commentator, schrijver, muzikant

Was 2018 toch een positief jaar?

woensdag 19 december 2018

In april van dit jaar begon ik met het schrijven van columns op mijn website en dit wordt mijn 30-ste van dit jaar. Terugkijkend schrijf ik het vaakst over economie, politiek en personen; samen tweederde van de columns. Personen zijn meestal politici of andere maatschappelijke figuren. Strikt genomen zou je het dus allemaal onder een categorie kunnen vatten van maatschappelijke ontwikkelingen.
Maatschappelijk is er dan zeker veel gebeurd dit jaar dat het schrijven waard is. Na een echte recordzomer is de aandacht voor de klimaatverandering niet meer te negeren. Ook onze premier Rutte lijkt er nu van overtuigd[1] en wil met zijn kabinet veel bereiken, juist ook Europees[2]. Dat is inderdaad bij hem wel eens anders geweest.
Nu heeft de klimaattop in Katowice niet echt de grote doorbraak opgeleverd, hoewel er wel iets is bereikt[3]. Wie echt ambities heeft is hier niet tevreden mee, dus het is opmerkelijk dat het Nederlandse kabinet dat wel lijkt te zijn[4]. Maar ik geef toe: iets is beter dan niets. We sluiten het positief af.

Het stemmen op populisten lijkt nog niet echt gekeerd met de verkiezing van Jair Bolsonaro tot president van Brazilië [5]. Net als bijvoorbeeld de presidentskandidaat Trump in zijn campagne beloofde, zegt ook Bolsonaro flink orde op zaken te stellen en de economie te gaan herstellen. Maar ook hij zal net als de president Trump ontdekken dat je anderen nodig hebt om iets te bereiken[6] en laat dat dan de positieve afsluiting zijn wat dit betreft.

Mijn columns gaan dus niet over het schrijven van mijn boeken en dat laat zich ook wel verklaren. Schrijven is iets kwetsbaars en erover praten leidt niet bepaald tot een beter resultaat heb ik gemerkt. Ook weet ik vaak zelf niet van tevoren waar het precies in uitmondt. Zo was ik begin dit jaar volop bezig aan een thriller, die vervolgens is blijven liggen omdat ik eerst ‘Afscheidsdans met Hongarije’ moest schrijven. Een heel persoonlijk boekje over de worsteling met het ondemocratische en ook wel antisemitische en racistische Hongarije van Viktor Orbán, die daar nu voor de vierde keer premier is.
In de epiloog van dat boekje schrijf ik dat ik nu weinig hoopgevends zie voor de situatie daar, maar dat ik toch hoop dat het zich ten goede zal ontwikkelen. “Maar we zullen het vooral moeten afwachten”, zo eindigde ik het boekje twee weken geleden.
Het eerste exemplaar is nog niet gedrukt of er zijn opeens weer volop demonstraties in Hongarije tegen wat de slavenwet van de regering van Orbán[7] genoemd wordt. Bedrijven kunnen hun werknemers verplichten om 400 uur per jaar over te werken en hoeven die pas na drie jaar uit te betalen, en dat laatste is niet eens helemaal zeker. De reden voor al dit overwerk is een groeiend tekort aan arbeidskrachten omdat Hongarije nauwelijks immigratie toestaat, maar er wel veel jongeren wegtrekken gezien de slechte economische situatie voor de Hongaarse bevolking[8].
Nu waren er in 2014 ook massale protesten in Hongarije tegen een internettaks die de regering Orbán voorstelde. Toen het voorstel werd ingetrokken, ebden de demonstraties ook weer snel weg[9]. Maar ook hier wil ik positief afsluiten. Nu lijken de demonstraties breder van inhoud en hoop ik dat als blijvend resultaat hiervan de oppositie in Hongarije veel beter gaat samenwerken.

Positief of niet over 2018, toch wil ik elke lezer goede feestdagen wensen en een gezond en gelukkig 2019. Ik neem even rust en verwacht op 9 januari weer een nieuwe, kritische column te publiceren.


[1] https://nos.nl/video/2261903-rutte-klimaattop-bedoeld-om-ambities-te-verhogen.html

[2] https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/13/rutte-mijn-kijk-op-europa-is-veranderd-positiever-geworden-a1606389

[3] https://www.straitstimes.com/world/katowice-climate-summit-three-key-outcomes

[4] https://www.ad.nl/binnenland/kabinet-tevreden-over-resultaat-klimaattop~aafd02fb/

[5] https://nos.nl/artikel/2256902-rechts-populistische-bolsonaro-nieuwe-president-brazilie.html

[6] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/democraten-vergroten-controle-op-trump-republikeinen-houden-senaat-in-hun-greep~b8ab9c64/

[7] https://hungarytoday.hu/demonstration-against-overtime-bill-slave-law-will-tear-millions-of-families-apart/

[8] https://hungarytoday.hu/hungarys-standard-of-living-is-still-well-below-the-eu-average/

[9] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hongaarse-internetbelasting-van-de-baan-na-protesten~be5b8464/

Deel deze column

3 reacties

 1. Harry van den Berg Privé

  hoop doet beven ..leven >

 2. Harry van den Berg Privé

  Hi Peter, ik heb nog een aanvulling op jouw Brexit column geschreven, fijne dag, Harry >

  • petersvisser

   Ach ja Brexit. Voor je gevoel gaat er geen dag voorbij of het VK schiet zich nog weer eens een keer extra in de eigen voet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

300% groen door compensatie met
driemaal zoveel aan windenergiecertificaten