Donderdag 9 december 2021

Onze Fasto keukengeiser was kapot aan het gaan. Ik onderhield het apparaat zelf en had hem uiteraard ook op een rookgasafvoer aangesloten. Maar goed, soms houdt het op en is er iets anders nodig. Bij de winkel waar ik hem ooit gekocht had bleek me dat een andere kopen er echt niet meer in zit. En zo kwam ik in een traject terecht, waar ook een algemene les uit te trekken valt.

Vanwege het Besluit gastoestellen uit 2018[1] moeten alle geproduceerde en verhandelde geisers voor particulieren aantoonbaar geschikt zijn voor het hoogcalorischer G+-gas en H-gas en ook voor bijmenging met waterstof[2]. Dit besluit zorgde ervoor dat oudere types gastoestellen en open-verbrandingstoestellen zoals onze geiser, die niet geschikt zijn voor deze hoogcalorische gassoorten, niet meer geproduceerd en ook niet meer verhandeld mogen worden. Einde oefening dus voor onze keukengeiser en ach we gaan toch van het gas af, dus dan nu maar over op een elektrische boiler. Groot nadeel is dat je die echt niet zelf even kunt aansluiten. Een nieuwe gasgeiser van hetzelfde merk is goed te monteren, maar nu hadden we een vakman nodig. Klinkt simpel, maar meestal is dat wel wat gedoe. Maar goed, met wat omwegen hangt die boiler er nu.

En eerlijk gezegd is dat behoorlijk wennen. Wat dat betreft was de oude gasgeiser toch heel wat gemakkelijker en vooral heel wat logischer. Nu hebben we de hele dag een bak warm water beschikbaar, die je bijna nooit echt nodig hebt. Kortom, het was vroeger toch beter, maar in die constatering zit tegelijk een les, besefte ik.

Ik lees gisteren in de Volkskrant een uitgebreid artikel over hoe slimme investeerders goud geld verdienen doordat zij de uit gebruik te nemen kolencentrales voor een mooi prijsje hebben gekocht[3] en nu met veel geld worden gecompenseerd. Eerder las ik ook al dat vergelijkbare slimmeriken de fossiele aandelen die pensioenfondsen afstoten voor een prikkie opkopen[4]. Ook zie ik regelmatig kritische artikelen over windmoleninitiatieven, zonneparken, elektrische auto’s en ga zo maar door. Toch heeft de hele tijd blijven vergelijken met vroeger weinig zin. We wentelden toen alle nadelen onzichtbaar af. De klimaatcrisis laat bij uitstek zien dat dit niet meer zo door kan gaan. Ik mag toch hopen dat zelfs de vele verstokte stemmers op de PVV en FvD in Limburg dit nu ook doorhebben na de overstromingen van deze zomer[5].

Vroeger komt dus niet meer terug. Daarom moeten we accepteren dat het nu anders zal gaan. Uiteraard moet je ‘dat anders’ wel goed regelen en daar dan aan werken. Want dat is inderdaad nog wel nodig, dat laten die artikelen in de Volkskrant goed zien. Maar we mogen de voordelen van de nieuwe ontwikkelingen ook niet vergeten.

Dus: fijn ding hoor zo’n boiler!


[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2018-217.html

[2] https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/gassamenstelling

[3] https://www.volkskrant.nl/economie/deze-nederlandse-kolencentrale-maakte-alleen-een-amerikaanse-investeerder-rijk~be0e02db/ 

[4] https://www.volkskrant.nl/economie/beleggers-gaan-de-wereld-niet-redden-maar-toch-heeft-abp-gelijk~b60c48db/

[5] https://www.nu.nl/wateroverlast-limburg/6145883/dit-is-nu-de-stand-van-zaken-in-limburg-oost-belgie-en-west-duitsland.html

Deel deze column