Deze maand is het 35 jaar geleden dat Nederland als eerste in Europa een aansluiting kreeg op het open internet. Dat gebeurde bij onderzoeksinstituut CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) in Amsterdam. Systeembeheerder Piet Beertema ontving die dag een mail dat het CWI officieel toegang had tot een academisch computernetwerk dat deel uitmaakte van dat internet[1]. Ik moet zeggen, dit roept bij mij op om eens terug te kijken naar wanneer ik aansloot bij de grote contactmogelijkheden.

Een jaar of vijf eerder werkte ik nog tijdens mijn studie Biologie wel wat met behulp van computers. Voor jezelf had je toen een programmeertaal PASCAL[2], maar voor het bijvak statistiek kon ik ook al via een telefoonlijn aansluiten op een heuse computer ergens anders die weer sterker was. De echt grote berekeningen moest ik laten uitvoeren op het hoofdgebouw en dat gebeurde door SARA[3]. Je bracht wat je wilde laten uitrekenen met een stapeltje ponskaarten aan en een dag later kon je dan de resultaten ophalen, uitgeprint met een matrixprinter op kettingpapier (bestaat dat nog?).

De eerste computer die ik zelf kocht was de Schneider Joyce[4] in 1985, maar daarna kwam ook nog een Bondwell 12 portable computer[5]. Wauw, dan deed je wel mee als ik met die naaimachinekoffer aan kwam zetten. Ik draaide er WP4.2 op, met nog van de grote floppy disks. Achteraf waren dit niet echt computers, maar in feite alleen maar tekstverwerkers. Verder had ik uiteraard een fax[6] eind jaren tachtig, waar je dan een apart telefoonnummer voor nam.

Internet en ook email begon ik in 1996 mee. Ik werkte toen bij de Wiardi Beckmanstichting en organiseerde wel eens een internetraadpleging. Nou, daar kwam amper reactie op, want vrijwel niemand van de achterban zat daar nog op. Langzaam aan groeide email wel en toen ik in 1999 gekozen werd als Statenlid in Noord-Holland was het wel min of meer verplicht om een emailadres te hebben. Zo verdween de fax weer steeds meer uit het leven, alleen in de rechtspraakwereld is die nog lang gebruikt.[7]

Inmiddels kreeg uiteraard ook iedereen een mobiele telefoon en in 2007 kreeg ik mijn eerste smartphone, de htc P3300, die ik heel lang met veel plezier gebruikt heb[8]. Vanaf 2008 met de eerste iPhone nam de smartphone echt een vlucht en nu is dit vaak het enige apparaat nog dat mensen veel gebruiken.

Voor mezelf is het wel een beetje genoeg, we zijn nu allemaal haast 24/7 bereikbaar. Ooit heb ik eens gelezen dat de mensen die het minste te zeggen hebben juist het beste bereikbaar zijn, dus heb ik dan ook maar nooit WhatsApp erbij genomen. En blijk ik daarmee opeens nog weer een voorloper ook, want ik lees hier dat WhatsApp vanaf 2024 overbodig wordt[9].

Ach ja, niets veroudert zo snel als modern denk ik wel eens.


[1] https://www.nemokennislink.nl/publicaties/en-toen-was-er-internet/

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Pascal_(programmeertaal)

[3] https://actorenregister.nationaalarchief.nl/actor-organisatie/stichting-academisch-rekencentrum-amsterdam-sara-te-amsterdam

[4] https://computerhistorischmuseum.nl/collectie/amstrad-pcw-8256/

[5] https://www.youtube.com/watch?v=bI5Q–w84cg

[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Fax

[7] https://nos.nl/artikel/2399819-digitale-revolutie-bij-de-rechtspraak-de-fax-verdwijnt

[8] https://www.linkedin.com/posts/peter-s-visser-a7560137_vanwege-een-nieuwe-functie-heb-ik-mijn-zo-activity-7101880865181294592-Q4V7?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

[9] https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/iphone-rcs-2024/

Deel deze column