dinsdag 4 januari 2022

2022 is begonnen en wat ik nooit verwacht zou hebben is dat mijn belangrijkste wens aan een ieder niet ‘meer’ is dan dat het een beetje een normaal jaar mag worden. Maar dit is dan wel oprecht gemeend, tegelijk is dit nog ver weg. We hebben daarvoor nog een hele omikronweg te gaan.

Het goede nieuws is dat deze variant veel minder ziekmakend lijkt, maar tegelijk worden er echt heel, heel veel meer mensen door besmet[1]. Op dit moment zijn het vooral de wat actievere (lees de toch wat meer maatregelennegerende) jongere leeftijdsgroepen die duidelijk meer besmet zijn[2]. Komen de oudere en kwetsbaardere leeftijdsgroepen ook aan de beurt, dan kon het nog steeds wel eens een flinke hobbel worden die we moeten nemen. Dus toch maar flink doorboosteren zou ik zeggen en dat moet nog wel wat beter[3].

En ja, de scholen gaan dan weer open maar we moeten verder onze verwachtingen inderdaad niet te hoog stellen[4]. Toch ga ik er stiekem nog wel van uit dat we op 5 februari Ierland tegen Wales rugby kunnen zien spelen[5], met een mooie pint Guinness daarbij in onze vaste kijkkroeg. Maar ik hou dat liever voor me, voor je het weet gaat het toch niet door.

Het echt goede nieuws is dat er straks een nieuw kabinet staat om dit aan te pakken[6]. Ik heb me er nu wel mee verzoend dat dit toch weer geleid gaat worden door Rutte, terwijl ik hem afgeschreven had. Het blijft fenomenaal hoe deze man (tot nu toe?) politiek alles lijkt te kunnen overleven[7]. Over het algemeen vind ik het een interessant rijtje bewindspersonen dat is aangezocht en met name D66 lijkt er goed in geslaagd de verkiezingswinst te verzilveren[8]. Disclaimer hierbij is dat ik op Kaag gestemd heb, dus enige bias zal ook mij niet vreemd zijn.

Echt grote plannen zou ik nog niet durven maken gezien de onzekerheden waar we wat corona betreft in zitten. Tegelijk moet het leven ook weer opgepakt kunnen worden. Een jaar geleden dachten we dat er door de vaccins voldoende groepsimmuniteit zou ontstaan om dat mogelijk te maken. Die gedachte is nu terecht losgelaten[9]. Belangrijk wordt dan een zo hoog mogelijke individuele immuniteit. We blijven zien dat op vrijwillige basis niet iedereen zich laat vaccineren en dat geldt helemaal voor de jongere, actievere leeftijdsgroepen[10]. Tegelijk zijn lockdownachtige maatregelen op termijn ook niet houdbaar en straffen die juist de mensen die wel hun verantwoordelijkheid nemen.

Het nieuwe kabinet zal daar een keuze in moeten maken die ook op de langere termijn houdbaar is. Wat die keuze wordt weet ik niet, maar ik heb daarvoor mijn nieuwe QR-code al wel vast uitgeprint.


[1] https://www.linkedin.com/posts/peter-s-visser-a7560137_omicron-hospitalisation-risk-around-one-third-activity-6883325939871223808-3c_b

[2] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vooral-onder-twintigers-stijgen-de-besmettingen-weer-omikron-overheersende-variant~b1baaa7e/

[3] https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/vaccinaties

[4] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2411816-hoop-niet-te-veel-op-einde-van-alle-maatregelen-zegt-omt-lid-bonten

[5] https://www.sixnationsrugby.com/six-nations-guide/

[6] https://www.ad.nl/politiek/dit-zijn-de-nieuwe-bewindslieden-in-het-kabinet-rutte-iv~a1b4c772/

[7] https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/15/rutte-iv-het-kabinet-dat-niemand-wilde-maar-er-toch-komt-a4068983

[8] https://www.rd.nl/artikel/957264-winst-van-d66-krijgt-in-rutte-iv-een-duidelijk-gezicht

[9] https://www.nu.nl/algemeen/6168213/groepsimmuniteit-volgens-de-jonge-niet-meer-haalbaar-door-deltavariant.html

[10] https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/vaccinaties

Deel deze column