Vrijdag 22 april 2022

Tja, als je het zo naleest is het wel een goede verklaring van Sigrid Kaag, toch voelde dat bij de persconferentie gisteren niet zo[1].

De kracht van Kaag is dat ze niet zo gauw onder de tafel ligt bij druk en daarom heb ik ook met grote verwachtingen op haar gestemd bij de laatste Kamerverkiezingen. Ze kan tegen een stootje, maar is tegelijk geen negerende flierefluiter wanneer ze iets niet goed aanpakt. Integendeel, ze legt de lat moreel juist heel hoog en daar was ook wel behoefte aan na ruim tien jaar Rutte.

Maar in een zaak als deze is haar kracht ook wel haar zwakte. Moreel ligt de lat dus hoog, maar de emotie ontbreekt dan wat als ze er zelf niet aan voldoet. Sterker nog, in de beantwoording van de vragen daarna lag de kregeligheid wel erg snel op de loer.

Ik heb haar nog niet opgegeven, maar veel krediet is er ook niet meer. Hoe dan ook, deze metoo-zaak is met gisteren echt niet voorbij voor D66. Integendeel, wordt vervolgd hebben we juist met zijn allen kunnen constateren, met name ook door die houding van Kaag.

Dus een klein beetje begin je nu toch wel de geur van aangeschoten wild te ruiken.


[1] https://d66.nl/nieuws/verklaring-sigrid-kaag/

Deel deze column