woensdag 22 juni 2022

“De steun voor de boeren is vooral groot bij kiezers van rechtse partijen als FvD, BBB, PVV, SGP en Ja21”, bericht Trouw vandaag[1] Los van het altijd wat geforceerde onderscheid in rechts of links is het niet zo verrassend dat het deze partijen betreft. Wel vaker, zoals bijvoorbeeld bij het coronabeleid, was het volume bij hen heel wat groter dan het verstand hebben van de feiten.

Het is toch echt vooral de verzuring via de ammoniak (NH3) die nu de natuur aantast en hiervan komt ruim 87% uit de landbouw (veeteelt). Dus daar moet je toch echt zijn voor de oplossing, ik heb het daar in mijn vorige column volop over gehad[2].

En laat je niets wijs maken door alle protesten, boeren kunnen prima schoner produceren en een goed bedrijfsresultaat halen[3]. En ja, daar moet de sector ook perspectief op hebben.

Alleen hebben we nu toch eerst en vooral een ammoniakprobleem, afkomstig van een sector die veel te groot doorontwikkeld is en ons als samenleving op slot gooit omdat die sector wordt gegijzeld door een groep actieve grootverdienende subsidievangers die niet willen veranderen. En die met hun populistisch opgeklopte lobby de andere boeren grote angst aanjagen[4]. Daar zou ik als goedwillende boer die wel met de toekomst mee wil gaan toch echt geen begrip meer voor hebben.

Dus dat moesten wij als kiezers dan ook maar niet meer doen, zodat we samen echt aan toekomstgerichte landbouw kunnen gaan werken.


[1] https://www.trouw.nl/politiek/het-begrip-voor-de-boze-boeren-neemt-toe-vooral-rechtse-kiezers-steunen-ze-volledig~b9f596e6/

[2] https://petersvisser.nl/2022/06/16/ammoniak-poepiehelder-wat-er-moet/#more-1725

[3] https://caringfarmers.nl/visie-op-voedsel/

[4] https://www.quotenet.nl/zakelijk/a40370909/dit-zijn-de-rijkste-ondernemers-in-de-bio-industrie/

Deel deze column