dinsdag 5 januari 2020

Een nieuw jaar, maar ik zou nog niet willen zeggen een nieuw begin. De coronapandemie is nog volop aanwezig en groeit stug door[1]. Nog niet echt gehinderd door de vaccins die er gekomen zijn en dat komt niet alleen door het hier en daar lage tempo van vaccineren[2]. Nee, daar zijn we ook dit (hele?) jaar nog wel even zoet mee[3].

Dezelfde beweringen van halsstarrige critici zie je ook weer terugkomen op de PCR-test die niet zou deugen; uiteraard wel, want anders zouden echt niet zoveel verschillende landen met zulke verschillende politieke culturen hun bevolking en hun economie zo onder druk zetten. Dat doen ze echt niet op basis van een prutstest[4]. Uiteraard zijn voor hen de zo snel ontwikkelde vaccins ook niet te vertrouwen, met de zo gevaarlijke mRNA-techniek. Ook dit klopt niet, want dan zou in feite elk verkoudheidsvirus dat met ditzelfde werkingsmechanisme werkt supergevaarlijk zijn en wellicht ook je DNA veranderen. Nou, gelukkig niet[5]. De laatste dan; waarom een vaccin nemen tegen een virus met maar een kans van minder dan 2% om echt ziek te worden (?!) Hmm, geen idee of dit klopt, want het lijkt er toch meer op dat 10% erg ziek wordt, maar dit varieert nogal over de leeftijdsgroepen. Dit soort gemiddelden zegt niet veel, net als de sterftekans[6], en dan nog. Er is ook nog wel meer dan ernstig ziek worden, soms houden de milde klachten wel heel lang aan[7].

Kortom, hier ga ik het verder niet over hebben. Dan lijkt het me leuker om eens te kijken wat in het verleden belangrijk was in het 21ste jaar van andere eeuwen en wellicht daarmee ook voor ons nu.
In 1221 lezen we voor het eerst over de zo gezichtsbepalende bouwwerken in ons land: windmolens[8]. Wist ik niet en ook niet dat ze hier niet ontwikkeld zijn. Kijk dat leer je dan maar mooi weer van terugkijken.
In 1321 werd de eerste steen gelegd voor de Domtoren in Utrecht[9]. Oké, niet zo heel belangrijk, maar ik bewaar goede herinneringen aan de toren omdat ik er met bus 2 doorheen ging op weg naar een van mijn broers, die toen in Utrecht woonde[10].
Het jaar 1421 dan. Nou, ik hoef de oudere generatie die nog uit het hoofd leerde niet te vragen wat er in dat jaar belangrijk was; inderdaad de Sint-Elisabethsvloed[11]. Misschien voor mij ook wat makkelijker te onthouden, mijn moeders tweede naam was ook Elisabeth met een s. Ruim tweeduizend doden vielen er naar schatting, maar nee het is niet zo dat toen in één nacht de Biesbosch ontstond, maar de basis ervoor werd toen wel gelegd[12].
Nou ja, ook bij het jaartal 1521 dreunen we gelijk op wat we op school geleerd hebben; inderdaad de Rijksdag van Worms[13], op initiatief van Karel V, waar Luther buiten de wet geplaatst zal worden en daarmee in feite vogelvrij verklaard. Opgeroepen werd ook dat al zijn boekwerken en geschriften verbrand moesten worden. Was niet de eerste keer voor zo’n oproep[14], en nee, het heeft toen ook niet geholpen, maar toch wordt het steeds weer opnieuw geprobeerd[15]. En voor wie het wil lezen, in de marge een leuk artikel over twee Friezen die naar Worms reizen om de keizer namens de Staten van Friesland om hulp en bescherming te vragen[16].
Het wordt saai, maar ook van 1621 weten we meteen het belangrijkste feit te melden: het einde van het Twaalfjarige Bestand binnen de Tachtigjarige oorlog[17]. Die oorlog zou toen nog duren tot de Vrede van Munster, inderdaad u weet dat ook nog wel, in 1648. Het was onderdeel van de Vrede van Westfalen, waarmee ook de Dertigjarige Oorlog wordt beslecht[18].
Dan 1721, eerlijk gezegd roept dat niets bij me op. Ik lees dat Bach toen als muzikale sollicitatiebrief zes concerten opstuurde aan Christian Ludwig von Brandenburg, de Berlijnse keurvorst. De partituur van deze Brandenburgse concerten verdween achter slot en grendel en werd pas in 1849 teruggevonden. Een jaar later, een eeuw na Bachs dood, werd de serie voor het eerst uitgegeven[19]. Interessant weetje.

Maar dan 1821; uiteraard weet elke Europeaan dat dit het sterfjaar is van Napoleon Bonaparte[20]. Wat moet ik hier verder aan uitleggen? De man is zo belangrijk geweest voor het Europa van nu, zonder de Britten dan, en die zijn we nu dus ook weer kwijt. U hoeft mij niet te geloven, dus kijkt u zelf maar[21].
Tja, wat kan 1921 dan nog toevoegen. Laat ik nog noemen dat Albert Einstein dan de Nobelprijs voor natuurkunde toegekend krijgt[22]. Niet onbelangrijk, maar dit komende jaar 2021 zal toch vooral ook een Napoleon herdenkingsjaar worden.

Terecht, want schuilt er niet ergens in ons allen een beetje een Napoleon?

P.S. Toeval of niet? Na het schrijven van deze column sla ik willekeurig The Complete Sherlock Holmes bundel[23] open, want met genoegen lees ik weer wat verhalen in deze 1122 pagina’s nu ik in quarantaine ben. En ja, het boek valt open op….. The adventure of the six Napoleons. Sic!


[1] https://www.worldometers.info/coronavirus/

[2] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ook-in-andere-eu-landen-is-er-onvrede-over-het-tempo-van-de-coronavaccinaties~b2802eee/

[3] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/01/04/vaccinatiestrategie-roadmap

[4] https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ja-die-pcr-test-deugt-echt-wel~b193863c/

[5] https://www.gezondheidsnet.nl/coronavirus/diederik-gommers-legt-uit-hoe-coronavaccin-werkt

[6] https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

[7] https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4470

[8] https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/de-eerste-molens-en-het-gebruik-van-wind

[9] https://www.canonvannederland.nl/nl/kalender/06/1321-06-26

[10] https://nl.pinterest.com/pin/498140408775473522/

[11] https://historiek.net/sint-elisabethsvloed-1421/318/

[12] http://www.biesbosch.nu/historiepagina.php?code=4

[13] https://historiek.net/rijksdag-van-worms-1521-edict-luther/75846/

[14] https://ilibrariana.wordpress.com/2018/12/27/boekverbrabdingen-in-de-loop-van-de-eeuwen/

[15] https://www.anderetijden.nl/aflevering/445/Rushdie-affaire-in-Nederland

[16] https://www.rd.nl/artikel/695865-twee-friezen-in-worms-tijdens-rijksdag-1521

[17] https://www.historischnieuwsblad.nl/de-spanjaarden-wilden-helemaal-geen-vrede/

[18] https://www.historischnieuwsblad.nl/de-dertigjarige-oorlog-1618-1648/

[19] https://www.bachvereniging.nl/brandenburgse-concerten

[20] https://historiek.net/napoleon-bonaparte-generaal-keizer/61142/

[21] https://knaw.nl/nl/actueel/agenda/napoleons-nalatenschap-sporen-in-de-nederlandse-samenleving

[22] https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1921/einstein/lecture/

[23] https://www.abebooks.co.uk/book-search/title/complete-works-sherlock-holmes/

Deel deze column