dinsdag 19 januari 2021

Nu ik zelf een geval van een positieve testuitslag in huis heb meegemaakt, moeten me toch een paar dingen van het hart als ‘ervaringsdeskundige’. Gelukkig viel overigens de ziekte bij mijn vrouw reuze mee, maar dat was normaal gesproken ook te verwachten omdat ze hooguit licht besmet moet zijn geraakt bij het boodschappen doen en veertiger is. Wij houden ons strikt aan alle regels, maar dat voorkomt uiteraard nooit alles[1]. En nee, wij zijn niet zozeer bang voor Covid-19 voor onszelf, maar willen anderen er niet mee opzadelen, zeker de veel ouderen en kwetsbaren onder ons niet, en daarmee de zorg ontzien. Gewoon doen dus wat ons gevraagd wordt.

Om te beginnen is het testen hier (in Amsterdam) nu pico bello op orde. Je gaat, bent gelijk aan de beurt en krijgt zes uur later (!) de uitslag. Ook is duidelijk wat er dan moet gebeuren, de GGD is helder in de instructies; om te beginnen gaat mijn vrouw in isolatie. Dus niet alleen in quarantaine, maar echt helemaal apart. En ik ga in quarantaine, maar mag, omdat ik een negatieve uitslag had en geen klachten, nog wel eenmaal boodschappen doen. Met dubbel mondkapje op doe je dat dan en voor minimaal een week uiteraard. Lang genoeg om zonodig online boodschappen te regelen.
Na vijf dagen in quarantaine en geen verschijnselen, mag ik weer testen. Die test was weer negatief en daarom mocht ik weer wat naar buiten, maar bleef heel terughoudend daarin. Ontwikkelen er geen verschijnselen dan mag ik pas tien dagen na mijn vrouw’s laatste ziektedag alles weer. Zij mag weer alles al als ze 24 uur geen ziekteverschijnselen meer heeft en ja dat kan dus eerder zijn dan dat ik weer volledig naar buiten mag. Maar daar nou niet meer over zeuren, dat is echt heel logisch[2].
Het is duidelijk dat dit niet bij iedereen gebeurt. Om te beginnen gaat meer dan een kwart van de mensen naar buiten ook al zijn ze positief getest[3]. Kan best een goede reden voor zijn voor jezelf, maar zo hoort het dus absoluut niet. En als negatief geteste huisgenoot mag je alleen voor boodschappen nog naar buiten als het echt niet anders kan. Dat zie ik dus ook al weer mis gaan bij de besmette buren. Waarom nou, als wij ook hulp hebben aangeboden voor de boodschappen?

Zo blijft corona hardnekkig aanwezig, ook al omdat jongeren net even teveel feestjes houden en de wat ouderen veel te vaak binnen bij elkaar op bezoek gaan[4]. Dat eerste mag simpelweg niet, maar dat tweede had ook al vrijwillig afgelopen moeten zijn. Spreek gewoon buiten af en ga lekker een eindje lopen in de buurt op voldoende afstand van elkaar. Dat gezeur over dat je dan zoveel mist valt echt wel mee voor een jaartje als je dat op je hele leven rekent.
Kinderen van nu worden vrij makkelijk 80-plus[5], dus ouders en oudere generaties ophouden met dat meehuilen dat het voor kinderen en jongeren zo erg is. Dit kom je echt wel samen door en geef dus zelf het goede voorbeeld door ook nergens meer binnen op bezoek te gaan.

Dus nu niet zeuren als het nog strenger wordt met een avondklok, want anders komt er zelfs een volledige lockdown, waarbij je alleen voor boodschappen naar buiten mag maar niet meer voor dat wandelingetje. Beter luisteren dus, want die Britse variant komt er anders echt wel volop aan[6], of we dat nou leuk vinden of niet.


[1] https://www.nu.nl/coronavirus/6086653/kun-je-corona-krijgen-als-je-je-aan-alle-regels-houdt-kans-is-nooit-nul.html

[2] https://lci.rivm.nl/informatiebriefhuisgenootthuis

[3] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/onderzoek-rivm-1-op-de-5-blijft-niet-thuis-na-een-positieve-coronatest/

[4] https://www.tubantia.nl/enschede/het-raadsel-van-brandhaard-twente-waarom-is-er-in-deze-regio-zoveel-corona~a00d42d6/

[5] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/levensverwachting

[6] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2364994-avondklok-of-bezoekverbod-onontkoombaar-om-stijging-curve-te-voorkomen.html

Deel deze column