Woensdag 6 oktober 2021

Voor het eerst sinds meer dan een jaar waren we weer eens naar Hongarije, het geboorteland van mijn vrouw. Haar zus werd vijftig, dus dat is wel een reden om voor over te komen. We gaan niet graag meer naar Hongarije en eigenlijk zou iedere rechtgeaarde democraat dat ook niet moeten willen. Als je daar familie hebt is het echter lastig om helemaal weg te blijven, maar ik worstel daar dus wel mee[1].

Het land glijdt steeds meer af in politiek/bestuurlijk opzicht en het aannemen van de anti-homowet in juni van dit jaar was toch wel een voorlopig dieptepunt[2]. Met behoorlijke spannende verkiezingen volgend jaar in het vooruitzicht[3], zal het ongetwijfeld nog veel erger worden. De oppositie werkt nu goed samen[4], dus ga er maar vanuit dat dictator Orbán nog wel wat trucs gaat uithalen. Hij zal wel moeten, want al zijn corruptie en zelfverrijking zal anders wel eens aangepakt kunnen worden[5]. Inderdaad: Dictators ride to and fro upon tigers which they dare not dismount : and the tigers are getting hungry[6].

Het is te hopen dat de EU nu echt eens doorzet in het financieel aanpakken van Hongarije en de coronagelden niet uitbetaalt[7] zolang het land zich niet gaat gedragen conform de normen en waarden uit het overgenomen gemeenschapsrecht van de EU; de verdragen, verordeningen en richtlijnen, inclusief de jurisprudentie van het Hof van Justitie. Hopelijk komt die boodschap dan eindelijk eens over[8].

En ja, uiteraard houden populisten als Orbán niet van coronamaatregelen, dus die zijn in Hongarije – net als vorig jaar toen we er waren – vrijwel allemaal afgeschaft. Te vroeg weer ook nu, dus net als toen[9] vlamt corona nu ook weer op[10].

Maar ergens is het ook wel mooi dat een virus niet naar dictators luistert.


[1] https://libris.nl/boek?authortitle=peter-s-visser/afscheidsdans-met-hongarije–9789402185355#

[2] https://www.europa-nu.nl/id/vimofunw7xns/hongaarse_democratie_en_rechtsstaat

[3] https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/hungary/

[4] https://www.newstatesman.com/world/europe/2021/10/why-hungarys-opposition-parties-are-uniting-against-viktor-orban

[5] https://www.vpro.nl/programmas/in-europa/lees/verhalen/hongarije-diagnose-corruptie.html

[6] https://www.loc.gov/item/2016680990/

[7] https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-29/hungary-drops-plan-to-use-billions-in-eu-funds-for-foundations

[8] https://www.dw.com/en/hungarys-orban-accuses-eu-of-blocking-covid-recovery-funds-over-lgbtq-row/a-59209476

[9] https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10419557/hongarije-gooit-grenzen-dicht

[10] https://hungarytoday.hu/hungary-coronavirus-september-summary-4th-wave-accelerates/

Deel deze column