woensdag 8 januari 2020

Waarschuwing: deze column zal openlijk praten over seks in allerlei vormen en niet-hetero’s als gewone mensen zien. Vooral dat laatste kan nog altijd als zeer schokkend ervaren worden. 

Aangezien ik in Zambia heb gewoond is het mij wel opgevallen, maar ik weet niet of u ook gezien hebt dat vlak voor Kerst de VS zijn ambassadeur daar heeft teruggeroepen[1]. Daniel L. Foote had in een verklaring[2] op de website van de ambassade Zambiaanse ambtenaren van corruptie beschuldigd. Maar, zeker zo erg, ook had Foote het “verschrikkelijk” genoemd dat twee mannen tot vijftien jaar cel waren veroordeeld omdat zij in een hotel seks met elkaar hadden gehad in 2017.

Toen ik begin jaren negentig in Zambia woonde, was dat tegelijk met Hans Docter en Kees van Baar, toen net een stel[3]. Leuke jongens, mijn toenmalige vrouw en ik gingen veel met hen om en ze hadden ook nog eens een zwembad in de tuin! Kees werkte al bij de ambassade daar, Hans moest het klasje nog doen, maar beiden zouden ergens ambassadeur van Nederland worden. Ik heb toen totaal niet gemerkt dat er ook maar van enige vorm van discriminatie naar hen als homostel sprake was. Met zelf een niet zo stabiel huwelijk was ik ook wel minder opmerkzaam dan nu, maar blijkbaar was het toen onder president Kenneth Kaunda ook wel toleranter[4].

Nu is in veel landen homosexualiteit strafbaar[5], maar zeker in Afrikaanse landen is de situatie erg verslechterd. Daar wordt in 32 van de 54 landen homoseksualiteit gecriminaliseerd[6] als zijnde tegennatuurlijk, religieus fout en van westerse import, nou ja[7]. Ook bij dit geval in Zambia komen die argumenten terug en wordt homoseks door president Edgar Lungu zelfs aan bestialiteit gelijkgesteld[8].

Voor mij is dat wel heel raar. En niet omdat dat laatste wel tegennatuurlijk zou zijn zoals je vaak hoort. Alles wat kan is dat namelijk niet. Zeshoog uit het raam springen en dan gewoon willen zweven, dat is tegennatuurlijk. Maar omdat bij seks met dieren (of kinderen) van vrijwilligheid en gelijkwaardigheid geen sprake is en dat vinden we gelukkig nu wel belangrijk[9]. Daar is het overigens niet mee verdwenen[10], wellicht ook al niet omdat seks met dieren pas sinds 2010 in Nederland verboden is[11]. Ook het opkomen voor seks met kinderen kent een roerige geschiedenis[12] met verschillende benaderingen.

Nu heeft niemand zijn seksuele oriëntatie voor het kiezen, veroordeel daar dus mensen niet om. Je hebt wel keuze in wat je ermee doet en dan is met actieve homoseksualiteit net als elke andere vorm van vrijwillige seks tussen volwassenen niets mis. Vaak komt langs dat het biologisch raar is, nou dat is als hetero man gepijpt worden of beffen dan toch ook. Knappe jongen die zich zo weet voor te planten. Er schijnen zelfs zo’n 1500 diersoorten te zijn waar niet-heteroseks voorkomt[13]. Eigenlijk is dat nou juist niet raar biologisch gezien; vrijwillige seksuele handelingen zijn toch altijd wel lekker, dus waarom niet met iedereen?

Wel is raar dat de vaak religieuze homobestrijders nu juist extra helpen om homoseksualiteit in stand te houden. Het dwingt mensen om zich toch als hetero voor te doen en zo vaak ook kinderen te krijgen, die dan juist weer meer kans hebben om homoseksueel te zijn[14]. Maar ja, religies en wetenschappelijk verstandig handelen…

 

Deel deze column