vrijdag 4 februari 2022

Vanochtend bijna zes pagina’s in mijn Volkskrant over de Olympische Winterspelen[1]. Ik heb ze meteen overgeslagen en dat is niet omdat ik niet van de Winterspelen houd. Integendeel!

Die liefde begint al in 1964 met de Winterspelen in Innsbruck als iedereen niet uitgepraat raakt over de prachtige gouden medaille van onze Sjoukje Dijkstra met haar bulletproof kapsel bij het kunstrijden en dat onder het toeziend oog van Juliana, Bernhard en hun oudste dochter Beatrix[2]. Ik geef toe dat mijn broers en ik de zilveren medaille van Kees Verkerk haast indrukwekkender vonden[3].

In 1968 ging het voor ons echt los, met maar liefst negen medailles (3 van elk) voor Kees en Ard, maar ook Peter Nottet en niet te vergeten Stien Baas-Kaiser[4]. Meedoen aan de top was er helemaal met Ard Schenk in 1972, de onverslaanbare blonde god met zijn drie gouden medailles[5] en niet vier door zijn klungelige val bij de start van de 500 meter[6]. Verder ook nog weer onze Stien en de doorbrekende Atje Keulen-Deelstra[7], ook zo’n echt Nederlands schaatsfenomeen[8]. En ach, wie is er niet verliefd geworden op Yvonne van Gennip, met haar drie gouden plakken in 1988[9] ondanks de Oost-Duitse Supervrouwen? Nou ja, de lijst is eindeloos wat dat betreft, helemaal toen Nederland ook bij de sprintafstanden ging meedoen[10].

Maar het is niet alleen Nederland of schaatsen waarom het gaat. Ik zie nog steeds voor me hoe in 1976 Franz Klammer in zijn vaderland in een fantastische race de afdaling won[11]. Wat een fenomeen deze man, net als later de Hermanitor; Hermann Maier. Tijdens de Winterspelen van 1998 was hij de grote favoriet op de afdaling, maar vloog op indrukwekkende wijze door je beeld de piste af[12]. En dan toch een paar dagen later de gouden medaille op de reuzenslalom winnen, gevolgd door nog een gouden medaille op de Super G. En vergeet ook niet de ijshockeyfinale van 1980 in Lake Placid van de VS tegen aartsvijand Sovjet-Unie[13]., om nog maar eens iets te noemen.

U heeft het nu wel door, ik ben eigenlijk dol op de Winterspelen, maar ik zal nu niet kijken want ik ben wel een beetje klaar met dit soort ‘sportwashing’[14]. Het is geen toeval dat iemand als Viktor Orbán in Hongarije ook zo graag internationale sportwedstrijden laat organiseren, zoals net weer mede het EK Handbal[15] maar ook vaker het EK Zwemmen[16].

Dus nee, geen Winterspelen voor mij dit jaar, dat kan ik nu naar China niet meer opbrengen na de onderdrukking van de Oeigoeren[17] of de situatie in Tibet en Hongkong[18]. Zelfs een zo behoedzaam Chinees buurland als Japan is ons hierin voorgegaan[19]. Voor alle zekerheid, ik verwijt individuele sporters niets. Zij hebben toch weinig keus in deze. En ik moet toegeven, het is wel extra jammer dat ik niet naar de laatste wedstrijden van Sven Kramer en Ireen Wüst[20] zal kunnen kijken.

Helaas, maar dat heb ik me nu in ieder geval ook voorgenomen!


[1] https://www.volkskrant.nl/tag/winterspelen

[2] https://www.youtube.com/watch?v=6lS6tohTgds

[3] https://ntr.nl/Andere-Tijden-Sport/230/detail/Andere-Tijden-Sport/VPWON_1264901  vanaf 4.40 minuut

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland_op_de_Olympische_Winterspelen_1968

[5] https://nocnsf.nl/olympische-spelen/sapporo-1972

[6] https://www.ed.nl/olympische-spelen/br-hoe-schenk-net-geen-vier-keer-goud-won-ard-natuurlijk-lachen-maar-bij-de-tweede-start-valt-hij-zelf-op-zn-bek~a0887864/

[7] https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen_1972

[8] https://www.schaatshistorie.nl/schaatsenrijders/langebaan-allround/keulen-deelstra/

[9] https://nocnsf.nl/yvonne-van-gennip

[10] https://npokennis.nl/longread/7709/hoe-werd-nederland-een-schaatsgrootmacht

[11] https://fantastischoostenrijk.nl/franz-klammer-40-jaar-geleden-wat-een-afdaling/

[12] https://www.youtube.com/watch?v=5OaM6m7SKOM

[13] https://www.youtube.com/watch?v=NuBcvNmsVvs

[14] https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/sport-en-mensenrechten/china-de-olympische-spelen-en-sportswashing

[15] https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_handbal_mannen_2022

[16] https://teamnl.org/toernooien/ek-zwemmen

[17] https://www.trouw.nl/buitenland/de-internationale-gemeenschap-moet-iets-doen-tegen-schending-mensenrechten-in-xinjiang-vindt-human-rights-watch~b00179ec/

[18] https://www.groene.nl/artikel/de-veiligheidswet-raast-door-hongkong

[19] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/japan-neemt-mensenrechtenresolutie-aan-tegen-china-zonder-china-te-noemen~b6347e28/

[20] https://www.ad.nl/olympische-spelen/de-laatste-spelen-van-wust-en-kramer-gaan-anderen-zich-nu-druk-maken-als-er-iets-in-thialf-of-bij-de-knsb-is~a3fa1b64/

Deel deze column