Woensdag 1 juni 2022

Omdat ik laatst in Zwolle moest zijn, leek het me wel aardig om dan ook naar Museum de Fundatie te gaan. Er bleek een tijdelijke tentoonstelling over Rob Scholte te zijn en om heel eerlijk te wezen aarzelde ik daar wel even over. Dat leek me altijd zo’n kopiërende lefgozer waar praten wat meer de kunst bepaalde dan de artistieke kwaliteiten[1]. Beetje zoals Jan Cremer[2], zeg maar.

Nou, daar heb ik me dan goed in vergist.

Meestal kent men Rob Scholte vooral door de aanslag in 1994, in de Amsterdamse Jordaan. Hij zat toen samen met zijn toenmalige vrouw Micky Hoogendijk in hun blauwe BMW, toen een bom eronder ontplofte. Scholte verloor door de aanslag zijn beide benen en Hoogendijk kreeg een miskraam. De dader van de aanslag is nooit gevonden, dus of Scholte daadwerkelijk het doelwit was is ook nooit duidelijk geworden. Heel wel mogelijk was de aanslag bedoeld voor advocaat Oscar Hammerstein[3] en had de dader zich vergist in de auto. Hammerstein had destijds een zelfde soort auto en ook bijna hetzelfde nummerbord als Scholte[4]. De opgeblazen auto is overigens nog tentoongesteld in sociëteit Arti in Amsterdam[5].

Ook ken ik Scholte van de rel rond het voormalige postkantoor in Den Helder, waarvan hij in 2008 een deel in bruikleen kreeg van de gemeente. Die wilde op de locatie het nieuwe gemeentehuis bouwen, maar door niet ongebruikelijke politieke onenigheid in Den Helder ging dat niet door[6]. Scholte ging daarom verder met zijn ideeën om van het oude postkantoor een permanent museum[7] te maken. Dit wilde Den Helder niet, omdat ze het gebouw in zijn geheel wilden verkopen om appartementen van te laten maken. Hoewel Scholte eerst huurbescherming kreeg via de rechter[8] is hij uiteindelijk in 2018 daar wel ontruimd[9] en oordeelde de rechter in maart dit jaar dat dit terecht was[10]. Wel jammer, want zoveel om publiek te trekken heeft Den Helder nou ook weer niet. OK, buiten de veerpont naar Texel dan.

Al met al ging ik met nogal wat terughoudendheid in mijn hoofd over Rob Scholte naar deze tentoonstelling, maar ik moet zeggen dat ik juist zeer onder de indruk geraakt ben van zijn stijl, techniek en zeker ook werklust. Scholte is een knap, veelzijdig en heel actief schilder, die echt de moeite waard is om te gaan bekijken.

Dus geloof mij nou: snel op naar Museum de Fundatie! U heeft nog maar tot het eind van deze maand[11].


[1] https://www.kunst.nl/kunstenaars/rob-scholte/

[2] https://artzaanstad.nl/kunstenaars/512/Jan-Cremer

[3] https://www.misdaadjournalist.nl/2017/10/17/oscar-hammerstein-de-bom/

[4] https://www.at5.nl/artikelen/198450/aanslag-op-rob-scholte-in-de-jordaan-25-jaar-geleden

[5] https://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1999/04/03/Vp/z.html

[6] https://www.stadspartijdenhelder.nl/2014/meester-reenders/

[7] https://robscholtemuseum.nl/

[8] https://nos.nl/artikel/2198305-rob-scholte-kan-voorlopig-blijven-in-postkantoor-den-helder

[9] https://www.nhnieuws.nl/nieuws/223243/video-zo-viel-de-politie-het-rob-scholte-museum-binnen

[10] https://www.nhnieuws.nl/nieuws/301135/hof-ontruiming-atelier-rob-scholte-terecht-toch-tegenvaller-voor-gemeente-den-helder

[11] https://www.museumdefundatie.nl/nl/rob-scholte-2/

Deel deze column