woensdag 8 september 2021

Door het overlijden van een goede vriend had ik er nog geen tijd voor, maar ik heb nu de HJ Schoo-lezing van Sigrid Kaag zitten lezen[1]. Je schijnt het bijna niet meer te mogen zeggen, maar ik vind het eigenlijk wel een heel aardig verhaal.

“Voor ons, in 2021 en de jaren die komen, staat er wat op het spel.” Dat kunnen we toch wel met haar eens zijn. “U zult van mij geen pessimistisch verhaal horen, over dat alleen een terugtocht naar vroeger ons kan redden. Maar evenmin ben ik van plan een lezing te houden vol naïef optimisme in een tijd die dat niet rechtvaardigt.” Realistisch dus inderdaad en ja dan moeten de “uitdagingen waar we voor staan ons niet verlammen, maar zijn ze een opdracht.” Kun je het toch ook moeilijk mee oneens zijn.

Kaag gaat dan in op klimaat, sociale-ongelijkheid, migratie en Europa. Stuk voor stuk onderwerpen die inderdaad “iets groots vragen van de politiek: Leiderschap.” En inderdaad “… is leiderschap met zelfvertrouwen je waarden uitdragen en verdedigen. Krachtig je opvattingen uitdragen, steun winnen voor je idealen en open zijn over je afwegingen. Verder kijken dan politiek lijfsbehoud en jezelf en je partij ondergeschikt maken aan het publieke belang. Het voorrecht van je eigen positie inzetten voor diegenen zonder stem of kanaal.” Dan is toch duidelijk dat voor haar “leiderschap …. het tegenovergestelde [is] van regelen en ritselen zonder visie.” Daar kun je wel over ontploffen, maar in feite niet meer dan logisch.

En we gingen toch inderdaad politiek over de inhoud doen en dan is het toch raar om op voorhand GL en PvdA uit te sluiten, die nou juist wel die inhoud deelden. Kortom: wie zich door deze lezing van Kaag op de tenen getrapt voelt, moet ook maar vooral doorgaan met zijn anti-reacties, maar het is toch echt wat overtrokken.

Het is een helder, betrokken en consequent verhaal. Maar goed, daar ligt na ruim tien jaar Rutte misschien ook wel hét pijnpunt.


[1] https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2021/09/lees-hier-de-volledige-hj-schoo-lezing-van-sigrid-kaag-843238/

Deel deze column