dinsdag 2 november 2021

Uit de weekupdate van het RIVM blijkt dat er 53.979 mensen positief testten op het coronavirus, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van de week ervoor. De teststraten hebben het ook weer veel drukker; de GGD’en testten vorige week 285.254 mensen, het hoogste aantal sinds half juli. Van hen bleek bijna 17 procent besmet, het hoogste percentage sinds oktober vorig jaar. Het reproductiegetal is sinds begin september aan een langzame stijging bezig en stond twee weken geleden op 1,20. Dit is ook weer iets meer dan de week ervoor[1].

Dus zal het weer verplicht worden om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels met ingang van zaterdag[2]. Ook zal op steeds meer plekken een coronatoegangsbewijs nodig zijn. Zo’n coronapas is er nu al voor de horeca, casino’s, bepaalde evenementen en cultuurlocaties maar daar komen doorstroomlocaties (sic!) als musea, sportscholen en sportlocaties bij. Verder wordt er voor de zekerheid ook al gewerkt aan de mogelijkheid om coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs of zelfs op het werk te verplichten. Met die stappen zal de Tweede Kamer eerst akkoord moeten gaan, dus het is nog maar de vraag wanneer dit lukt. Uiteraard heeft het hoger onderwijs ook al meteen laten weten dat deze maatregel vrijwel niet uitvoerbaar is[3] net als de sportclubs en bonden.

Gaan we het dus hiermee halen? Ik verwacht het niet, want wat steeds mist is het puur terugbrengen van het aantal besmettingen. Vanaf het begin heeft het daaraan ontbroken[4] en dat lijkt voorlopig ook zo te blijven, terwijl dat juist juridisch verplicht schijnt te zijn bij een categorie A-ziekte als corona[5].

Maar ja, we doen toch ons best.

Nou, in Saudi Arabië geldt de facto een vaccinatieplicht voor iedereen boven de twaalf jaar. Er gelden ook vrijwel geen coronamaatregelen meer en er zijn zo’n 50-60 positieve tests per dag. En dat in een land met tweemaal zoveel inwoners als Nederland. Indonesië idem en daar zijn nu maar zo’n 700 positieve tests per dag in een land met ruim zestien maal zoveel inwoners als hier.[6]. Los van de vraag of je daar zou willen wonen, lijkt dit voor mij wel een aanwijzing dat het kan om met voldoende gevaccineerden het virus volstrekt hanteerbaar te maken.

Maar ja, dan moet je wel durven doorzetten. En dat als samenleving ook willen handhaven, dat hebben juist veel ‘vriendelijker’ landen als Noorwegen en Denemarken laten zien als oplossing. Maar aan dat doorzetten en vooral ook het handhaven blijft het bij ons toch wat aan ontbreken[7]. Gewoon wel de schouders eronder zetten is blijkbaar niet meer mogelijk, we lijken vooral een land van zeurpieten geworden.

Ik weet niet of de aangekondigde maatregelen op de persconferentie van vanavond daar nou zoveel aan gaan veranderen. Tja, dan wordt het dus weer wachten op meer.


[1] https://www.rivm.nl/sites/default/files/2021-11/COVID-19_WebSite_rapport_wekelijks_20211102_1145_final.pdf

[2] https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/mondkapjes-worden-opnieuw-verplicht-in-supermarkten-en-winkels/ar-AAQekkO

[3] https://www.erasmusmagazine.nl/2021/11/02/universiteiten-en-hogescholen-zien-coronapas-in-hoger-onderwijs-niet-zitten/

[4] https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13881/artikel/2403432-gommers-en-kuipers-kritisch-sturen-op-besmettingen-had-reguliere-zorg-minder-belast

[5] https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13881/artikel/2403299-reconstructie-nederland-koos-te-laat-voor-bestrijden-corona

[6] https://www.worldometers.info/coronavirus/

[7] https://www.volkskrant.nl/wetenschap/wazig-coronabeleid-niet-actief-handhaven-bij-de-coronapas~bad8a896/

Deel deze column