woensdag 29 januari 2020

– Nou dan gaat het toch gebeuren.
– Wat precies?
– Nou, Brexit. De Britten verlaten toch de Europese Unie om vrijdag middernacht bij ons, ruim dertienhonderd dagen na het Brexit-referendum. Dan zijn ze dus vertrokken.

– Nou, nou, vertrokken? In ieder geval zitten ze tot eind dit jaar in een overgangsperiode en gelden de regels van de EU nog gewoon in het VK. Ze moeten dus wel luisteren, maar mogen niet meer meebeslissen.
– Oké, dat is even, maar dan hebben ze ook echt een deal.
– Nou, nou, een deal. De onderhandelingen beginnen in maart voor een periode van tien, elf maanden, waarin zowel de EU als het VK tot een handelsakkoord moet komen[1]. Zo niet, dan volgt mogelijk alsnog een Brexit zonder een deal, waarbij de Britten zonder afspraken over de toekomstige handelsrelatie uit de EU crashen[2].
– Zo stom zullen de Britten toch wel niet zijn?
– Premier Boris Johnson heeft vaak genoeg gezegd dat het VK en de EU binnen deze transitieperiode tot een handelsakkoord moeten komen[3]. Het verlengen van de overgangsperiode is volgens hem geen optie. Hierdoor staat er toch wel wat druk op de onderhandelingen.
– Dat is toch juist slim. Zet dat slome EU maar onder druk, dat zal ze leren.
– Ja, maar dat zegt nu wel de muis tegen de olifant[4].
– Nee, ik vertrouw die Johnson wel.
– Moet je ook vooral blijven doen. Toch lijkt het er echt wel op dat het niet zal lukken voor het einde van dit jaar[5]. Vergeet niet dat over het handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) zo’n zeven jaar onderhandeld is[6].
– Toch zijn de Britten nu in ieder geval van al die kosten af naar de EU.
– Tja, het is maar hoe je dat bekijkt. Eind dit jaar zal Brexit in feite net zoveel hebben gekost als het VK in 47 jaar netto heeft afgedragen aan de Europese Unie. Zonder het aanstaande vertrek uit de EU was de Britse economie nu 3 procent groter geweest[7]. Tot nu toe heeft Brexit daarmee al 170 miljard pond gekost aan misgelopen economische groei en de teller tikt door.
– Lekker hoor, als ik jou zo hoor levert die Brexit dus helemaal niets op.
– Nou, dat wil ik ook niet zeggen. We zijn toch maar in een klap ook van een behoorlijk aantal onzin schreeuwende Britse Europarlementariërs af[8].


[1]https://www.theguardian.com/politics/2020/jan/28/eu-to-start-talks-with-uk-on-post-brexit-relationship-on-3-march

[2]https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-ireland-barnier/eus-barnier-says-still-risk-of-brexit-cliff-edge-at-end-of-2020-idUSKBN1ZQ0YJ

[3]https://www.theguardian.com/politics/2019/dec/17/eu-says-boris-johnson-outlawing-brexit-extension-will-restrict-uk-options

[4]https://www.irishpost.com/news/britain-now-small-country-varadkar-says-uk-weak-position-eu-trade-talks-brexit-looming-178191

[5]https://www.businessinsider.nl/why-brexit-will-not-be-done-by-this-year-2020-1?international=true&r=US

[6]https://www.europa-nu.nl/id/vjnlb69cmcnj/ceta_handelsverdrag_eu_canada

[7]https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-10/-170-billion-and-counting-the-cost-of-brexit-for-the-u-k

[8]https://www.youtube.com/watch?v=HUS0cBdFicI

Deel deze column