Twintig jaar (en tien dagen) geleden begon de grote doorbraak van Pim Fortuyn in Rotterdam[1] en de LPF zou het daarna helemaal gaan maken[2], toch? Vier jaar later begon de PVV[3], die in 2010 zeer succesvolle verkiezingen had[4] en het nu wel eens zou gaan maken[5]. Vier jaar geleden kwam FvD als grootste partij uit de bus[6] en waar zijn die nu na alle ophef en wanprestaties?

Dus ja, ik moet het allemaal nog zien[7], ondanks dat BBB-ers niet nalaten erop te wijzen dat het deze keer veel beter is voorbereid[8]. Dat geloof ik ook zeker, maar ik weet ook dat je besturen niet zomaar doet, want nog steeds heb je daar vooral ook anderen bij nodig[9]. En hoe ga je Nederland tegen alle rechterlijke uitspraken in op jouw manier nu wel van het slot halen zonder die uitspraken uit te willen voeren? Ja, dat moet ik helemaal nog maar eens zien.

Vergeet verder niet, meerderheden zijn meerderheden in de politiek. Dus als dit kabinet in de Eerste Kamer samen met GL/PvdA toch gewoon nog een meerderheid heeft, is er niks ondemocratisch aan om met elkaar door te blijven gaan het noodzakelijke beleid uit te voeren. Ondanks dat Van der Plas dat nu volgens Teletekst “schandalig” vindt[10]. Het is dan toch echt nog steeds wat de meeste kiezers blijkbaar willen.

Kortom, het wordt leuk onderhandelen op de Provinciehuizen, dat kunnen we in ieder geval met elkaar eens zijn. En mocht de BBB er allemaal wel in slagen, dan zal ik mijn ongelijk met alle plezier ook zeker hier erkennen!
 


[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Leefbaar_Rotterdam

[2] https://www.parlement.com/id/vh8lnhrp1wzo/lijst_pim_fortuyn_lpf

[3] https://www.parlement.com/id/vhnnmt7m4rqi/partij_voor_de_vrijheid_pvv

[4] https://www.parlement.com/id/vie6exfae7x4/pvv_en_tweede_kamerverkiezingen_2010

[5] https://www.parlement.com/id/vij7e8jky5lw/kabinet_rutte_i_2010_2012

[6] https://allecijfers.nl/politieke-partij/fvd/

[7] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/winst-bbb-overtreft-alle-verwachtingen-kiezer-zadelt-het-kabinet-op-met-een-ingewikkelde-politieke-puzzel~bc0d6653/

[8] https://nos.nl/collectie/13923/liveblog/2467601-bbb-grootste-in-zeker-vijf-provincies-vertraging-bij-tellen-stemmen

[9] https://www.parool.nl/nederland/bbb-grote-winnaar-in-noord-holland-maar-meebesturen-wordt-ingewikkeld~b4f8d6d5/

[10] https://nos.nl/teletekst#106

Deel deze column