donderdag 16 december 2021

Ik moet zeggen dat ik niet verwacht had dat de situatie nu zo erg zou lijken op die van vorig jaar rond deze tijd. In feite zitten we weer in een lockdown en is er een nieuwe, mogelijk veel besmettelijkere variant van het coronavirus op komst. Was het vorig jaar Delta, nu is het Omikron en de berichten daarover zijn bepaald niet best[1]. Terwijl ik juist een jaar geleden hoopvol schreef: “De eerste vaccins worden nu uitgerold en 2021 zal het jaar moeten worden dat we hiermee Covid-19 gaan verslaan.”

Nou, dat is dus niet zo gegaan. Eigenlijk is het hele jaar corona niet echt afwezig geweest en ik heb er dan ook twaalf maal een column over geschreven. Ik ga nu niet al te inhoudelijk uitleggen dat de vaccins op zich geweldig werken om ernstige ziekte en daarmee ziekenhuisopname of overlijden te voorkomen. En dat maar liefst bij ruim 90% van de mensen[2], maar goed de 10% waar het veel minder tot niet bij werkt zijn wel zo’n 100.000 mensen per miljoen gevaccineerden die wel in de problemen kunnen komen. Dat zijn er nog steeds heel veel dus. Reden te meer dat iedereen die dat medisch kan zich laat vaccineren en vooral ook gaat boosteren nu[3].

Een goede tweede waar ik over schrijf is de politiek, ik heb daar elf maal een column over gemaakt. Allereerst over de landelijke verkiezingen halverwege maart, die dan nu pas een kabinet opleveren. En dat toch ook weer met Mark Rutte als premier[4], tenminste daar mogen we nu wel van uitgaan[5]. En dat had  ik zeker niet meer verwacht na het afgelopen paasweekend begin april toen ik de hashtag #einderutte ging gebruiken na de dolksteek in de rug door Gert-Jan Segers[6].

Onder politiek valt ook klimaat en dan hebben we wel het beste punt van dit jaar te pakken. COP26 heeft ervoor gezorgd dat klimaat als aandachtspunt nu echt is doorgebroken. Ook premier Rutte sprak enthousiasmerend over actie, actie, actie in Glasgow[7]. Hij was altijd de premier van het haalbaar en betaalbaar houden van het klimaatbeleid, maar blijkbaar is het ook hem inmiddels duidelijk dat de speelruimte na ruim 30 jaar vrijblijvendheid wel op is.

Maar goed, voorlopig zal het dus vooral nog vaak over corona gaan, maar dan hopelijk toch steeds meer in positieve zin. De boosters worden nu uitgerold en 2022 zal het jaar moeten worden dat we hiermee Covid-19 beheersbaar gaan maken. Enige discussie zal er nog wel komen over in hoeverre er ook hier meer vaccinatiedrang moet komen[8]. Ik denk al langer dat we het met vrijblijvendheid alleen niet zullen gaan redden, maar ja Nederland is niet goed in doorpakken als het niet leuk is voor iedereen[9]. Laat Europa dus hier maar meer het voortouw in nemen[10]. Wat mij betreft mag dat naast klimaat zeker ook wat meer bij immigratie, luchtvaart, cyber security en de aanpak van het internationaal bedrijfsleven. Daar hebben we het dan ongetwijfeld ook nog wel eens over.

Hoe dan ook, we gaan er weer wat van maken stel ik voor en ik wil een ieder dan ook van harte een goed en gezond 2022 toewensen.

Mooie feestdagen en ik zou zeggen: daar boosten we op!


[1] https://www.ad.nl/politiek/van-dissel-omikron-kan-leiden-tot-dubbel-zoveel-opnames-extra-maatregelen-niet-uitgesloten~adbafe81/

[2] https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/werking

[3] https://nos.nl/artikel/2409628-weinig-bescherming-vaccins-tegen-infectie-door-omikron-booster-noodzakelijk

[4] https://nos.nl/collectie/13884/artikel/2409381-akkoord-nieuw-kabinet-het-had-soms-iets-van-een-tangverlossing

[5] https://www.nu.nl/algemeen/6173525/vragen-over-het-regeerakkoord-kan-iemand-anders-premier-worden.html

[6] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-christenunie-voert-de-druk-op-niet-met-rutte-in-een-kabinet~b10c5920/

[7] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2021/11/01/toespraak-minister-president-rutte-op-vn-klimaattop-in-glasgow-cop26

[8] https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10460671/eu-voorzitter-moeten-het-hebben-over-vaccinatieplicht

[9] https://www.nu.nl/coronavirus/6171622/kabinet-zet-de-omstreden-2g-maatregel-in-de-ijskast.html

[10] https://www.ecdc.europa.eu/en

Deel deze column