maandag 21 december 2020

Rond deze tijd schrijf ik altijd een afsluitende column, waarin ik terugkijk op het afgelopen jaar. Niet echt origineel, ik geef het gelijk toe, maar het blijft goed om te doen om zo te beseffen wat er zoal belangrijk is geweest. Een mens vergeet gelukkig anders toch ook weer snel.

Nou ja, dan moeten we maar gelijk de olifant in de kamer opruimen, figuurlijk dan. Ik vind olifanten prachtige dieren en zal ook nooit ‘mijn’ eerste olifant in het wild vergeten, terugrijdend van een verblijf in Harare naar Lusaka, waar mijn toenmalige vrouw en ik toen woonden. Ik heb een foto ervan genomen en vergroot in de gang opgehangen.

Het jaar is uiteraard gedomineerd door de coronacrisis, of Covid-19 zoals de ziekte heet, inclusief alle maatregelen daartegen. Daarover heb ik negenmaal geschreven, direct of meer indirect. En daar zal ik ook nog over blijven schrijven, voorlopig is het een ongoing story. Helemaal nu er een nieuwe (zevende) variant opgedoken is, die wel veel besmettelijker lijkt te zijn[1]. Maar let hier toch op het woordje ‘lijkt’, want dat moet nu nog goed onderzocht worden[2], iets waar ik vaak in mijn columns op wijs. Sterke aanwijzingen dat iets zo is, zijn echt niet automatisch ook een bewijs. De correlatie kan hoog zijn, maar de causaliteit laag. Er is ook veel gewinkeld in deze tijd en daar zijn bepaald niet altijd de afstandsregels gehandhaafd[3].

Voorlopig zal het dus nog wel eens over corona gaan, maar hopelijk steeds meer in positieve zin. De eerste vaccins worden nu uitgerold en 2021 zal het jaar moeten worden dat we hiermee Covid-19 gaan verslaan. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft nu ook op basis van duizenden pagina’s aan informatie het eerste coronavaccin goedgekeurd[4]. Vanaf zondag zal er dan ook in de EU gevaccineerd gaan worden met het Pfizer-BioNTech vaccin[5]. De eerste berichten uit het VK zijn hoopgevend, want er waren maar een paar, niet eens al te ernstige, allergische reacties op honderdduizenden vaccinaties[6]. Maar u hebt gelijk, ook hier zijn de eerste aanwijzingen nog geen sluitend bewijs, maar ik zou me er nu totaal niet door laten afschrikken.

Verder is een terugkerend onderwerp in mijn columns de betere wereld, zeg maar duurzaamheid in bredere zin. Over emancipatie, eerlijke prijzen, eerlijke behandeling van niet-hetero’s, (over)bevolkinggroei en vluchtelingen heb ik geschreven, naast klimaatbeleid.
Wat dat laatste betreft is er een grote stap gezet. In december keurde de Europese Raad een nieuwe bindende EU-doelstelling goed voor een netto interne vermindering van de broeikasgasemissies van minstens 55% in 2030 ten opzichte van het niveau van 1990[7]. Dat is duidelijk meer dan in 2014 was overeengekomen. De EU‑leiders riepen op om de nieuwe doelstelling in het voorstel voor een Europese klimaatwet[8]op te nemen en deze snel aan te nemen. En er is ook genoeg reden om klimaatverandering serieus te blijven nemen. 2020 is een van de heetste jaren ooit en nog nooit was er tussen juli en oktober minder ijs in het noordpoolgebied[9]. Nou ja, u weet het inmiddels ook wel voldoende mag ik aannemen.

Over politiek was er ook wel wat te melden. Uiteraard over de Amerikaanse presidentsverkiezingen die in een eclatante overwinning voor Joe Biden en Kamala Harris eindigden[10]. Hoewel niet iedereen dat lijkt te willen geloven[11], wordt het verzet daartegen een beetje zielig als je alle feiten op een rij zet[12]. Ook hier hadden we in Thierry Baudet onze steeds irreëler wordende politieke twitteraar, maar ik wil aan hem en zijn wat uitgerangeerde partijtje ook maar niet teveel woorden meer vuil maken[13].

Inderdaad een bijzonder jaar achter de rug en eerlijk gezegd gaan we dus nog een bijzonder jaar tegemoet, zeker de eerste acht maanden. Pas dan zal de grootste crisis van na de Tweede Wereldoorlog(?)[14] achter de rug kunnen zijn[15]. Maar, verwachtingen zijn ook hier geen garantie voor de toekomst.
Hoe dan ook, we gaan er wat van maken, tenminste de overgrote meerderheid is dat van plan[16]. Die wil ik dan ook van harte een goed en gezond 2021 toewensen. En die anderen, ach die kom ik liever maar niet te veel meer tegen. Wat dat betreft is me dit jaar wel voorgoed duidelijk geworden dat ik wat meer heb met mensen die wel kansen willen pakken.

Maar vooruit, misschien is dat ook weer net te hard voor een nieuwjaarswens, dus het allerbeste voor een ieder.


[1] https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-variant-coronavirus-grijpt-snel-om-zich-heen-nu-al-dominant-in-londen~a53f1208/

[2] https://www.nu.nl/coronavirus/6097902/acht-prangende-vragen-over-de-nieuwe-variant-van-het-coronavirus.html

[3] https://news.sky.com/story/covid-19-christmas-shoppers-flood-high-streets-in-return-after-lockdown-12152120

[4] https://www.parool.nl/nederland/ema-keurt-eerste-coronavaccin-voor-eu-goed~b8ad96fe/

[5] https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/21/gezondheidsminister-frankrijk-begint-zondag-met-vaccineren-a4024656

[6] https://www.businessinsider.com/pfizer-vaccine-allergy-concerns-reactions-rare-not-life-threatening-2020-12?international=true&r=US&IR=T

[7] https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/green-deal/#

[8] https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action/law_en

[9] https://www.scientificamerican.com/article/2020-will-rival-2016-for-hottest-year-on-record/

[10] https://www.parool.nl/wereld/meerderheid-kiesmannen-vs-brengt-stem-uit-voor-joe-biden~bc861548/

[11] https://twitter.com/realdonaldtrump?lang=nl

[12] https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/12/15/fact-check-joe-biden-legally-won-presidential-election/6537586002/

[13] https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/kiezers-keren-forum-voor-democratie-de-rug-toe-7-zetels-verlies-in-de-peiling/

[14] https://www.trouw.nl/cultuur-media/het-ijkpunt-voor-de-ernst-van-de-coronacrisis-is-momenteel-de-tweede-wereldoorlog~b18fafd0/

[15] https://nos.nl/collectie/13850/artikel/2358997-ggd-rekent-in-huidig-scenario-op-inenting-niet-risicogroepen-vanaf-augustus

[16] https://nos.nl/collectie/13850/artikel/2360913-nederlander-positiever-over-coronavaccinatie-meeste-zorgmedewerkers-werken-mee

Deel deze column