woensdag 6 november 2019

Sociale media leiden tot vluchtigheid in het contact is een vaak gehoorde verzuchting en verworden zo meer tot asociale media waarop onbelangrijke zaken worden uitvergroot[1]. Los van de vraag of dit zo is[2], zeg ik ook maar gelijk als tevreden LinkedIn-gebruiker, roept het de vraag op wat dan echt belangrijk is voor ons als mensen.

Mensachtigen zijn er nu zo’n 4 tot 7 miljoen jaar op aarde en als homo sapiens bestaan we nu zo’n 125 tot hooguit 200.000 jaar[3]. Tenminste, dat dachten we altijd, want de laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat wij al tweemaal zo lang op aarde rondlopen[4]. Hoe dan ook, allemaal heel kort, aangezien de aarde met enige spreiding rond de 4,5 miljard jaar oud[5] is en dat is dus ruim 650 tot 1100 maal ouder dan de eerste mensachtigen. Leven op aarde is er al zo’n 3,5 miljard jaar, dus ook in die zin komen we net kijken[6].

Voor wat dan echt belangrijk is staat zuurstof in de lucht wel op nummer één en dan niet teveel en ook niet te weinig. De condities moesten net goed zijn en daarom duurde het ook wel een paar miljard jaar voor onze verre voorouders er kwamen[7]. Je zou het soms niet zeggen, gezien hoe we ermee omgaan[8], maar goede lucht is primair van levensbelang[9] want daarzonder stopt je hart na zo’n drie minuten en ben je snel dood[10]. Gek genoeg kan ik me niet herinneren dat ik ooit met iemand over het belang van zuurstof in de lucht heb gepraat en u waarschijnlijk ook niet. Over het allerbelangrijkste hebben we het dus in feite nooit en ook niet op onze sociale media.

Niet heel veel minder belangrijk is de aanwezigheid van vloeibaar zoet water, daarzonder ben je normaal gesproken binnen een week dood[11]. We zijn ook haast een zak water, aangezien vrouwen voor meer dan de helft en mannen voor bijna twee derde uit water bestaan[12]. Schoon water is van levensbelang[13] en wordt dat steeds meer met een groeiende wereldbevolking voor dezelfde hoeveelheid. Maar ook dit zou je niet zeggen als je kijkt hoe we daar soms mee omgaan[14]. En hoe vaak heeft u het hierover, tenzij het uw werk is?

Maar eten dan, hoor ik u roepen. Dat is zeker het volgende dat belangrijk is, maar daar kun je meestal wel een week of zes tot nog langer zonder[15]. Misschien moeilijk te geloven op basis van de vele kookprogramma’s die er zijn, maar in welke presentatie je het precies eet als mens is niet zo heel belangrijk. Mits het enige variatie heeft en het voldoende van de acht essentiële aminozuren als bouwstenen voor onze eiwitten bevat, die we zelf niet kunnen aanmaken[16]. U voelt het al, ik vind eten een wat overgewaardeerd gespreksonderwerp, zeker in de westerse wereld.

Pas als dit allemaal een beetje geregeld is kun je verder, zoals ook nog een dak boven je hoofd, een beetje veiligheid, misschien ook nog wat genegenheid en er misschien soms eens wat leuker uitzien. Maar dat laatste is eigenlijk al helemaal niet meer van belang. Daar hebben we het dan ook nooit over, toch?


[1]https://www.commonsensemedia.org/sites/default/files/uploads/research/2019-new-normal-parents-teens-screens-and-sleep-united-states-report.pdf

[2]https://www.socialevraagstukken.nl/internet-en-social-media-zijn-ook-een-verbindende-factor/

[3]http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001115.html

[4]https://archeologieonline.nl/nieuws/homo-sapiens-200000-jaar-ouder-dan-gedacht

[5]https://www.scientificamerican.com/article/how-science-figured-out-the-age-of-the-earth/

[6]https://www.livescience.com/57942-what-was-first-life-on-earth.html

[7]https://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/22/zo-vanzelfsprekend-is-zuurstof-niet-1337829-a704708

[8]https://edition.cnn.com/2019/11/04/india/delhi-india-smog-pollution-intl-hnk/index.html

[9]https://www.who.int/airpollution/en/

[10]http://www.leerreanimeren.nl/circulatie_ademhaling.html

[11]https://www.businessinsider.nl/dit-hoe-lang-je-kunt-overleven-zonder-water/

[12]https://nieuws.kuleuven.be/nl/campuskrant/1011/09/rechtgezet–bestaat-het-menselijk-lichaam-voor-80-procent-uit-water

[13]https://www.deltares.nl/nl/topdossiers/schoon-water-van-levensbelang/

[14]https://www.nrdc.org/stories/water-pollution-everything-you-need-know

[15]https://www.quest.nl/mens/voeding/a25468901/tijd-zonder-eten-sterven/

[16]https://www.aminozuur.com/aminozuren/welke-soorten-aminozuren-zijn-er.html

Deel deze column