dinsdag 18 januari 2022

Je kunt inderdaad zeggen dat door het laatste onderzoek naar een coronatoegangsbewijs de noodzaak tot de invoering van een 2G-toegangssysteem in Nederland wegvalt[1]. Maar dan toch ook even een ander geluid hierover, hoewel het me overigens een goed onderzoek lijkt[2].

Met omikron was toch juist niet het aantal besmettingsgevallen meer zo belangrijk, want het maakt veel minder ziek[3]? Het gaat dus nu echt nog alleen om het beheersbaar houden van de zorg en dan staat nog steeds buiten kijf dat vaccinatie daarvoor belangrijk is[4].

Nou zijn er grosso modo twee benaderingen om de vaccinatiegraad nog echt op te krikken: of je pakt de nu nog ongevaccineerden op, houdt ze goed vast en zet er een spuit in, of je zoekt naar maatregelen die mensen onder druk zetten zodat ze er zelf voor kiezen een vaccin te nemen.

Tja, dan is met die tweede (en eigenlijk enige) aanpak alles meegenomen zou ik denken, helemaal als ik in het onderzoek lees dat 2G de R-waarde met zo’n 10% omlaag lijkt te brengen en een derde van de ongevaccineerden dan wel een vaccin zou kunnen gaan nemen.

Nou, daar moet je toch heel wat gepraat in de wijken tegenover stellen om dat te bereiken.


[1] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onderzoekers-kraken-2g-systeem-op-dit-moment-niet-effectief-bij-heropening-samenleving~bf7e4a5e/

[2] https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2022Z00605&did=2022D01286

[3] https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/waarom-maakt-omikron-waarschijnlijk-minder-ziek-dan-andere-varianten

[4] https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2022/01/11/coronavaccins-effectief-tegen-ernstig-ziek-worden-en-ziekenhuisopname-door-omicron-variant

Deel deze column