dinsdag 21 september 2021

“In de toeslagenaffaire is mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan. Fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen.” Dit zijn de wellicht oprecht bedoelde woorden uit de Troonrede[1] van vandaag en mooi dat er ook extra geld voor opzij gezet is.

Maar wie net als ik gisteravond naar de documentaire Alleen tegen de staat[2] heeft gekeken, waarin vijf slachtoffers van de toeslagenaffaire reflecteren op wat er gebeurd is, maar ook op wat er nog steeds gebeurt, twijfelt wel aan die snelheid.

De vijf hebben nu ook aan Willem-Alexander geschreven om hen hierbij te helpen, verwijzend naar alles wat zij de afgelopen jaren uit naam van de koning ontvingen. “Dagvaardingen, dwangbevelen en brieven in uw naam werden bij ons op de voordeur geplakt”, zo schrijven ze[3]. Dat maakt hem in hun ogen verantwoordelijk voor het leed dat hen en hun kinderen is aangedaan.

Voor elke democraat die gelooft in de kracht van de rechtstaat, heeft de toeslagenaffaire een enorme knak in het vertrouwen erin gegeven. Er zal inderdaad een stevige inzet nodig zijn om dat vertrouwen te herstellen. Het doet goed om te zien dat dit beseft wordt, maar het doet niet goed om te zien hoe moeizaam dit gaat. Ernstig gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire zitten nu ook weer vaak klem tussen twee instanties die juist zijn opgericht om hun schade te vergoeden. Hierdoor kunnen nog steeds nieuwe noodsituaties als gedwongen huisuitzettingen ontstaan[4].

“Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan onze hel,” schrijven de vijf aan de koning. Daar kan iedereen alleen maar meer dan volmondig zich bij aansluiten.


[1] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2021/09/21/troonrede-2021

[2] https://www.npostart.nl/2doc/20-09-2021/BV_101407004

[3] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gedupeerden-toeslagenaffaire-vragen-koning-willem-alexander-om-hulp~b0918a8e/

[4] https://www.trouw.nl/nieuws/ouders-klem-tussen-twee-instanties-nieuwe-blokkade-in-afhandeling-toeslagenaffaire~b5add8df/

Deel deze column