maandag 6 september 2021

Terwijl ik vandaag bezig was met een eigen column erover vond ik deze van eind augustus. Ik zou het niet indringender hebben kunnen zeggen, dus nu met name een bericht over een column naar mijn hart van iemand anders, met daarbij de oproep om die vooral te gaan lezen[1].

In de steeds gevoerde discussie over vaccinatievrijheid verbaas ik me ook erover dat tegenstanders van vaccinnatie bijna altijd alleen maar ik-argumenten gebruiken: ik ben gezond, ik vertrouw op mijn immuunsysteem en ik eet gezond. 

Nou, ik voel me ook heel gezond, voor een man van bijna 64 heb ik een goddelijk strak lichaam (hoor ik tenminste regelmatig van mijn trouwste fan) en ik vertrouw ook op mijn immuunsysteem, vandaar dat het nemen van een vaccin ook zin heeft want zonder werkend immuunsysteem helpt een vaccin echt niet. En ja, ik eet ook heel gezond, zonder uiteraard extra zout of suiker. Ik rook ook niet en drink heel matig.

Toch heb ik mij zonder aarzelingen laten vaccineren, juist ook om de samenleving als geheel en zeker de kwetsbaren daarbinnen te helpen. Heel duidelijk ook een sociale overweging dus. Het klinkt misschien ouderwets, maar ik ben toch echt geneigd om die sociale overweging zwaarder te wegen dan de puur persoonlijke overweging(en).

Vandaar dat we nu ook besloten hebben om niet-gevaccineerden niet zomaar meer bij ons thuis te ontvangen of bij hen op bezoek te gaan. Buiten afspreken is altijd prima, dus persoonlijk contact blijft mogelijk, maar het zo kiezen voor jezelf mag best wel sociaal-maatschappelijke consequenties hebben.

We gaan dus inderdaad de 3G-regel[2] ook privé invoeren. Wel zo helder merk ik.


[1] https://www.destentor.nl/opinie/niet-geprikt-maar-ze-willen-wel-naar-festivals-ja-sodemieter-s-effe-een-eind-op~a1c010ce/

[2] https://www.grenspostdusseldorf.nl/3g-regel-in-heel-duitsland-van-kracht/

Deel deze column