commentator, schrijver, muzikant

Brexit komt eraan, toch?

woensdag 28 november 2018

Al lang twijfel ik of ik niet eens over Brexit moet schrijven. De aarzeling komt omdat ik het een onverantwoord avontuur vind wat de Britten zijn aangegaan en ik me er persoonlijk toch wat door gekwetst voel. Ik heb het Verenigd Koninkrijk zeker 40-50 keer bezocht en ben al die keren nooit een Brit tegengekomen die echt een andere Europese taal sprak of ook maar een beetje op de hoogte was van de politieke en maatschappelijke situatie in een ander Europees land. Maar vervolgens ligt het dus wel allemaal aan ons wat er bij hen fout gaat?

Emotionele gekwetstheid is niet bepaald een goed uitgangspunt om een afgewogen column te schrijven. De reden dat ik dat nu wel doe is dat afgelopen zondag de EU-leiders ingestemd hebben met het Brexit-akkoord en als alles volgens plan verloopt, zal het VK op 29 maart a.s. de EU verlaten. Ik had niet helemaal meer verwacht dat dit akkoord bereikt zou worden en de laatste maanden is mijn respect voor de Britse premier Theresa May dan ook gegroeid. Zij zit in een onmogelijke positie, maar loopt bepaald niet voor die verantwoordelijkheid weg.

Hoe zat het ook al weer? Naar aanleiding van een verkiezingsbelofte komt er onder toenmalig premier David Cameron een referendum op 23 juni 2016 over de vraag of het VK lid moet blijven van de Europese Unie. De uitslag laat geen groot verschil zien tussen beide kampen, maar is wel duidelijk: 51,9% is voor Leave en 48,1% is voor Remain[1].
Er zijn grote verschillen in de stemverdelingen over het hele land, zo is Schotland met 62% voor Remain. Dit verklaart de roep daar voor een nieuw referendum over de uittreding van Schotland uit het VK[2]. Belangrijk is ook dat er grote verschillen zijn over de leeftijdsgroepen, waarbij jongeren voor bijna driekwart Remain stemden en ouderen voor maar 40%. De opkomst onder jongeren was echter in 2016 lager dan gemiddeld, anders was de uitslag wellicht andersom geweest[3].
Op dit moment zijn de meningen niet veel veranderd, hooguit dat er meer jongeren zouden gaan stemmen en zij nog wat meer Remain stemmen en de ouderen wat meer Leave. Dit verklaart dat polls over een nieuw Brexit-referendum op dit moment als uitslag inderdaad 52 procent Remain geven en 48 procent Leave[4]. Wie zich nu bij zijn argument voor Brexit beroept op “the will of the British people” mag daarbij dus enige terughoudendheid betrachten.

Voor een politiek bestuurder geldt alleen de echte uitslag, dus geen wonder dat de regering onder premier May onderhandelt over een Brexit. Met veel horten en stoten ligt er nu een werkbaar akkoord en dat mag een prestatie van formaat genoemd worden. Ook van de EU-onderhandelaars, want de overblijvende lidstaten zijn op geen enkele wijze uit elkaar gedreven en blijven naar het VK “bondgenoten, partners en vrienden”, aldus EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier[5].
Laat niemand zich rijk rekenen: dit akkoord is maar het begin van een jarenlang onderhandelingsproces, als het inderdaad zover komt. President Trump heeft het al fijntjes de grond ingeboord[6] en voor nu lijkt het er ook niet op dat het Britse Lagerhuis op 11 december a.s. ermee in zal stemmen. Maar premier May heeft nog twee weken[7].

Zowel de uitslag van het referendum als het Brexit-onderhandelingsproces heb ik steeds verkeerd ingeschat. Toch wil ik nu wel beweren dat de volgende horde op 11 december door May en haar kabinet genomen zal worden., al dan niet ten koste van May zelf. U neemt mijn voorspelling maar voor wat het waard is.


[1] https://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results

[2] https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/01/nicola-sturgeon-preparing-scottish-independence-battle

[3] https://www.bbc.com/news/uk-politics-36616028

[4] https://www.bbc.com/news/uk-politics-45098550

[5] https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/25/brexit-blog-25-november-a2756434

[6] https://www.youtube.com/watch?v=R8Wrz9hR7lk

[7] https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/26/11-december-named-as-date-for-mps-vote-on-mays-brexit-deal

Deel deze column

2 reacties

  1. Harry van den Berg Privé

    Hi peter, het is inderdaad gissen , wel of niet een deal/oedkeuring door het parlement, als het May lukt mag ze een sigaar van Churchill roken en een uur in zijn kamer zitten, Harry >

    • petersvisser

      Dat zou inderdaad een mooie beloning zijn voor haar en er ligt inderdaad nog een sigaar van Churchill op zijn werkkamer in zijn huis op Chartwell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten