Dinsdag 1 september 2020

Afgelopen zondag haalde ik mijn hardloopschoenen uit de kast en zag ik dat ik de laatste keer voor de vakantie blijkbaar een behoorlijk deel van de zwarte slijtzool ben verloren. Al vaker waren delen van de zolen opnieuw gelijmd, ik ben bepaald geen weggooier[1], maar nu was het dan toch wel einde oefening voor mijn Nike Air schoenen van minstens twintig jaar oud. Op naar de winkel en ergens in mijn hoofd had zich genesteld dat ik geen Nikes moest kopen vanwege hun wat dubieuze werkomstandigheden. Dus ik heb zes schoenen van vijf verschillende merken gepast om uit te komen op: zwarte Air Zoom Pegasus 37 schoenen van ….Nike[2]. Ik vond deze duidelijk het beste wat pasvorm en demping betreft en ja, je koopt uiteindelijk hardloopschoenen om lekker op hard te lopen. Tenminste, mijn generatie toch wel[3].

Gelukkig valt het inmiddels met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Nike wel mee[4], maar daar gaat het me hier niet zozeer om. Het is niet voor het eerst dat ik merk dat het als enkelvoudige consument moeilijk is om je bewustwording in concreet koopgedrag om te zetten.
Zeker voor ons eten let ik er erg op en we eten dan ook veelal biologische producten. Maar dan is het wel slikken als de gewone komkommer van 69 cent er vrolijk en open ligt en de biologische komkommer voor 1,99 in plastic verpakt. Wat dat laatste betreft ben ik toch al verbaasd hoeveel plastic verpakkingsmateriaal wij wekelijks in de plasticbak gooien, want uiteraard brengen we het apart weg. En dan is het nog steeds een beetje de vraag in hoeverre al dat apart ingezamelde plastic zo verantwoord terechtkomt[5].

Een worsteling voor ons is ook om van het gas af te gaan. Ik had een heel plan gemaakt voor onze huurwoning uit 1905, waar we wat de verhuurder betreft begrijpelijkerwijs niet bepaald vooraan staan hiervoor[6]. Voor ons dan geen warmtepomp uiteraard, want onze woning heeft nog niet eens CV en is ook niet goed genoeg geïsoleerd daarvoor[7]. Toch hebben wij met zo’n 500 kubieke meter gas per jaar een heel laag verbruik, waardoor overigens de vaste lasten voor gas als een soort straf voor dat lage verbruik wel erg zwaar wegen.
Maar goed, lekkere convectorkachels dus, elektrisch koken en een elektrische boiler. Plannetje rond, klaar om aan de slag te gaan en dan lees ik dat we natuurlijk nu vooral niet allemaal gewoon op elektrisch moeten overschakelen als we van het gas af willen, dat kan het elektriciteitsnet niet aan. Ben je weer een beetje terug bij af als eenvoudige ‘goeddoener’ want ja groen gas hebben we uiteraard al heel lang[8].

Een ander voorbeeld. We hebben geen auto, maar zijn een beetje door corona nu wel aangesloten bij MyWheels[9], een autodeelbedrijf, waar we uiteraard elektrisch rijden[10]. Gevolg is dat we die lastige kleine afspraken van zo’n 30-40 kilometer ver nu met de Nissan Leaf doen en niet met het ov, waar we zeker in de spits nog liever niet ingaan. En dat zullen we na corona ook wel een beetje blijven doen, verwacht ik. Tel uit je winst voor de betere wereld.
Hetzelfde geldt voor onze reizen naar de familie in Hongarije. We gingen vele jaren altijd per trein vanwege het milieu. Maar als we eens onverwacht moeten komen en we maar een paar dagen kunnen, gaan we een keer met het vliegtuig. We vertrekken ’s avonds om half negen en zijn twee uur later op de luchthaven van Boedapest. Het blijkt ook nog eens veel en veel goedkoper en dan zijn ook wij om. Als je tientallen keren eenzelfde reis per trein maakt wordt het ook wel steeds meer uitzitten en het kost je dus in feite twee dagen. Geen zorgen, uiteraard compenseren we onze CO2-uitstoot van het vliegen, en dan echt met carbonkiller[11]. Maar toch.

In de discussie of een beter milieu/klimaat nou begint bij jezelf of bij de overheid, neig ik dus  steeds meer naar dat laatste[12]. Als consument kun je wel iets, maar als we eerlijk zijn valt dat in een Westers land met een zo hoog welvaartsniveau als hier toch vies tegen[13].

Of niet soms? Laat maar weten dan, graag!


[1]https://petersvisser.nl/2019/08/28/mag-het-een-nieuw-apparaat-minder/

[2] https://www.nike.com/nl/t/air-zoom-pegasus-37-flyease-hardloopschoen-heren-lhVGGr/

[3]https://www.parool.nl/nieuws/sneakerfans-mooie-sneakers-geven-je-status~b196a6fe/

[4]https://www.newidea.com.au/nike-sweatshops-the-truth-about-the-nike-factory-scandal

[5]https://www.avalex.nl/nieuws/wat-gebeurt-er-met-pmd/

[6]https://nos.nl/artikel/2326417-vier-op-de-tien-woningen-kunnen-niet-van-het-gas-af.html

[7]https://www.warmtepomp-info.nl/warmtepomp-nadelen/

[8]https://www.businessinsider.nl/warmtepomp-waterstof-gasleiding-groen-gas/

[9]https://mywheels.nl/autodelen/onze-idealen

[10]https://nos.nl/artikel/2346236-nieuwe-studie-elektrische-auto-gaat-langer-mee-dan-gedacht.html

[11]https://www.carbonkiller.org/nl/koop-co2

[12]https://www.bnnvara.nl/artikelen/een-beter-milieu-begint-bij-jezelf-toch

[13]https://joop.bnnvara.nl/nieuws/als-iedereen-zou-leven-als-een-nederlander-zouden-we-3-aardes-per-jaar-verbruiken

Deel deze column