dinsdag 16 februari 2021

Gisteravond heb ik volgens mij voor het eerst van mijn leven een programma op Net5 bekeken en me zeker voor het eerst van mijn leven serieus in Britney Spears verdiept. Uiteraard weet ik wie het is en ken ik ook haar eerste hit: …Baby One More Time[1]. Tekst en uitvoering in schooluniform vielen op zijn zachts gezegd wel op, laten we het daar maar op houden.
Uiteraard heb ik de zoen met Madonna bij de MTV awards van 2003 niet kunnen missen[2] en ook heb ik nog wel meegekregen dat zij zich kaalschoor en duidelijk psychisch in problemen kwam, waar ook de gewone pers volop aandacht aan besteedde[3]. Maar zij was inmiddels zo’n (tiener)ster geworden waarvan je je hooguit nog eens afvroeg wat daar van terecht gekomen is. Nou, daar ben ik nu dan helemaal van op de hoogte door de documentaire: Framing Britney Spears[4].

Deze documentaire laat een talentvol, prachtig zingend meisje zien van eenvoudige afkomst, dat al jong probeert het te maken. Het lukt haar dan in 1990 niet, maar twee jaar later heeft ze haar doorbraak in The Mickey Mouse Club show[5]. Deze show stopt echter na twee jaar en daarmee is het weer even over voor haar. Ze gaat weer terug naar het gewone leven, maar probeert het een paar jaar later weer. We zien haar optreden in winkelcentra in 1997. Ik ben dol op dat soort opnames en ik moet gelijk terugdenken aan dat wij dat jaar op Koninginnedag Destiny’s Child[6] met Beyoncé (!) zagen optreden op een podium bij de Leidsegracht en het oudste broertje van mijn petekind toch liever doorging naar de film Flubber, waar we vervolgens maar met ons drieën in de hele zaal zitten.

Dan komt haar grote doorbraak dus in 1998 en begin 1999 is ze de best verkopende artiest in de VS. Ongemakkelijk is het in de documentaire om te zien hoe oudere mannen haar benaderen, zelfs al op dertienjarige leeftijd. Maar ‘onze’ Ivo Niehe heeft haar in 1999 als 17-jarige in zijn show en stelt haar vragen over haar borsten. Uiteraard was daar niets mis mee verklaart hij nu, omdat dit was afgesproken, maar daar zijn toch ook twijfels over[7]. Terecht stelt iemand in de documentaire dat leden van boy bands nooit op deze wijze benaderd zijn over hun uiterlijk.
Ook haar eerste ex Justin Timberlake komt er niet best vanaf en hij heeft zich na deze documentaire pas dan ook verontschuldigd naar Spears (en ook naar Janet Jackson)[8]. Hij wijst er nu op dat de muziekindustrie verkeerd in elkaar zit, waardoor het vooral witte mannen klaarzet voor succes. En dat punt laat deze documentaire inderdaad ongemakkelijk goed zien.

Mis gaat het met Spears als na haar huwelijk met haar danser Kevin Federline, met wie ze twee kinderen krijgt, er een vechtscheiding komt waarin ze de voogdij over de kinderen kwijtraakt. Inmiddels wordt ze ook gek gemaakt door de vele paparazzi en het komt tot een uitbarsting met een fotograaf [9]. Dan begint het verhaal van de documentaire pas echt, want haar vader Jamie Spears regelt dan dat hij vanaf 2008 haar volledige toezichthouder wordt. Iets wat wel vaker voorkomt als mensen mentaal niet meer in staat lijken om hun eigen zaken te regelen[10]. Opvalt wel dat dit aantal de laatste jaren fors groeit[11].

In het geval van Britney Spears valt dan zeker op dat zij blijkbaar capabel genoeg is om te kunnen blijven optreden[12] en het curatele team aangeeft dat zij dit vaker zal kunnen waardoor hun vergoeding (dan 1,5% van de inkomsten) omhoog moet. Het doet je terecht de vraag stellen hoe incapabel iemand dan nog is. Britney Spears zelf geeft dan aan niet meer te willen optreden zolang haar vader haar toezichthouder is[13] en fans beginnen een actie om haar te steunen om van dit toezicht af te komen[14]. Voorlopig lijkt het daar nog niet op[15].

Al met al een fascinerende documentaire van regisseur Samantha Stark die je helemaal inneemt voor de persoon Britney Spears[16], vragen doet stellen over het toezichthouderschap, zeker als het om vrouwen gaat en zeker ook als er veel geld mee gemoeid is. Maar de documentaire doet je zeker terecht afvragen: Why Were We So Cruel to Britney Spears?[17]

Echt een aanrader voor wie hem nog niet gezien heeft[18].


[1] https://www.youtube.com/watch?v=C-u5WLJ9Yk4

[2] https://www.youtube.com/watch?v=fYUcf846d8U

[3] https://www.trouw.nl/nieuws/britney-kaal-en-in-de-war~bbc575b6/

[4] https://www.imdb.com/title/tt12673718/

[5] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Mickey_Mouse_Club

[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Destiny%27s_Child

[7] https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/29599-britney-spears-docu-lokt-reactie-uit-van-ivo-niehe

[8] https://newsmonkey.be/justin-timberlake-excuseert-zich-britney-spears-janet/

[9] https://www.vice.com/en/article/9k9y45/paparazzo-auctioning-off-umbrella-from-infamous-britney-spears-attack

[10] https://www.ikwoonleefzorg.nl/hulp-en-zorg/onder-curatele-wat-is-het-en-wanneer-is-het-nodig

[11] https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Aantal-mensen-met-schulden-onder-bewind-neemt-fors-toe.aspx

[12] https://en.wikipedia.org/wiki/Britney:_Piece_of_Me

[13] https://www.ad.nl/show/britney-treedt-niet-op-zolang-pa-toezichthouder-is~a43cf2cc/

[14] https://www.rd.com/article/free-britney-movement/

[15] https://www.ad.nl/show/britney-spears-nog-zeker-tot-september-2021-onder-curatele-van-vader~a24df60d/

[16] https://www.ad.nl/show/hartverscheurende-britney-docu-stemt-net-5-kijkers-droevig~ac5a6fd8/

[17] https://www.theatlantic.com/culture/archive/2021/02/britney-spears-cruelty-media-treatment/618018/

[18] https://www.gids.tv/video/306208/framing-britney-spears

Deel deze column