Vandaag begint dan echt het nieuwe kabinet[1]. Er zitten bewindspersonen in waarvan ik inderdaad ook nooit gedacht zou hebben dat die daar zouden mogen komen. Maar er zitten gelukkig ook zeker mensen in die altijd wel in een kabinet hadden gekund[2]. Hoe dan ook, we zullen het hier mee moeten doen.

Hoewel in ‘mijn kringen’ vaak de verwachting wordt uitgesproken dat dit kabinet er niet lang zal zitten, deel ik dat vooralsnog niet. VVD en NSC hebben zich zo opgehangen hieraan, dat er nogal wat cognitieve dissonantie op zal treden.

Voor mensen die zich grote zorgen maken zijn nu vooral de (top)ambtenaren de grootste buffer naar de rechtstaat. De komende tijd zijn zij degenen die de nieuwe bewindspersonen inwerken. Onderschat dit proces niet, want er zal nog veel uit het hoofdlijnenakkoord door de vakministers moeten worden uitgewerkt. En ja, het zijn dan toch de ambtenaren die dat doen.

Ik begin dan maar met daar mijn hoop en vertrouwen in uit de spreken, ook al omdat ambtenaren sinds april vorig jaar trouw zweren aan grondwet en rechtsstaat en niet meer eerst aan de politieke leiding[3].

De nieuwe ambtenaar zegt daarmee vooral het algemeen belang te zullen dienen. Bepaald niet onbelangrijk nu!


[1] https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2527175-kabinet-gisteren-op-het-bordes-nu-aan-de-slag-in-de-kamer

[2] https://campagne.degoedezaak.org/nietnormaal/  

[3] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/01/20/ambtseed-rijksambtenaren-wijzigt-meer-nadruk-op-werken-in-het-algemeen-belang-voor-onze-samenleving

Deel deze column