Vandaag op het Offerfeest voor moslims[1] laat verantwoordelijk minister Dilan Yesilgöz weten dat politieagenten in uniform definitief geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes mogen dragen. Ze zal de kledingvoorschriften laten aanpassen[2]. Dit lijkt allemaal heel redelijk, maar is het toch niet helemaal.

De reden om hiernaar te gaan kijken is een aangenomen Kamermotie van PVV-Kamerlid Lilian Helder, die wilde dat de “neutraliteit van het politie-uniform” werd gewaarborgd. Wie goed kijkt ziet dat dit niet zo is, want de motie rept alleen van hoofddoekjes[3] en lijkt dus daarmee bedoeld om alleen moslims hierin aan te pakken. Geloofsuitingen waren ook voordat moslima’s bij de politie wilden werken niet echt een probleem.

Maar waarom kunnen hoofddoeken bij geüniformeerde diensten in heel veel landen al wel[4], zoals hier in Canada, maar gaan wij nu er zo moeilijk over doen?

En ja die keppeltjes zijn er toch echt een beetje bij gesleept, omdat je dan gewoon een pet kunt dragen als alternatief en een kruisje onder het overhemd zal ook het probleem niet zijn. Maar hierdoor krijgt dit verbod wel een neutraliteitssausje erover heen, maar doet het in feite hetzelfde als hoe Republikeinse staten in de VS het nu vooral zwarte kiezers moeilijker maken om te gaan stemmen.

Kijk, ik heb niets met religies, integendeel, en zou ook nooit een partner met een hoofddoek willen of wat voor religieus symbool verder dan ook. Dus nee, ik moet er niet aan denken om met iemand samen te leven die gelovig is en privé mag je zulke keuzes uiteraard maken.

Maar in de samenleving heb je mensen met andere waarden en levensovertuigingen die meedoen vanuit onze rechtsstaat volledig te respecteren en serieus te nemen, ook als ze dat zichtbaar uiten. Het hebben van een andere levensinstelling maakt iemand dan ook echt niet meteen niet neutraal genoeg om bij de politie te kunnen werken[5]. En ach, neutraal zijn is toch iets waar veel van de nu vooral witte mannen bij de politie zonder religieus symbool blijkbaar ook niet altijd even sterk in zijn[6].

Kortom, het zijn de daden die tellen, dat ben ik met deze wijkagent helemaal eens[7]. Geef daar dan ook iedereen de kans voor zou ik denken!

Gedurende de zomermaanden zal ik weer om de maand een column schrijven; de eerstvolgende komt rond 27 juli, de daarop volgende rond 24 augustus.


[1] https://nos.nl/artikel/2480616-offerfeest-in-overvolle-moskee-het-is-totaal-anders-dan-vroeger

[2] https://nos.nl/artikel/2480581-expliciet-in-kledingvoorschriften-politie-geen-hoofddoek-of-keppel

[3] https://lnkd.in/eK_MNhVj

[4] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moslima-agenten-canada-en-schotland-mogen-hoofddoek-dragen~b1cbffcf/

[5] https://www.ad.nl/binnenland/definitief-verbod-op-hoofddoek-of-keppel-bij-politie-dit-werkt-juist-polariserend~ab07554c/

[6] https://nos.nl/artikel/2429926-politiechef-racisme-en-discriminatie-structureel-probleem-binnen-de-politie

[7] https://lnkd.in/eRfKHQSb #hoofddoek #politie 

Deel deze column