corona-hans-groenhuijsen/

[28] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1181

Deel deze column