woensdag 13 juli 2018
Naar aanleiding van mijn vorige column over afval op aarde, kreeg ik de vraag waarom ik niet wat specifieker over het plastic afval in zee heb geschreven. Dat staat nu enorm in de belangstelling, zeker na de laatste aflevering dit jaar van de BBC-serie Blue Planet II, gepresenteerd door David Attenborough[1]. Opvallend was ook de vondst van een dolfijn van Cuvier, een vrij algemene soort spitssnuitdolfijn, vol met plastic zakken[2].
Er gebeurde al wel wat. De Nederlander Boyan Slat is al enkele jaren bezig met zijn ‘The Ocean Cleanup’, een vrij succesvolle crowdfundingactie om de plastic soep in het noorden van de Stille Oceaan op te gaan ruimen[3]. Het plastic verzamelt zich daar doordat de zeestromen het afval naar zich toetrekken. Geschat wordt dat de plastic soep inmiddels al 34 keer zo groot is als Nederland[4]. Overigens, ook op het land komt het plastic afval overal terecht[5].
Meer dan 30 jaar geleden werd de plastic soep in de oceaan al voorspeld[6] en al meer dan twintig jaar is het begrip bekend[7]. Het duurt dan toch even voor het grote publiek ervan hoort, maar dat lijkt nu eindelijk zover. National Geographic heeft niet voor niets deze juni tot #STOPMETPLASTIC-maand verklaard[8].
Het grote probleem met plastic is dat het niet verteerd wordt tot atomair niveau (biodegradatie), waarbij de natuur er iets anders van kan maken. Het wordt alleen maar verder afgebroken tot steeds kleinere stukjes (fotodegradatie), die uiteindelijk overal op aarde in de voedselketen terechtkomen, met alle giftige gevolgen van dien[9].
Geschat wordt dat er jaarlijks tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic in de zee komt. Zoals u weet na mijn vorige column is dat vergelijkbaar met de totale wereldafvalproductie van 1,5 tot 4 dagen. Wat Boyan Slat kan gaan opruimen zal zo’n 250 tot 300.000 ton zijn, in feite maar een fractie dus van wat er jaarlijks aan plastic in ons milieu bijkomt[10].
Er moet dus echt heel veel meer gebeuren dan het alleen maar opruimen van de plastic soep, zeker door ons allemaal. Zo min mogelijk plastic gebruiken of weggooien, maar ook voorkomen dat het in zee komt[11]. Zelf ruim ik bijna elke dag op straat zo’n vijf tot tien stuks plastic zwerfafval op en dat al zo’n dertig jaar. Hopelijk heb ik u nu voldoende gemotiveerd om dit ook te gaan doen, met elkaar halen we dan een groot resultaat.
[1] https://www.youtube.com/watch?v=xLx4fVsYdTI
[2] https://www.youtube.com/watch?v=DF6GfqG-IQE
[3] https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/hoe-gaat-het-met-the-ocean-cleanup-van-boyan-slat
[4] https://www.avalex.nl/de-kringloop-van-afval/plastic-pmd/plastic-soep/
[5] https://www.plasticsoupfoundation.org/2017/05/onbewoond-eiland-bezaaid-18-ton-plastic/
[6] http://swfsc.noaa.gov/publications/TM/SWFSC/NOAA-TM-NMFS-SWFSC-154_P247.PDF
[7] https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/wat-is-plastic-soup/
[8] https://www.nationalgeographic.nl/stop-met-plastic/2018/05/stopmetplastic
[9] https://www.plasticsoupfoundation.org/2017/04/veel-plastic-noordelijke-ijszee/
[10] https://www.groene.nl/artikel/de-laatste-grens
[11] https://www.veiligschoonvoldoende.nl/veilig-schoon-voldoende/hoe-voorkomen-we-dat-kleiner-plastic-in-zee-komt_42512/
Geef een reactie