commentator, schrijver, muzikant

Blijf van onze rotjournalisten af!!

woensdag 21 november 2018

“Misdaadjournalist John van den Heuvel mag vanwege de dreiging van een aanslag door criminelen voorlopig niet meer aanschuiven in de live-uitzending van RTL Boulevard vanuit de studio aan het Leidseplein[1].” Het zal u net als mij misschien ontgaan zijn, maar afgelopen maandag werd hij in het genoemde programma dan ook geïnterviewd via een verbinding met de studio van De Telegraaf[2].

Sinds 1990 werkt Van den Heuvel als misdaadverslaggever bij de Telegraaf[3] en de laatste jaren treedt hij veelvuldig op de TV op en daar wil hij ook mee blijven doorgaan[4]. Nu al bijna een jaar wordt hij bewaakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, vanwege zeer ernstige dreiging uit het criminele milieu.
Recent is daar blijkbaar een schep bovenop gedaan[5], waardoor de driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef het risico op een aanslag tijdens de een uitzending van RTL Boulevard te groot vinden. Eerder kenden we ook bedreigingen aan het adres van Peter R. de Vries en van Paul Vugts, die voor Het Parool had geschreven over de Nederlandse criminele wereld[6]. Vugts heeft ook maandenlang in een safe house ondergedoken gezeten.

Dat laatste gaat wel heel ver, maar is het nou zo erg dat je in het geval van Van den Heuvel even niet naar de studio op het Leidseplein kunt komen? Verdorie ja, dat is inderdaad erg! Vooruit, als het echt niet anders kan en dan zo kort mogelijk, maar journalisten moeten onbelemmerd hun werk kunnen doen en mensen die bedreigd worden moeten met bewaking gewoon door kunnen gaan met waar ze mee bezig zijn. Van den Heuvel baalt er dan ook terecht van dat hij uit de studio wordt geweerd, want dit is precies wat criminelen beogen. Gelukkig is premier Rutte het met Van den Heuvel eens, in de hem inmiddels kenmerkende woorden[7].
De Nederlandse Vereniging van Journalisten bepleit via algemeen secretaris Thomas Bruning naar de driehoek dat John van den Heuvel weer gewoon live bij Boulevard mag verschijnen, ook al zijn hiervoor veel middelen noodzakelijk[8].

Reporters sans frontières houdt een barometer bij van het aantal gedode en gevangen genomen journalisten wereldwijd en deze aantallen liegen er niet om[9]. Als je de gegevens van de laatste jaren bekijkt, lijkt het aantal journalisten dat gedood wordt iets af te nemen, al zou je door de spraakmakende moorden op Jamal Khashoggi door Saoedi-Arabië, Ján Kuciak in Slowakije en op Daphne Caruana Galizia op Malta dat niet zeggen. Helaas neemt het aantal journalisten dat gevangen gezet wordt juist behoorlijk toe.
Dan lijkt de situatie in Nederland nog wel mee te vallen, maar volgens secretaris Bruning van de NVJ is het aantal bedreigingen de laatste zes jaar hier sterk gestegen. Het lijkt me dat we daar serieus werk van moeten maken, ook als je niets met het werk van de betrokken journalisten hebt. Persvrijheid is een fundament onder onze democratie en staat daarom terecht sinds 1848 in de Grondwet[10]. We kunnen er niet zuinig genoeg op zijn.


[1] https://www.parool.nl/amsterdam/john-van-den-heuvel-niet-in-studio-vanwege-dreiging~a4607905/

[2] https://www.rtlboulevard.nl/crime/artikel/4490496/john-vd-heuvel-niet-rtl-boulevard-door-dreiging

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/John_van_den_Heuvel

[4] https://www.nu.nl/media/5368673/john-van-heuvel-blijft-komende-drie-jaar-bij-rtl.html

[5] https://www.rtlboulevard.nl/crime/artikel/3881761/dreiging-john-van-den-heuvel-ontstaan-tijdens-vergadering

[6] https://nos.nl/artikel/2220675-hier-geen-moorden-op-journalisten-maar-veilig-is-het-ook-niet-altijd.html

[7] https://www.rtlnieuws.nl/boulevard/artikel/4491441/mark-rutte-bedreiging-john-van-den-heuvel-zeer-ernstig

[8] https://www.nvj.nl/nieuws/klap-gezicht-journalistiek

[9] https://rsf.org/fr/barometre

[10] https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-van-persvrijheid

Deel deze column

1 reactie

  1. Harry van den Berg Privé

    Peter, zoals vaak ben ik het weer helemaal met je eens blijf met je rotpoten van onze rotjournalisten af zelfs van die van de Telegraaf en WNL , Harry >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten