donderdag 29 april 2021

Afgelopen 9 maart kom ik thuis en zie ik in de achtertuin aan de overkant dat het bouwbedrijf dat daar al een tijd bezig is het schuurtje heeft afgebroken. Een van de bouwvakkers is de platen in kleine stukjes aan het slaan om deze in gewone grijze vuilniszakken te stoppen. Het materiaal komt duidelijk asbesthoudend over en dit lijkt op een poging om er via de normale ondergrondse vuilcontainers vanaf te komen.
Ik roep naar de bouwvakker dat hij moet stoppen met het kapotslaan ervan. Het wordt me niet meteen duidelijk of de (Poolse?) man dit begrijpt, maar ik ga direct bellen om een handhavingsverzoek te doen. Het is ook nog eens naast een kinderdagverblijf. De vrouw aan de lijn begrijpt de ernst en zal er gelijk werk van maken. Ik geef mijn nummer en meld dat handhaving mij ook kan bellen. Nu zal het toch wel snel opgelost worden denk ik dan. Nou…..

Pas na zes keer opnieuw bellen, ook de volgende dag weer, komt er eindelijk zonder overleg met mij een handhaver kijken in de container die voor het huis staat. Zoals ook gemeld is het spul daar uiteraard niet. Er wordt geconstateerd dat er geen asbest ligt en daarmee is het af. Wel komt er een terugmelding dat ik maar contact op moet nemen met de woningbouwvereniging. Uiteraard is die er niet, want dan had ik dat uit mezelf wel gedaan. Het pand is in particulier eigendom.
Ik reageer opnieuw dat ik totaal niet tevreden ben met deze afhandeling, bel inmiddels ook de politie en licht ook het kinderdagverblijf in. Ook weet ik een directer nummer van handhaving te vinden en ook daar meld ik het weer. Met enig resultaat, die vrijdag 12 maart belt een senior handhaver voor overleg. Na ons gesprek gaat hij kijken en mailt me dat hij er inderdaad (stukgeslagen) asbestverdachte beplating heeft aangetroffen. Deze mag niet zonder inventarisatierapport verplaatst worden en hij zal die dag nog teruggebeld worden door de eigenaar. Nou, dat geeft weer moed.

Twee weken later informeer ik weer eens, want ik had toch al wel enige actie verwacht. De handhaver mailt dan nog niets te hebben vernomen van de eigenaar en alleen een telefoonnummer te hebben dat niet meer in gebruik is. Of ik misschien een contactpersoon of een beheerder weet? Serieus, dit zijn de opsporingsmogelijkheden van een senior handhaver? Uiteraard weet ik dat niet, want het betreft een heel ander blok in een andere straat. Maar ik ga bij buren informeren en kan de naam van een beheerder doorgeven.
De volgende dag zie ik twee mannen het materiaal in andere zakken doen, dus ik roep naar ze waar ze mee bezig zijn. Ze zeggen van een asbestbedrijf te zijn, het is klasse 1 asbest (zou kunnen) en ze komen het afvoeren. Ik roep dat dit niet kan want er is helemaal geen inventarisatierapport. Als ik terug naar binnen ga om de handhaver te bellen verdwijnen de mannen spoorslag.

Dan neemt toch die dag de eigenaar contact op met de handhaver. Er zal een inventarisatie komen en dan wordt het materiaal deugdelijk afgevoerd. Weer twee weken later vraag ik maar weer eens hoe het ermee staat. Het is inderdaad klasse 1 asbest en het zal op 19 april afgevoerd worden. Een boete komt er niet, want dan had men op heterdaad betrapt moeten worden. Dat had makkelijk gekund denk ik dan en niet voor het eerst besef ik dat er wel heel weinig gebeurt om illegale afvalafvoer door rommelige bouwbedrijven aan te pakken. Zo prijs je nette bouwbedrijven wel uit de markt natuurlijk.

Het is 20 april als ik aan de handhaver mail dat het spul er nog steeds ligt, zes weken na de illegale sloop van het asbesthoudend schuurtje. En dat naast een kinderdagverblijf. Ik blijf doorgaan tot het weg is en na tweemaal opnieuw mailen en bellen komt er een nieuwe datum. 29 april. En inderdaad vanochtend is het asbest allemaal opgehaald, volgens procedure. Eindelijk.

Een gewone burger was waarschijnlijk al lang afgehaakt.

Deel deze column